30 Νοεμβρίου 2009

Γερμανία: Υπάλληλοι τραπεζών «Ρομπέν των Δασών»


Σε 22 μήνες με αναστολή καταδικάστηκε υπάλληλος γερμανικής τράπεζας που βοηθούσε φτωχούς πελάτες να μην κλείσει ο λογαριασμός τους μεταφέροντας στο λεφτά από τους λογαριασμούς πλούσιων πελατών. Η 62χρονη, υπάλληλος σε υποκατάστημα της τράπεζας VR σε μια μικρή πόλη της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μεταξύ 2003 και 2005 είχε κάνει 117 τέτοιες μεταφορές που αφορούσαν σε ποσά 7,6 εκατομμύρια ευρώ. Μεταφέροντας λεφτά από λογαριασμούς πλουσίων (που κυριολεκτικά «δεν ήξεραν τι είχαν» και δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα) βοηθούσε πελάτες που χρειάζονταν λεφτά και έπρεπε να κάνουν υπερανάληψη (να σηκώσουν δηλαδή λεφτά περισσότερα απ' όσα είχε ο λογαριασμός τους) αλλά δεν είχαν πλέον αυτή τη δυνατότητα και ο λογαριασμός κινδύνευε να κλείσει. Όταν η υπερανάληψη ξεπληρωνόταν, μετέφερε τα λεφτά πίσω. Όμως δημιουργήθηκε "κενό" 1,1 εκ. ευρώ όταν κάποιοι δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν την τράπεζα.

Η γυναίκα δεν έβγαλε καθόλου λεφτά για τον εαυτό της. Καταδικάστηκε σε 22 μήνες με αναστολή και θα χάσει τη σύνταξή της καθώς με αυτή πρέπει να ξεπληρώσει τη ζημιά της τράπεζας.

Το ίδιο έκανε και από το 2001 έως το 2005 και ένας Γιουγκοσλαβικής καταγωγής 45χρονος, μεταφέροντας συνολικά 2,1 εκατομμύρια ευρώ για να διευκολύνει φτωχούς πελάτες να πάρουν δάνειο και για να ξεπληρωθούν τα -απλήρωτα- δάνεια. Δημιούργησε «τρύπα» 640.000 ευρώ στα οικονομικά της τράπεζας Sparkasse Tauberfranken και καταδικάστηκε σε 2 χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση.

athens.indymedia

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...