"Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντούν οι κάτοικοι του Δήμου Σούρπης Μαγνησίας, στα σχέδια του νομάρχη και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, να τσιμεντοποιήσουν μεγάλο μέρος δασικής και αγροτικής έκτασης προκειμένου να κατασκευαστεί γιγαντιαία ξενοδοχειακή μονάδα. Αντιδράσεις και για τον αποχαρακτηρισμό του κάμπου των Ασπραγγέλων
Τσιμεντοποίηση στον όρμο των Νηών
Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας που ορίζει τον Παγασητικό Κόλπο ως αποδέκτη των αλμόλοιπων (λυμάτων) της μονάδας αφαλάτωσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Lavender Hills Resort» και υποστηρίζουν δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της μονάδας αφαλάτωσης.
Υπενθυμίζεται, ότι για την ίδρυση της συγκεκριμένης μονάδας υπεγράφη στις αρχές του χρόνου συμφωνία μεταξύ της Μητρόπολης Δημητριάδος και της εταιρείας « Golfing Developments », η οποία θα έχει στην κατοχή της το παραθεριστικό κέντρο. Το συγκρότημα πρόκειται να κατασκευαστεί σε δασική και καλλιεργήσιμη περιοχή, όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας, καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Μάλιστα, έχει υποβληθεί στο Δασαρχείο Αλμυρού αίτηση για αποχαρακτηρισμό 1.683 στρεμμάτων δασικής έκτασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραθεριστικό συγκρότημα θα αποτελείται από ξενοδοχείο χιλίων κλινών με προοπτική να κατασκευαστούν άλλες 1.400 κλίνες, 400 πολυτελείς κατοικίες για πώληση, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, ιππικό όμιλο, μαρίνα για αγκυροβόλιο γιοτ κ.α.
Τσιμεντοποιήση και στα Ζαγοροχώρια
Προς τσιμεντοποίηση οδεύει και ο κάμπος των Ασπραγγέλων, που αποτελεί την πύλη εισόδου για τα Ζαγοροχώρια, καθώς το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικού Ζαγορίου αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι δεν έχει καλλιεργηθεί για περισσότερα από 15 χρόνια.
Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και φορέων της περιοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό η περιοχή των 560 στρεμμάτων που πρόκειται να αποχαρακτηριστεί να χωριστεί σε οικόπεδα και να τσιμεντοποιηθεί.
Επιπλέον η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Πάρκου Πίνδου και, σύμφωνα με την υπ αριθ. 23069 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2005 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το κατώτατο όριο αρτιότητας που επιτρέπει σε κάποιον να χτίσει είναι τα 8 στρ.
Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί, που εκφράζουν το φόβο ότι στην περιοχή θα «ξεφυτρώσουν» ξαφνικά γιγαντιαίες ξενοδοχειακές μονάδες που δεν θα σέβονται όυτε το περιβάλλον, ούτε το οικιστικό τοπίο.
Πηγές: Βήμα, Έθνος