12 Νοεμβρίου 2009

Ο καπιταλισμός 20 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου



Είκοσι χρόνια πέρασαν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και ο κόσμος δηλώνει αποθαρρημένος από το οικονομικό μοντέλο του καπιταλισμού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η GlobeScan/PIPA για το BBC World Service σε 27 χώρες, μόλις το 11% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο καπιταλισμός λειτουργεί σωστά και ότι δεν χρειάζεται εποπτεία και παρέμβαση.

Ενδεικτικό της μεγάλης απογοήτευσης του κόσμου για το ισχύον οικονομικό μοντέλο, είναι το γεγονός πως το 23%, πιστεύει ότι στη θέση του καπιταλισμού χρειάζεται ένα νέο οικονομικό σύστημα καθώς ισχυρίζεται πως πλέον το σύστημα είναι ελαττωματικό και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.

Στην ερώτηση για το εάν η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης χαρακτηρίζεται θετικό ή αρνητικό γεγονός, αν και το 54% δήλωσε ότι ήταν θετική, μόλις στις 15 από τις 27 χώρες η πλειοψηφία χαρακτήρισε θετική την κατάρρευση. Το 22% θεωρεί την εξέλιξη αυτή αρνητική, ενώ το 24% δεν έκφερε γνώμη.

Μάλιστα στις χώρες του πρώην Συμφώνου τη Βαρσοβίας, οι Ρώσοι (61%) και οι Ουκρανοί (54%) θεωρούν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αποτέλεσε αρνητικό γεγονός. Αντίθετα, οι Πολωνοί (80%) και οι Τσέχοι (63%) την θεωρούν θετικό γεγονός.

tvxs


Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...