30 Ιουνίου 2009

Δυτική Όχθη: Απαγορεύσεις στη μεταφορά φαγητού και νερού



Ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη δεν επιτρέπει να διέλθουν Παλαιστίνιοι που μεταφέρουν συγκεκριμένες ποσότητες νερού και φαγητού. Σε απάντηση, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες φαγητού που δεν προορίζονται για εμπορική χρήση, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα του νερού.

Το σημείο ελέγχου Sha'ar Efraim είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Άμυνας και το διαχειρίζεται η –ιδιωτικών συμφερόντων- εταιρεία Modi'in Ezrahi. Η πολιτική της εταιρείας είναι να σταματάει τη διέλευση σε Παλαιστίνιους εργάτες που προσπαθούν να περάσουν από το σημείο με τα ακόλουθα αντικείμενα: Μεγάλες φιάλες με παγωμένο νερό ή αναψυκτικά, μαγειρεμένο φαγητό, καφέ, τσάι και καρυκεύματα.

Η εταιρεία, μάλιστα, υπαγορεύει στους εργάτες συγκεκριμένα αντικείμενα, που «επιτρέπεται» να περάσουν: Πέντε πίτες, ένα σκεύος με χούμους, μία κονσέρβα τόνο, ένα μικρό μπουκάλι ποτού, ένα ή δύο κομμάτια τυρί, μερικές κουταλιές ζάχαρη και πέντε ή δέκα ελιές. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η μεταφορά κουζινικών και εργαλείων.

Ο τυπικός Παλαιστίνιος εργαζόμενος στο Ισραήλ είναι αναγκασμένος να δουλεύει 12 ώρες την εβδομάδα, εκτός από το χρόνο διαδρομής και τις καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου. Πολλοί, μάλιστα, από τους εργαζόμενους φεύγουν από το σπίτι τους στις δύο το πρωί, προκειμένου να περιμένουν στην ουρά, ενώ γυρίζουν σπίτι τους γύρω στις πέντε το απόγευμα. Ο μέσος χρόνος αναμονής στα σημεία ελέγχου είναι μία με δύο ώρες.

Οι ποσότητες φαγητού που επιτρέπει η εταιρεία να μεταφέρονται από τη μία πλευρά στην άλλη δεν καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίοι, παράλληλα, επιλέγουν να μην αγοράζουν φαγητό από τα -σημαντικά πιο ακριβά- μαγαζιά του Ισραήλ.

Ισραηλινή οργάνωση υπέρ της ειρήνης στην περιοχή ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας σχετικά με τις νέες απαγορεύσεις, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Σε ερώτηση της οργάνωσης στην εταιρεία, η απάντηση ήταν ότι οι περιορισμοί έχουν τεθεί εξαιτίας λόγων «ασφάλειας αλλά και υγιεινής».

Παρόλα αυτά, στο διπλανό σημείο ελέγχου (Qalqilyah), το οποίο διαχειρίζονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, επιτρέπεται στους εργαζόμενους να κουβαλούν όλα τα τρόφιμα τα οποία απαγορεύονται στο Sha'ar Efraim.

Πηγή: Haaretz, tvxs.gr

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...