29 Μαΐου 2009

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή πολέμου στον κυβερνοχώρο













Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δημιουργήσει νέα υπηρεσία για τον κυβερνοχώρο, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Πέμπτη, επιταχύνοντας τις προετοιμασίες για την διεξαγωγή αμυντικού και επιθετικού πολέμου από τις ένοπλες δυνάμεις, μέσω κυβερνοχώρου.

Η στρατιωτική υπηρεσία θα είναι συμπληρωματική στην προσπάθεια που θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα σήμερα, Παρασκευή, προς τους πολίτες για λεπτομερή επιθεώρηση και επισκευή του τρόπου που οι ΗΠΑ διαφυλάττουν τα δίκτυα υπολογιστών τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ.Ομπάμα θα ανακοινώσει τη δημιουργία ενός γραφείου στον Λευκό Οίκο – το οποίο θα αναφέρει τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας – το οποίο θα συντονίζει μια προσπάθεια πολλών δισεκατομμυρίων δοαλρίων για τον περιορισμό της πρόσβασης σε κυβερνητικούς υπολογιστές και την προστασία των συστημάτων των χρηματιστηρίων, των παγκόσμιων τραπεζικών συναλλαγών και τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

Οι αξιωματούχοι του λευκού Οίκου λένε ότι το σχέδιο του Πενταγώνου δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί επίσημα στον κ.Ομπάμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει απόρρητη εντολή μέσα στις επόμενες εβδομάδες για τη δημιουργία στρατιωτικής κυβερνοϋπηρεσίας, λένε οι αξιωματούχοι.

Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη διαθέτουν αυξημένο αριθμό όπλων υπολογιστών στο οπλοστάσιό τους και πλέον πρέπει να ετοιμάσουν τη στρατηγική τους για την χρήση αυτών των όπλων – παράλληλα με τα συμβατικά όπλα – σε πλήθος πιθανών μελλοντικών συμπλοκών.

Το νέο γραφείο του Λευκού Οίκου θα διοικείται από έναν «κυβερνοτσάρο», αλλά καθώς δεν θα έχει άμεση πρόσβαση στον πρόεδρο, ορισμένοι ειδικοί λένε πως δεν είναι αρκετά υψηλό το επίπεδο του γραφείου για να τερματίσει μια σειρά γραφειοκρατικών πολέμων που ξέσπασαν, καθώς δισεκατομμύρια δολαρίων δόθηκαν ξαφνικά για την προστασία των υπολογιστών από απειλές.

Η κύρια διαμάχη αφορά το αν το Πεντάγωνο ή η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας θα αναλάβουν την ηγεσία στην προετοιμασία αλλά και διεξαγωγή των κυβερνοπολέμων. Σύμφωνα με μια εισήγηση, που εξακολουθεί να είναι υπό συζήτηση, η Ε.Υ.Α. θα ενσωματωθεί στην στρατιωτική υπηρεσία προκειμένου να ενεργούν από κοινού.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτός από την μη απόρρητη εντολή για στρατηγική που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, μια σειρά απόρρητων προεδρικών εντολών αναμένεται να θέσουν τις κατευθύνσεις των νέων ευθυνών του στρατού και για το πως θα συντονίζεται η δράση του με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, όπου εντοπίζεται σήμερα η περισσότερη γνώση σχετικά με τον ψηφιακό πόλεμο.

Η απόφαση για τη δημιουργία κυβερνοϋπηρεσίας αποτελεί μεγάλο βήμα, πέρα από τις ενέργειες που αποφάσισε η διακυβέρνηση Μπους, που είχε εξουσιοδοτήσει αρκετές επιθέσεις από υπολογιστές αλλά ποτέ δεν απάντησε στο ερώτημα για την προετοιμασία της κυβέρνησης για μια νέα εποχή στις πολεμικές διενέξεις, μέσω ψηφιακών δικτύων.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει διευκρινίσει ακόμα το αν ο κ. Ομπάμα υποστηρίζει την ιδέα της χρήσης κυβερνοόπλων από τις ΗΠΑ, και η σημερινή ανακοίνωση αναμένεται να εστιάσει αποκλειστικά σε αμυντικά βήματα και την αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι είναι αναγκαία η καλύτερη οργάνωση για την αντιμετώπιση εχθρών που επιτίθενται στα στρατιωτικά, κυβερνητικά και εμπορικά συστήματα στον κυβερνοχώρο.

Η δημιουργία του γραφείου του «κυβερνοχώρου» εντός του Λευκού Οίκου, εμφανίζεται να αποτελεί μέρος μιας σημαντικής επέκτασης του ρόλου μηχανισμού εθνικής ασφαλείας εκεί. Τώρα, η κυβερνοασφάλεια θα αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που ο κ. Ομπάμα θα επιχειρήσει να συντονίζει από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: The New York Times,tvxs.gr

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...