3 Ιουνίου 2009

Κρατούν σε ομηρία τα παιδιά του Δεκέμβρη


Πέντε μήνες μετά την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Εξι από τους τριάντα προφυλακισμένους Ελληνες (ή διαμένοντες χρόνια στην Ελλάδα) για τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη παραμένουν έως σήμερα στη φυλακή. Οσον αφορά την τύχη των υπόλοιπων 32 αλλοδαπών που είχαν επίσης προφυλακιστεί για κακουργηματικές πράξεις, εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους, εάν δεν έχουν απελαθεί, μαζί με τους υπόλοπους συλληφθέντες μετανάστες, παραμένουν έγκλειστοι.

Στη Λάρισα, όπου 17 κατηγορούμενοι, μαθητές στην πλειονότητά τους, παραπέμφθηκαν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο οι βαριές κακουργηματικές κατηγορίες δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί.
Την ίδια στιγμή, ένα νέο κεφάλαιο ποινικών διώξεων για τα γεγονότα του Δεκέμβρη άνοιξε αναδρομικά στην Ξάνθη. Οι τοπικές εισαγγελικές αρχές επιχειρούν να διώξουν τώρα με υπερβολικά τραβηγμένες κακουργηματικές κατηγορίες (απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριές σωματικές βλάβες κ.ά.), φοιτητές και άλλους νέους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Από τους έξι Ελληνες που παραμένουν ακόμη προφυλακισμένοι, οι τέσσερις συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου 2008, στους γύρω χώρους του Πολυτεχνείου. Για όλους οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι συμμετείχαν στα επεισόδια και πετούσαν πέτρες και μολότοφ εναντίον τους.
Οι εισαγγελικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη άλλες μαρτυρίες, ούτε τους ισχυρισμούς των περισσότερων, ότι δεν μετείχαν στα επεισόδια και ότι οι συλλήψεις τους έγιναν στο σωρό. Αντίθετα ο εισαγγελέας, στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, υιοθετεί πλήρως τις καταθέσεις των αστυνομικών, αναφέροντας ότι είναι «κατηγορηματικές και δεν καταλείπουν αμφιβολίες για τη δράση των κατηγορουμένων».
Είναι εν ολίγοις δεδομένο για τον εισαγγελέα, κατά ωμή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, ότι οι κατηγορούμενοι όχι μόνο είναι ένοχοι, αλλά είναι λίαν πιθανό, λόγω της ιδιαίτερης εγκληματικής συμπεριφοράς τους, πως θα διαπράξουν και άλλα ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον!
Αξιολογώντας τη συμπεριφορά τους, την οποία θεωρεί δεδομένη και αυταπόδεικτη, ο εισαγγελέας αναγορεύει ομαδόν τους «συλληφθέντες» σ' έναν νέο επικίνδυνο «εσωτερικό» εχθρό της συνταγματικής νομιμότητας. Τους αποδίδει «μανία καταστροφής και ολέθρου που ερείδεται σε τυφλό μίσος απέναντι στην έννομη τάξη», τη στιγμή που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, πριν από ένα μήνα στη Φινλανδία, χαρακτήριζε παρήγορο ότι η νεολαία εξεγείρεται και εκδηλώνει την οργή της για όλα όσα την κάνουν να υποφέρει!
Στην πρότασή του ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Στ. Καραμάνης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η ευκολία με την οποία έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψαν περιουσίες, κρατικές και ιδιωτικές, είναι εξόχως αντικοινωνική και δεν έχει ιδεολογικά ελατήρια που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους καταστήσουν συμπαθείς σε ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που βεβαίως δεν είναι ιδανικό αλλά αναμφισβήτητα επιτρέπει με θεσμικά κατοχυρωμένο τρόπο και με συνταγματική προστασία το δικαίωμα της συνάθροισης και διαμαρτυρίας, επιδεικνύοντας μάλιστα και μεγάλη ανοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που σε ημερήσια σχεδόν συχνότητα πραγματοποιούνται κυρίως στο κέντρο των Αθηνών».
Οι εισαγγελικές αρχές, όχι μόνο απορρίπτουν τις καταθέσεις ενός δημοσιογράφου που είδε τους άνδρες των ΜΑΤ να ενεργούν επίθεση και μεμονωμένες συλλήψεις ατόμων που δεν είχαν προβεί σε ρίψη μολότοφ, αλλά αναφέρει ως επιβαρυντική περίσταση (πριν δηλαδή ψηφιστεί ο νόμος Δένδια για τους κουκουλοφόρους και όσους καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους) το γεγονός ότι πάνω στους συλληφθέντες βρέθηκαν κασκόλ, ή μάσκες χειρουργικές, τα οποία είχαν προφανώς για να προστατευθούν από τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων.
«Η συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση συλληφθέντων κατά τα γεγονότα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, αναδεικνύει τη μεροληπτική στάση τής, κάθε άλλο παρά ανεξάρτητης, Δικαιοσύνης, η οποία πλέον λειτουργεί αμιγώς ως κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες», υπογραμμίζει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, που έχει ασχοληθεί με τις υποθέσεις αυτές. Και επισημαίνει με νόημα:
«Οι αιτιάσεις περί "εξουδετέρωσης των κατηγορουμένων μέχρι την επιβολή της ποινής", οι οποίες περιέχονται στο σκεπτικό ανακριτικών διατάξεων, παραβιάζουν το σύνολο των συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν το τεκμήριο αθωότητας, την ελεύθερη έκφραση του πολιτικού φρονήματος και την μη ποινικοποίησή του, την οριστική κρίση των Δικαστηρίων της ουσίας περί τυχόν παράνομης πράξης». Και καταλήγει:
«Στο βαθμό που η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει την "εξουδετέρωση του εσωτερικού εχθρού" προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκάστοτε επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που αποτυπώνονται στο Σύνταγμα έχουν κατακτηθεί με πράξεις διαδηλώσεων, καταλήψεων κ.λπ., που κάποτε κρίθηκαν παράνομες...». *

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...