15 Απριλίου 2009

Αλήθεια ή Μύθος?





Παραθέτουμε μερικά από τα ερωτήματα που καθημερινά φτάνουν στ’ αυτιά όλων μας.
Απειλούν οι μετανάστες την κοινωνική συνοχή?
Η αντίληψη ότι οι μετανάστες απειλούν την κοινωνική συνοχή με τη διαφορετική κουλτούρα και τις συνήθειες τους είναι παλιά. Όμως η ροή των πραγμάτων αυτό ακριβώς υπαγορεύει. Την ενότητα των πολιτισμών, ιδεών, την αρμονική συμβίωση προς όφελος όλων. Και οι έλληνες μετανάστες, οικονομικοί και πολιτικοί, μαζί με τις αποσκευές τους κουβαλούσαν, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα, την ιστορία τους. Το μέλλον των κοινωνιών είναι πολυπολιτισμικό και δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας βάζουν να τρωγόμαστε, ενώ οι κυβερνήσεις καθορίζουν το «κοινό» μας μέλλον. Δεν μπορούν να καλωσορίζουν τα κεφάλαια των επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία αλλά να δολοφονούν τους άραβες εργάτες στα σύνορα και τις θάλασσες μας, και να τους αρνούνται στοιχειώδη δικαιώματα όσων ζουν εδώ.

Οι μετανάστες ευθύνονται για την ανεργία?
Ακριβώς το αντίθετο. Αμείβονται πολύ χαμηλότερα από τους Έλληνες εργαζόμενους και συνήθως εργάζονται σε τομείς που οι Έλληνες δεν επιθυμούν να εργαστούν. Το 1/3 που ασχολούνται στη γεωργία, είναι μετανάστες, στην οικοδομή το 60% και στον τουρισμό και την ένδυση πάνω από τους μισούς. Συνέβαλλαν στην αύξηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και ζωντάνεψαν την ελληνική ύπαιθρο. Όσοι έχουν χαρτιά πληρώνουν 1 εκατομμύριο Ευρώ το χρόνο στο ΙΚΑ, και κοστίζουν ελάχιστα στο κράτος που δεν πληρώνει τίποτα για την ανατροφή και την εκπαίδευση των νέων εργατών που έρχονται για να δουλέψουν, στην πιο παραγωγική τους ηλικία.
Οι επιχειρήσεις βοηθούνται από τους μετανάστες?
Ναί, έχοντας ως δεδομένο ότι απασχολούνται κυρίως ανασφάλιστοι, με το ελάχιστο της αμοιβής. Και από την άλλη το κράτος αρνείται τη νομιμοποίηση όσων δεν έχουν χαρτιά, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστια ποσά και από τ’ ασφαλιστικά ταμεία και από τη φορολογία.
Αυξάνουν την εγκληματικότητα οι μετανάστες?
Το ποσοστό της παραβατικότητας λίγο διαφέρει από το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Τα ποσοστά παραβατικότητας αφορούν σε εγκλήματα όπως η πλαστογραφία (χαρτιά), παράνομη είσοδος στη χώρα, μικροκλοπές, αλητεία, επαιτεία, ενώ στα κακουργήματα (φόνοι, βιασμοί, κλπ) υπολείπονται των ντόπιων.

Η δύναμη των «από κάτω», ντόπιων και μεταναστών, είναι οι κοινοί αγώνες. Οι αγώνες που θα στοχεύουν ενάντια στον οικονομικό αποκλεισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Χανιά 13-4-2009

Φορουμ Μεταναστων Κρητης

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...