3 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση για το τι συνέβη στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της νύχτας 2-3/2

Περίπου στις 11 το βράδυ ομάδες αντικαθεστωτικών διαδηλωτών εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση με πέτρες και μολότοφ εναντίον των οπαδών του Μουμπάρακ που είχαν οχυρωθεί πίσω από οδοφράγματα με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εγκαταλείψαν τις θέσεις τους και να τραπούν σε φυγή.

Λίγο πριν τις 12 το βράδυ οι οπαδοί του Μυμπάρακ οχυρώθηκαν σε νέες θέσεις στην πλατεία Abdul Menim Riad, (κοντά στην πλατεία Tahrir), από όπου, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera, εκσφενδονίζουν βόμβες μολότοφ προς τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ahmed Samih Farid, στο Associated Press οι τραυματίες από τις συγκρούσεις της Τετάρτης ανερχονται σε 611 και οι νεκροί σε 3.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, γιατροί σε κλινική κοντά στην πλατεία Ταχρίρ ανεβάζουν τον μέχρι στιγμής αριθμό των τραυματιών σε τουλάχιστον 1.500, σχεδόν 3 φορές παραπάνω από τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ένας τέταρτος άνδρας βρέθηκε νεκρός από σφαίρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ανταποκριτών του Al Jazeera κάθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αυτοκίνητα προμήθευαν τους οχυρωμένους υποστηρικτές του Μουμπάρακ με μολότοφ. Τις πρώτες πρωινές ώρες ένα κτίριο κοντά στα αντίπαλα οδοφράγματα απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ο στρατός παρέμενε αμέτοχος.

Λίγο μετά τις 2 το βράδυ, σύμφωνα με το BBC, οχυρωμένοι υποστηρικτές του Μουμπάρακ βγήκαν από τα οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της άτυπης ανακωχής ανάμεσα στις δύο πλευρές, για να συλλέξουν μαζικά πέτρες, ενώ έσπασαν όλες τις λάμπες γύρω από το σημείο που βρίσκονται προκειμένου να μη δίνουν στόχο. Λίγο αργότερα κατάφεραν να εγκλωβίσουν τους εξεγερμένους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, κλείνοντας με αυτοσχέδια οδοφράγματα κυρίως από διαφημιστικές πινακίδες, φανάρια και κολόνες φωτισμού κάθε έξοδο της πλατείας.

Στις 2:30 περίπου σχηματίστηκε έξω από την περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου μια σειρά από τανκς, με τις κάννες όμως στραμμένες προς την κεντρική πλατεία.

Στις 3 περίπου το πρωί και αφού και οι δύο αντίπαλες πλευρές είχαν ανασυνταχθεί ξεκίνησε νέα σφοδρή μάχη με πέτρες και μολότοφ υπό τους εκκωφαντικούς ήχους μεταλλικών ράβδων που πολλοί χτυπούσαν ρυθμικά. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Αλ Τζαζίρα στο σημείο, σχεδόν όλοι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είναι τραυματισμένοι από πέτρες ή φέρνουν εγκαύματα από μολότοφ.

Στις 4:30 το πρωί η πλατεία και οι δρόμοι γύρω από αυτήν θύμιζαν πολεμικό τοπίο. Την ίδια στιγμή συνεχείς πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα άρχισαν να ηχούν κοντά στην πλατεία, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει το σημείο από όπου προέρχονταν. Από τις σφαίρες τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 7 άτομα σύμφωνα με το Reuters, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένας από αυτούς ξεψύχησε στα χέρια ενός γιατρού τη στιγμή που προσπαθούσε να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Σίγουροι ότι θα πεθάνουν αν παραμείνουν στο σημείο και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από την πλατεία, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση με πέτρες και μολότοφ, η οποία έτρεψε σε φυγή τους οπαδούς του Μουμπάρακ από τα οδοφράγματα στα οποία βρίσκονταν οχυρωμένοι, επιτυγχάνοντας να καταλάβουν τη μια πλευρά της γέφυρας. Ένας διαδηλωτής δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα «πολύ κουρασμένος για να τρομοκρατηθεί», την ίδια στιγμή που μετά την επιτυχία απεγκλωβισμού του πλήθους, άλλοι είχαν πέσει στα γόνατα και προσεύχονταν, άλλοι έσκιζαν αφίσες του Μουμπάρακ που είχαν αφήσει πίσω τους οι υποστηρικτές του, ενώ άλλοι ξεκίνησαν να μαζεύουν πέτρες σε σωρούς και να στήνουν νέα οδοφράγματα.

Στις 5 το πρωί οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι σε νέα επίθεση τους κατέλαβαν απ’ άκρη σ’ άκρη τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, εκδιώχνοντας ολοκληρωτικά από το σημείο του υποστηρικτές του Μουμπάρακ.

Στις 5:20 το πρωί ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι επικράτησε πανικός πάνω στη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου όταν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που πριν λίγο την είχαν καταλάβει, άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω, δεχόμενοι πυρά από αυτόματα όπλα. Ανάλογες αναφορές και από το CNN.

Στις 5:40 το πρωί το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τη νύχτα σκοτώθηκαν συνολικά 4 και τραυματίσθηκαν σοβαρά τουλάχιστον 13 άτομα.

Στις 6:30 το πρωί, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι οδομαχίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, με μικρότερη ίσως ένταση, καθώς οι αντίπαλες πλευρές περίμεναν το ξημέρωμα για να εκτιμήσουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στις 7:30 το πρωί το CNN μετέδιδε ότι ακούγονταν πυροβολισμοί από την πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Επίθεση σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 8:30 το βράδυ στην παλιά πόλη της Δαμασκού αστυνομικές δυνάμεις της Συρίας διέλυσαν με βίαιο τρόπο ειρηνική διαδήλωση με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της Αιγυπτιακής εξέγερσης, ενώ συνελήφθησαν αρκετοί διαδηλωτές, ανάμεσα τους και ο ακτιβιστής, Suheir Atassi, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.





συνεχείς ενημέρωση στο http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1256699

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...