10 Αυγούστου 2009

Σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία Λεβεντοχωρίου Πύργου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το πρώτο βήμα έγινε. Μετά την ανάδειξη του θέματος της παραλίας του Λεβεντοχωρίου και κατόπιν του καλέσματος που κάναμε, και μέσα από το μπλοκ, αρκετοί άνθρωποι από όλη την περιοχή της Ηλείας και όχι μόνο βρεθήκαμε την Κυριακή 2 Αυγούστου στην παραλία. Ήταν η πρώτη κίνηση για να ενώσουμε τη φωνή μας προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: την ελεύθερη και χωρίς όρους πρόσβαση στης παραλίες.
Για αυτό και ερχόμαστε να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στα σχέδια επιχειρηματιών και τοπικών παραγόντων που θέλουν στο όνομα της ανάπτυξης να θέσουν υπό διαπραγμάτευση ακόμα και αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό. Είναι σαφές πως από τα μεγαλόσχημα κτίρια που κατασκευάζουν και τη γενικότερη διαμόρφωση του χώρου, στόχος τους είναι μια ακόμα «οργανωμένη παραλία», πλήρως εμπορευματοποιημένη, που η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους επιτρέπει η Ιδιοκτησία. Για εμάς κανένα δικαίωμα στην ιδιοκτησία δεν μπορεί να είναι πάνω από το κοινό συμφέρον, το Σύνταγμα και τις υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Έχοντας υπόψη όλες τις νομικές και πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος θα αγωνιστούμε τόσο για την δωρεάν και άνετη πρόσβαση καθενός στην παραλία (χωρίς όρους και προϋποθέσεις), όσο και για το σταμάτημα κάθε επιχειρηματικού σχεδίου, που με την ανοχή ή την παρότρυνση του κράτους θέλει να εμπορευματοποιήσει την ακτή και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή.
Απαιτούμε από την τοπική αυτοδιοίκηση (Νομαρχία Ηλείας & Δήμο Πύργου) να πάρουν άμεσα θέση για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νομού Ηλείας, με αφορμή την παραλία Λεβεντοχωρίου.
Διεκδικούμε:
  • την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες
  • την δημιουργία υποδομών – συνθηκών ώστε να διευκολυνθεί η προσέγγιση των παραλιών από τον κόσμο, καθώς και από τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)
  • τον κοινωνικό έλεγχο των παραλιών προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή εμπορική εκμετάλλευσή τους (ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες – ομπρέλες, εισιτήρια εισόδου)
Όχι άλλο τσιμέντο σε παραλίες και ακτές στο όνομα της άκριτης τουριστικοποίησης και ανάπτυξης
Οι παραλίες δεν είναι ιδιωτικές, είναι ελεύθερες, δημόσιες και κοινωνικές
Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα iliamovement.blogspot.com
iliamovement.blogspot.com

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...