29 Νοεμβρίου 2010

250.000 τηλεγραφήματα αμερικανών διπλωματών αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks

Δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου φέροντας στο φως τα άδυτα της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει για παράδειγμα στην ιστοσελίδα της ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν προκειμένου να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όσον αφορά το ιρανικό θέμα, τα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ ώθησε αποφασιστικά τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη "δεν θα λειτουργήσει", σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρει έτσι μια συζήτηση την 1η Δεκεμβρίου του 2009 μεταξύ του Αμος Γκιλάντ, του διευθυντή πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και της Ελεν Τάουσερ, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η διπλωματία του προέδρου Ομπάμα, "η στρατηγική δέσμευση με το Ιράν" "είναι μια καλή ιδέα αλλά σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει" δηλώνει ο Γκιλάντ στη συνομιλία αυτή.

Ακόμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, Σαουδάραβες χρηματιστές και επιχειρηματίες χρηματοδοτούσαν την Αλ Κάιντα, η Κίνα διεξάγει κυβερνοπόλεμο κατά των ΗΠΑ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έδωσε εντολή στους αμερικανούς διπλωμάτες στον ΟΗΕ να κατασκοπεύουν ξένους συναδέλφους τους.

Παράλληλα, τονίζεται ότι υφίσταται διαμάχη ΗΠΑ - Πακιστάν για τα πυρηνικά καύσιμα, η ρωσική αλλά και η αφγανική κυβέρνηση έχουν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, η Τουρκία στήριξε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ στήριξαν τη δράση του ΡKΚ στην Τουρκία.

Επίσης, αναφέρονται πληροφορίες για άσεμνη συμπεριφορά μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η δημοσιοποίησή τους από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde άρχισε την Κυριακή γύρω στις 18:30' ώρα Γκρίνουιτς (20:30' ώρα Ελλάδος). Η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι περισσότερη ενημέρωση σε σχέση με τα διπλωματικά έγγραφα θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα σε συνεργασία με τις εφημερίδες The Guardian, The New York Times, Der Spiegel και El Pais.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε απερίφραστα την "ανεύθυνη και επικίνδυνη" δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία του WikiLeaks μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών προσώπων.

Στο μεταξύ, πριν τη δημοσίευση, το WikiLeaks ανακοίνωσε ότι αποτελεί το στόχο κυβερνοεπίθεσης, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν θα το εμποδίσει να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα.

"Αποτελούμε αυτή τη στιγμή το στόχο μιας μαζικής επίθεσης υπό τη μορφή μιας άρνησης λειτουργίας" αναφέρει το μήνυμα στο Τwitter.

Οι εφημερίδες: "El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times θα δημοσιεύσουν πολλά τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών, ακόμη κι αν το WikiLeaks είναι εκτός λειτουργίας", αναφέρει άλλο μήνυμα που προέρχεται από την ίδια πηγή.

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...