Αρχικά κλήθηκαν όλοι οι διευθυντές σχολείων να ενημερωθούν για μέτρα πρόληψης και τρόπους αντιμετώπισης των πιθανών κρουσμάτων. Κάποιοι που παρουσιάστηκαν σαν γιατροί του ΚΕΕΛ τους μοίρασαν 1-2 σελίδες με τα βασικά σημεία, αντιμετώπιση, διάγνωση, χωρίς παραπέρα συζήτηση ή πληροφορίες. Οι περισσότεροι τις φωτοτύπησαν και τις μοίρασαν στα παιδιά.Εδώ και 2-3 μέρες παρακολουθούμε από κοντά τις διαδικασίες που γίνονται στα σχολεία για τη γουρουνο-γρίπη. Αυτά που είδαμε και μάθαμε μάλλον έχουν να κάνουν με μια χώρα-τσίρκο στα όρια του παραλογισμού
Στα σχολεία προέκυψαν προβλήματα, έγιναν προμήθειες σε μάσκες, χαρτομάντηλα Dettol,οινόπνευμα αλλά και ένα σωρό άλλα άχρηστα, όπως βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, αντιβιοτικά, ασπιρίνες. Σε γειτονικό δημοτικό, η διευθύντρια παρακαλούσε τους γονείς να της δώσουν πλαστικά κύπελα για να πιούν νερό τυχόν άρρωστοι μαθητές! Τι έγινε: Με βάση τις φυλλάδες του ΚΕΕΛ, κάθε ύποπτο κρούσμα με συμπτώματα πρέπει να απομονώνεται σε ιδιαίτερο χώρο, όσοι έρθουν σε επαφή μαζί του να φοράνε μάσκες και γάντια, κι αν ζητήσει νερό το παιδάκι???? Ποτηράκια απ’ τους γονείς και ότι περίσεψε από τα σχολικά πάρτυ. Το θέμα του χώρου απομόνωσης είναι μια άααλλη ιστορία. Τα περισσότερα σχολεία δεν διέθεταν τέτοιους χώρους, έτσι δημιουργήθηκαν σε αποθήκες, γωνίες, γραφεία ή βιβλιοθήκες (μάθαμε για σχολείο που μετέτρψε πρόχειρα τον χώρο του καυστήρα του καλοριφέρ). Σε γειτονικό γυμνάσιο είδαμε να κουβαλάνε παραβάν και ένα φορείο !!!
Το πράγμα έχει τρελλή συνέχεια. Δασκάλες με τα Dettol ντάνα να δείχνουν στα παιδάκια πως να καθαρίζουν τα μολύβια τους σε κάθε μάθημα, καθαρίστριες να αναγκάζονται να καθαρίζουν πόμολα σε πόρτες με οινόπνευμα, μαμάδες σαν τρελλές να τρέχουν να βρουν θήκες για τα σαπουνάκια που θα δίνουν στα παιδιά, υδραυλικοί από το δήμο να καταργούν βρύσες που δεν είναι με κάθετη ροή (γιατί δεν επιτρέπεται να πίνουν νερό τα παιδιά κατευθείαν από τη βρύση αλλά μόνο από ποτήρι που κουβαλάνε μαζί τους). Μάθαμε ότι σε σχολείο γειτονικού δήμου απουσίασε ένα παιδί λόγω ίωσης. Πανικός ! Επρεπε να δηλωθεί το περιστατικό, αλλά πως?? Μόνο η καλλιέργεια επιχρύσματος δείχνει το παθογόνο μικρόβιο, κι αυτό θέλει μέρες και έξοδα. Ασε που για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο πρέπει να παρουσιάσει βεβαίωση από το θεράποντα γιατρό ότι δεν ασθενεί πλέον. Και πως θα δηλωθεί, σαν ύποπτο κρούσμα ή σαν απλό περιστατικό άσχετης ασθένειας????? (Ξύπνησαν οι ευθυνόφοβοι ). Η μεγάλη πλάκα, δείχνανε στα παιδιά πως να φταρνίζονται στο εσωτερικό του αγκώνα κι όχι στις χούφτες, πως να φυσάνε τη μύτη στο χαρτομάντιλο και να το πετάνε.
Η τρέλλα του μικροαστού σε πλήρη έκταση και έως τις 5 του Οκτώβρη που θα βγει ο νέος κόπανος από τις κάλπες και φυσικά θα ξεχαστεί το θέμα.
http://athens.indymedia.org