14 Φεβρουαρίου 2011

Κείμενα αλληλεγγύης και επόμενες δράσεις για την απεργία πεινάς των 300



Κείμενο αλληλεγγύης από Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ «ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ»

χωρίς δικαιώματα

χωρίς ασφάλιση

χωρίς πρόσβαση σε σχολείο, νοσοκομείο, κοινωνική πρόνοια

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ!

287 μετανάστες εργάτες διανύουν ήδη την 21η μέρα απεργίας πείνας, το έσχατο μέσο που διαθέτουν για να διεκδικήσουν αυτονόητα δικαιώματα: ανθρώπινους όρους ζωής και εργασίας στη χώρα όπου ζουν και εργάζονται. Συνεχίζεται στα Προπύλαια η απεργία πείνας των αιτούντων πολιτικό άσυλο Αφγανών προσφύγων και η διαμαρτυρία των Παλαιστίνιων και Ιρανών προσφύγων στο Πολυτεχνείο.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας είναι αιτήματα όλου του εργατικού κινήματος: ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στην προσπάθεια να καταπατηθεί κάθε δικαίωμα των εργαζόμενων, ντόπιων ή μεταναστών.

Για τρεις δεκαετίες ήδη, οι μετανάστες στη χώρα μας ζουν σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας και αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα των εργοδοτών. Αναγκάζονται να δουλεύουν με τους χειρότερους όρους, χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση ή περίθαλψη. Συχνά στην ουρά για το μεροκάματο, αντί για το λογιστή συναντούν τον ασφαλίτη που κάλεσε ο εργοδότης για να τους απελάσει! Σε μια χώρα που αρνείται να τους «αναγνωρίσει», αρνείται να τους προσφέρει τα στοιχειώδη, αρνείται να τους αφήσει ακόμη και να φύγουν, αλλά ψάχνει τα εξιλαστήρια θύματά της στης Γης τους κολασμένους…

Η επίθεση ενάντια στους μετανάστες, όπως ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, δεν μας ξενίζει: είναι η ίδια επίθεση που δέχεται σήμερα κάθε αγωνιζόμενος κλάδος, που παρουσιάζεται ως «κοπρίτης», «ξένος» ή «εχθρός» της χώρας.

Παρουσιάζουν ως «παράνομους» τους απεργούς, τους μετανάστες, τους αγρότες, τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια στα διόδια, προκειμένου να κρύψουν ότι παράνομη είναι η πολιτική του Μνημονίου που καταστρέφει κάθε κοινωνικό αγαθό και κάθε εργασιακό δικαίωμα στο βωμό του κέρδους! Δεν είναι μόνο οι μετανάστες χωρίς χαρτιά: η ίδια πολιτική θέλει να μας μετατρέψει όλους σε εργαζόμενους χωρίς χαρτιά: χωρίς ένσημα, χωρίς βιβλιάριο υγείας, χωρίς δικαίωμα σύνταξης, χωρίς ελπίδα. Όμως, το φόρτωμα του «αναθέματος» στις πλάτες των μεταναστών χρησιμοποιείται για να απαλλαγούν οι οικονομικά και πολιτικά κυρίαρχοι από τις ευθύνες τους για την κρίση.

Άλλωστε, τα τεράστια ρεύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης είναι αποτέλεσμα των επεμβάσεων που προκαλούν οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων ενέργειας και των αγορών. Είναι αποτέλεσμα τυραννικών καθεστώτων (όπως αυτά του Μπεν Αλί και του Μουμπάρακ), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Μήπως δεν είναι υπεύθυνες για την προσφυγιά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που στέλνουν στρατεύματα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και σε κάθε νέα «διεθνή σταυροφορία»;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει την απαράδεκτη διακρατική συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», επιλέγοντας να μετατρέψει τη χώρα μας σε φυλακή της Ε.Ε.! Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες που δεν έχουν επιλέξει, αφού δεν τους χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν απαντώνται οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο ή χάνουν την άδεια παραμονής γιατί οι εργοδότες δεν τους κολλούν τα ένσημα. Το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν καν να μετακινηθούν μέσα στη χώρα, καθώς τους ζητούν χαρτιά και άδειες για να μπουν σε πλοίο ή λεωφορείο.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας της»: φέρει ακέραια την ευθύνη για την απελπισία των 300 απεργών πείνας, φέρει ακέραια και την ευθύνη για την υγεία και τη ζωή τους!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

Συναντιέται με τις κινητοποιήσεις για τις συγκοινωνίες, την υγεία, την παιδεία, τις συλλογικές συμβάσεις, με τους αγώνες ενάντια στην ανεργία, στο σύγχρονο δουλεμπόριο, την ένταση της εκμετάλλευσης, με τις απεργίες ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου, της ΕΕ και της Τρόικας.

• ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ των 300 απεργών πείνας.

• ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των μεταναστών. Ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και ξένους εργάτες. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.

• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» και ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν.

• ΟΧΙ στο «φράχτη του αίσχους», τις μαζικές απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

• Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Καλούμε τις Συνομοσπονδίες, τα Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να αγκαλιάσουν αυτό τον αγώνα. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να εντάξει αποφασιστικά στην πάλη του τα ζητήματα των μεταναστών και προσφύγων, να «ανοίξει» τα συνδικάτα και να εντάξει όλους τους μετανάστες.

ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ:

Τετάρτη 16/2: από τις 5:00 μμ συγκεντρωνόμαστε στη βίλα «Υπατία» (Πατησίων και Ηπείρου) για να σχηματίσουμε ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης στους απεργούς

Πέμπτη 17/2: στη 1:00 μμ μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βασιλίσσης Σοφίας 15)

Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων


Ανακοίνωση Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (κίνηση Βόλου)

Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας μετανάστες

Από τις 25 Ιανουαρίου περίπου 300 μετανάστες εργάτες συνεχίζουν μια σκληρή απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, διεκδικούν τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών, ώστε όσοι και όσες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ήδη οι απεργοί πείνας πίνουν μόνο νερό και οι γιατροί που τους παρακολουθούν και καταγράφουν την κατάσταση του καθενός, έχουν ήδη διαπιστώσει σοβαρές οργανικές δυσλειτουργίες σε πολλούς από αυτούς.

Οι απεργοί πείνας μετανάστες ζούνε χρόνια στην Ελλάδα, δουλεύουνε ανασφάλιστοι και με μεροκάματα πείνας. Είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν την απεργία πείνας ό,τι και αν συμβεί στην υγεία τους και στη ζωή τους. Θέλουν να ζήσουν ως αξιοπρεπείς άνθρωποι με ψηλά το κεφάλι και με εγγυήσεις ότι θα ζούνε νόμιμα και με δικαιώματα.

Παρά την ρατσιστική αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους και της πλειοψηφίας των αστικών ΜΜΕ, οι απεργοί πείνας μετανάστες έδωσαν πανελλαδικά το έναυσμα για δράσεις για την διεκδίκηση του αυτονόητου: κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Ο αγώνας τους είναι αγώνας και όλων των Ελλήνων εργατών. Τα αιτήματα της απεργίας τους είναι αιτήματα όλων μας, όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται για ισότητα και δικαιοσύνη.

Επειδή κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, επειδή καμιά ζωή δεν είναι παράνομη, επειδή τα μεγάλα προβλήματα στην κοινωνία και στον τόπο μας δεν τα έφεραν οι μετανάστες, αλλά η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και το αδηφάγο ανθρωποβόρο, καπιταλιστικό σύστημα, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στηρίζει έμπρακτα και ανεπιφύλακτα τον αγώνα των απεργών πείνας μεταναστών και καλεί όλους και όλες στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνεται την Τρίτη 15 Φλεβάρη στις 6μμ. στην πλ. Ελευθερίας.

Βόλος, 13 Φλεβάρη 2011


Ψήφισμα αλληλεγγύης από εκδήλωση/συγκέντρωση του LIVERPOOL TRADES UNION COUNCIL 10/2/2011

Πάνω από 500 συνδικαλιστές/στριες και ακτιβιστές/στριες που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση του LIVERPOOL TRADES UNION COUNCIL στις 10/2/2011 στέλνουν ψήφισμα αλληλεγγύης στα δίκαια αιτήματα των επεργών πείνας.

We support your demands. Your struggles are our struggles. Your struggles are every worker’s struggle for social justice!


Leipzig: Protest in Solidarity with the hungerstrike of the 300

Φεβρουαρίου 13, 2011

On the international Day of action in solidarity with the hungerstrike of

the 300 in Greece about 40 people gathered in the city center of Leipzig,

showing their solidarity with banners, slogans and speeches. The

Activists informed citizens via leaflets about the situation in Greece,

about the brave struggle of the 300 and the injusitce of catogorizing

people in «legal» and «illegal».

After some time the group moved towards the greek consulate. The consul

was informed about the protest. And so what the activists found was a

letter on the door saying that the consulate was closed.

Disregarding this about 20 Activists entered the embassy succesfully and

handed a letter to the consul. The letter mentioned the activists

solidarity with the hungerstrike of the 300 and called for immediate

legalization of those who are categorized «illegal».

Instead of facing an honest discussion, the consul just smiled and

repeatedly said stupid things…

The Activists stayed for a while in front of the embassy, reading out the

appeal of the 300 and chanted slogans in support of the brave struggle and

the determination of the 300.


Μήνυμα αλληλεγγύης από National Union of Teachers – Newham

Φεβρουαρίου 13, 2011

Greetings and congratulations to the hunger strikers in their courageous stand

against discrimination. For workers' solidarity and victory.

Roger Silverman

National Union of Teachers

Lister Community School

Newham

London, UK


Δράση αλληλεγγύης από συνέλευση αλληλεγγύης αναρχικών, αντιεξουσιαστών, ελευθεριακών και συντρόφων-συντροφισών

Φεβρουαρίου 13, 2011

Πραγματοποιήθηκε σήμερα μικροφωνική αλληλεγγύης στους 287 μετανάστες απεργούς πείνας στον πεζόδρομο του Θησείου,από τη συνέλευση αλληλεγγύης αναρχικών,αντιεξουσιαστών,ελευθεριακών και συντρόφων-συντροφισών.Πραγματοποιήθηκε σήμερα μικροφωνική αλληλεγγύης στους 287 μετανάστες απεργούς πείνας στον πεζόδρομο του Θησείου,από τη συνέλευση αλληλεγγύης αναρχικών, αντιεξουσιαστών,ελευθεριακών και συντρόφων-συντροφισών.Η παρέμβαση ξεκίνησε γύρω στις 1.30 και είχε διάρκεια περίπου 2 ωρών.Κρεμάστηκαν 2 πανό και μοιράστηκαν αρκετά κείμενα.

Επόμενη συνέλευση την Τρίτη στις 20.00 στο Πολυτεχνείο

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...