3 Ιουνίου 2009

Ο βρόμικος πόλεμος της τουρκικής Ζιτέμ κατά των Κούρδων















Στη νοτιοανατολική Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία, στην πόλη Τσίζρε, κατά τη δεκαετία 1980-1990, οι Κούρδοι κάτοικοι της περιοχής εξαφανίζονταν. Χιλιάδες ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικοί και επιχειρηματίες, για τους οποίους υπήρχε η υποψία ότι είχαν σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δολοφονήθηκαν άνευ ετέρου.

Τα πτώματα στοιβαζόταν σε ομαδικούς τάφους, ριχνόταν σε πηγάδια ή τα παραμόρφωναν με οξύ, ώστε το θέαμα να είναι ακόμα πιο εκφοβιστικό. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων εκτελέσεως και ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις που τα πτώματα μπόρεσαν να αναγνωριστούν.

Η δράση της Ζιτέμ.

Υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα ήταν οι άνδρες της Ζιτέμ, μίας ειδικής μονάδας της τουρκικής χωροφυλακής, με έργο τη συγκέντρωση πληροφοριών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ως βάση τους, είχαν καταλάβει ένα τοπικό εστιατόριο με στρατηγική θέση, για να παρακολουθούν τους κατοίκους και κυρίως τα κρησφύγετα των Κούρδων αυτονομιστών. Εκεί διενεργούσαν ανακρίσεις και βασανισμούς. Μάλιστα, παλαιότερα μέλη της Ζιτέμ – που αποτελούν και τη μοναδική πηγή για τη δράση της – αφηγούνται ότι κανένας δεν επιβίωνε από τη διαδικασία της ανάκρισης. «Δολοφονούσαμε ανθρώπους, κατά τη διάρκεια της νύχτας, που έλειπαν οι στρατιώτες».

Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι των γύρω χωριών σώπαιναν. Στους ισχυρούς της περιοχής, εκτός από τη Ζιτέμ και το στρατό, συμπεριλαμβάνονταν και μέλη της ριζοσπαστικής-ισλαμικής Χεζμπολάχ, μίας κουρδικής οργάνωσης, που δεν έχει σχέση με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η τουρκική Χεζμπολάχ αντιμαχόταν το ΡΚΚ. Και, τη στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και PKK συνεχιζόταν στα βουνά γύρω από τη Τσίζρε, μέσα στην πόλη τον απόλυτο έλεγχο είχε η Χεζμπολάχ.

Η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετά την άρση της «έκτακτης ανάγκης», το 2002, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ατάκ, παρέμεινε υπό την προστασία των κρατικών δυνάμεων. Στις 23 Μαρτίου 2009, η αστυνομία, σε μια πανεθνική επιχείρηση, τον συνέλαβε με υποψίες για ανάμειξή του στην Υπόθεση Ergenekon. Περίπου εκατόν πενήντα μέλη της, ήδη, λογοδοτούν στην τουρκική Δικαιοσύνη, για την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για μία από τις πιο εκρηκτικές δίκες στην ιστορία της Τουρκίας.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο υποτιθέμενος ιδρυτής της Ζιτέμ. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο γέροντας με την συμπαθητική όψη φαίνεται να είναι ανέγγιχτος, ενώ εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστο εάν ο στρατός τον χρησιμοποίησε ως αποδιοπομπαίο τράγο, ή εάν οι στρατηγοί στην Άγκυρα αποφάσισαν να τον εξολοθρεύσουν γιατί είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη.

Σήμερα, το ζήτημα της Ζιτέμ είναι ταμπού το Στρατό. Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την ύπαρξή της. Σύμφωνα με ημί-επίσημες αναφορές, η οργάνωση δρούσε ως αντίπαλο μέτωπο στον ανταρτοπόλεμο του PKK. Υποτίθεται ότι έχει διαλυθεί από τη δεκαετία του 1990, διότι πέτυχε την αποστολή της. Παρ' όλα αυτά, οι έρευνες για τη δράση της και την ανεύρεση των ομαδικών τάφων συνεχίζονται και σήμερα.

tvxs.gr

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...