25 Μαΐου 2009

Να τους παραδίδουμε κ. Παπανδρέου στη χώρα που ισχύει η θανατική ποινή;


Υπό άλλες πολιτικές συνθήκες και σε χρόνο παρελθόντα, θα είχε προκαλέσει σεισμό, η αποκάλυψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, ότι ο ίδιος ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Σημίτη, είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, για την επαναπροώθηση στη γείτονα χώρα όσων μεταναστών - στην ουσία προσφύγων - έρχονται στη χώρα μας.

Σήμερα όμως που τα ΜΜΕ στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, κυρίως τα τηλεοπτικά, δεν δείχνουν ίχνος ευαισθησίας απέναντι στο πρόβλημα που βιώνουν οι πρόσφυγες στην πόλη μας, σε συνδυασμό με την απραξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, την οικονομική δυσπραγία και το πολιτικό παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση, η αναφορά σε αυτούς περνά απαρατήρητη.

Η πατραϊκή κοινωνία καθημερινώς δηλητηριάζεται από τις συνεχείς ξενοφοβικές αναφορές σε σημείο που να της προκαλείται μιθριδατισμός απ' ό,τι δήποτε και εάν ακούει. Κι αυτό δεν είναι σύμπτωμα μιας μικρής ευωχούμενης κοινωνίας μόνον, που στο κάτω-κάτω νομίζει ότι έτσι θα περιφρουρήσει την οικονομική της ευμάρεια!

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, ο και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θεωρεί ότι «πρέπει να αποφασίσουμε αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουμε να αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί πρόσφυγες ή ως λαθρομετανάστες που τους επαναπροωθούμε στην Τουρκία.».

Άναψε πράσινο φως και στην επόμενη στιγμή η Αστυνομία συνέλαβε πρόσφυγες-μαθητές του «Σχολείου Ελληνικών εν Κινήσει», στην Πάτρα, όταν για το επόμενο δίμηνο εκκρεμεί πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης και χορήγησης ασύλου.

Ακούστηκε κάμποσες φορές να μιλά για ''λαθρομετανάστες'' ο Γιώργος Παπανδρέου - λες και πρόκειται για λαθραία εμπορεύματα - χρησιμοποιώντας τον όρο που είναι άκρως υποτιμητικός για ανθρώπους, αλλά ούτε μια φορά δεν ανέφερε λέξεις όπως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Συνήγορος του Πολίτη, αντιρατσιστικές κινήσεις κ.ά., που κατ' επανάληψη έχουν τονίσει πως οι άνθρωποι που ζουν στοιβαγμένοι στον καταυλισμό της αθλιότητας έχουν δικαιώματα, που η Πολιτεία τους τα καταπατά!

Κυρίως δεν μας είπε ξεκάθαρα τι ζητά το κόμμα του οποίου προεδρεύει; Ποιος ο σκοπός της επίσκεψής του στο Λιμεναρχείο Πατρών, όταν δεν θέλησε να δει τα κοντέινερ της ντροπής και να ακούσει τις διαμαρτυρίες των προσφύγων που στοιβάζονται σε αυτά; Κι όταν κλείνεις τ' αυτιά σου στους πρόσφυγες που καταγγέλλουν επιθέσεις ακροδεξιών, ξυλοδαρμούς από λιμενικούς, όταν καταπατάς κάθε έννοια ηθικής νομιμότητας προτείνοντας εκτοπισμούς, κι ο σοσιαλισμός που επαγγέλεσαι είναι επιλεκτικός, τότε τι σημασία έχουν τα περί προσφύγων, που αν δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη λύση του ασύλου, θα τους στείλεις στην Τουρκία;

Και με την ευκαιρία, μήπως η κυβέρνηση Σημίτη που υπηρετούσε ο ίδιος, έδωσε άσυλο σε περισσότερους, απ' όσους δίνει η σημερινή; Και τότε και τώρα δεν ξεπέρασε το ποσοστό του 0.6%, το πιο χαμηλό στην Ευρώπη. Αντιθέτως, στα πλαίσια της συμφωνίας του με την Τουρκία, που εν τη ρήμη του λόγου του μας αποκάλυψε, παρέδωσαν τον Οτσαλάν υποβαλλόμενοι σε πολιτικό στριπτίζ και εισέπραξαν την κατακραυγή των ευαισθητοποιημένων πολιτών που συμπαραστέκονταν στον αγώνα του Κουρδικού λαού. Αλλά τότε βρισκόταν ο κ. Παπανδρέου στον αστερισμό του ασίκικου ζεϊμπέκικου Τζεμ.

Τόνισε όμως, ο κ. Παπανδρέου, ότι «μπορούμε και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία επαναπροώθησης, η οποία είχε αρχίσει ήδη να υλοποιείται τότε - από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φυσικά - αλλά σταμάτησε στη συνέχεια», από την ΝΔ μάλλον, καθ' ότι κυβέρνηση Αριστεράς δεν μεσολάβησε.

Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζήτησε να παραδίδουμε τους πρόσφυγες στο βαθύ κράτος των στρατηγών της Τουρκίας, εκεί που ακόμη ισχύει η θανατική ποινή! Και ακόμη, πρότεινε να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στα γνωστά γκέτο, εκτός Πατρών, προφανώς για να εισπράξει ψήφους δυσαρεστημένων Πατρινών ενόψει ευρωεκλογών.

Μάλλον κάποιος πρέπει να αναλάβει και να ενημερώσει τον κ. πρώην Υπουργό Εξωτερικών ότι, οι χαρακτηρισμένοι από τον ΟΗΕ πρόσφυγες, που στοιβάζονται στην Πάτρα, προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, στις οποίες η Ελλάδα, όπως και επί Υπουργίας του, βάζει το χεράκι της, μέσω του ΝΑΤΟ, για να τις κάνει άνω κάτω, ευελπιζόμενη στην ανάληψη έργων ανασυγκρότησης για λογαριασμό μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών.

Και κάτι τελευταίο. Τα γραφεία της Κίνησης Πολιτών Υπεράσπισης των Προσφύγων και Μεταναστών-τριών στεγάζονται στην Ιωάννου Βλάχου 19. Ας το γνωρίζει τουλάχιστον. Ίσως του φανεί χρήσιμο και για τις επόμενες ευρωεκλογές, όταν θα ξανακατέβει στην Πάτρα!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ ...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ Πάτρας, στις 24-5-09)

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...