29 Ιουνίου 2009

Στη δημιουργία Κυβερνοδιοίκησης προσανατολίζεται το Πεντάγωνο



Στη δημιουργία Κυβερνοδιοίκησης προσανατολίζεται το Πεντάγωνο, με αρμοδιότητα την επίβλεψη των προσπαθειών του αμερικανικού στρατού να προστατεύσει τα δίκτυά του. Το νέο πρόγραμμα πρόκειται να λειτουργήσει στο διαδίκτυο και την εντολή για τη λειτουργία του έχει υπογράψει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.


Το νέο αρχηγείο, με έδρα πιθανότατα το Μέριλαντ, λίγο έξω από τη Ουάσινγκτον, θα είναι υπεύθυνο για την προστασία των αμερικανικών στρατιωτικών συστημάτων αποκλειστικά, και όχι για άλλα κυβερνητικά ή ιδιωτικά δίκτυα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Μπράιαν Ουίτμαν.

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν η νέα Διοίκηση θα είναι ικανή να προχωρήσει σε επιθετικές επιχειρήσεις, πέραν της προστασίας του υπουργείου Άμυνας, ο Ουίτμαν αρνήθηκε να απαντήσει ξεκάθαρα. «Η Διοίκηση αυτή θα εστιάσει στην προστασία και λειτουργία των δικτύων», δήλωσε. «Πρόκειται να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο να γίνει»


Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν διατυπώσει τις έντονες ανησυχίες τους τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ευπαθή θέση της χώρας απέναντι σε επιθέσεις κατά των πολιτών της, των δικτύων της η των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς η τεχνολογία αποκτά έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ορίσει έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ως υπεύθυνο για το συντονισμό των κυβερνητικών προσπαθειών στην καταπολέμηση των εγκλημάτων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πολλές προσπάθειες διείσδυσης στα αμερικανικά δίκτυα φαίνεται να προέρχονται από την Κίνα. Αφότου, ωστόσο, κατηγόρησαν τις κινεζικές αρχές ως υπεύθυνες για αυτές, οι απόπειρες διακόπηκαν.

Όπως δήλωσε ο Ουίτμαν, η νέα Διοίκηση θα ενισχύει τις υφιστάμενες προσπάθειες του Πεντάγωνου να προστατεύσει τα δίκτυά του και να λειτουργήσει στο διαδίκτυο. Οι προσπάθειες αυτές τίθενται υπό την αιγίδα της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Νεμπράσκα, η οποία θα επιβλέπει και το αρχηγείο της Κυβερνοδιοίκησης.

Σήμερα, για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ λειτουργούν περίπου 15.000 ηλεκτρονικά δίκτυα, 7 εκατομμύρια υπολογιστές και άλλες τεχνολογικές συσκευές πληροφοριών, δήλωσε ο Ουίτμαν. «Τα συστήματα άμυνάς μας ελέγχονται διαρκώς. Πραγματοποιούνται χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά. Η δύναμη καταστολής και καταστροφής, κάποτε αποκλειστικό εργαλείο των κρατών, βρίσκεται σήμερα και στα χέρια μικρών ομάδων και ιδιωτών. Από τρομοκρατικές ομάδες μέχρι οργανωμένο έγκλημα, βιομηχανικοί κατάσκοποι και έφηβοι χάκερς διαθέτουν πλέον αυτή τη δύναμη», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να αναπτύξουν επιθετικές διαδικτυακές ικανότητες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι περισσότερες από 100 Υπηρεσίες Πληροφοριών προσπαθούσαν να διεισδύσουν στα αμερικανικά δίκτυα.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο και να λειτουργήσει πλήρως έναν περίπου χρόνο αργότερα. Ο επικεφαλής της Κυβερνοδιοίκησης θα είναι επίσης και διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που διενεργεί ηλεκτρονική επιτήρηση και αναχαίτιση των επικοινωνιών, με βάση επίσης το Μέριλαντ.

Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέπτεται τη Ρωσία όπου θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για το ζήτημα. Ωστόσο οι θέσεις των δυο χωρών διαφέρουν. Η Ρωσία προωθεί μια διεθνή συνθήκη όμως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητη. Αντ’ αυτού υποστηρίζει ότι η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των κρατών μπορεί να αποτρέψει την εγκληματική εισβολή στα κρατικά συστήματα, καθιστώντας έτσι πιο ασφαλές το διαδίκτυο.

Πηγές: The New York Times

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...