16 Δεκεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ




Μέσα στο κέντρο των Χανίων, στην πλατεία 1866, την Τρίτη 8/12, φασιστοειδή επιτέθηκαν σε μετανάστες, τραυματίζοντας τους πολύ σοβαρά. Η επίθεση αυτή είναι το αποκορύφωμα και άλλων παρόμοιων επιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί σε μετανάστες στην πόλη τον τελευταίο καιρό. Επιθέσεις επίσης δέχονται και έλληνες αντιφασιστές καθώς και χώροι αντιρατσιστικών ομάδων με τελευταία την εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών τα ξημερώματα της 16 Δεκεμβρίου. Όλες οι παραπάνω επιθέσεις αποτελούν έκφραση του φασισμού, που σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αυταρχισμού, βρίσκει γόνιμο έδαφος και εκδηλώνεται.


Μπορούμε άραγε να μπούμε στη θέση κάποιου που γίνεται θύμα μια τέτοιας φασιστικής επίθεσης; Εκεί που είσαι στο σπίτι, ή που περπατάς στη πόλη ή που μιλάς με τους φίλους σου, κάποιος «ενοχλείται» τόσο πολύ επειδή είσαι από άλλη χώρα, επειδή είσαι πιο μελαψός ή πιο μελαψή, επειδή μιλάς άλλη γλώσσα, επειδή είσαι φτωχός ή φτωχή, επειδή είσαι διαφορετικός και θεωρεί ότι μπορεί να σου επιτεθεί! Μια επίθεση που μπορεί να ξεκινάει από ένα υποτιμητικό βλέμμα, από μια βρισιά και να καταλήγει σε μια τόσο άδικη και αισχρή πράξη όπως οι τελευταίες βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν και στην πόλη μας, στα Χανιά. Μπορούμε να μπούμε στη θέση ενός τέτοιου θύματος; Να νιώσουμε, έστω και λίγο, το μέγεθος της αδικίας που νιώθουν και ζουν αυτοί οι άνθρωποι? Άνθρωποι όπως οι παππούδες, οι γιαγιάδες ή ακόμα και οι γονείς μας που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να βρεθούν σε άλλες χώρες (Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Βέλγιο ή όπου αλλού) αναζητώντας μια «καλύτερη» ζωή. Πιθανώς να μην τα καταφέρουμε να μπούμε, ούτε για λίγο, στη θέση αυτών των ανθρώπων. Δεν μας επιτρέπεται όμως να ανεχόμαστε τέτοιες πράξεις και να σωπαίνουμε. Δεν μας επιτρέπεται να μην καταγγέλλουμε και να μην αποβάλλουμε από την κοινωνία μας τέτοιες φασιστικές κινήσεις. Δεν ταιριάζει στα Χανιά της Δημοκρατίας και της Αντίστασης στο φασισμό, η ανοχή και η απάθεια.


Το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών απευθύνεται σε όλους τους πολίτες των Χανίων και καλεί σε συγκέντρωση, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στη πλατεία 1866 όπου φορείς, συλλογικότητες, και άνθρωποι της πόλης θα ενώσουμε τις φωνές μας και θα διαδηλώσουμε κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού.

Για τα Χανιά της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης,


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ

Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...