26 Δεκεμβρίου 2009

Φόβος για τους μετανάστες



Φοβισμένοι εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό οι Ελληνες από την παρουσία των μεταναστών στη χώρα μας, σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται εδώ, οι οποίοι ως επί το πλείστον νιώθουν ασφαλείς και επιθυμούν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με έρευνα της «Κάπα Recearch» που διενεργήθηκε τον Αύγουστο σε πανελλαδική κλίμακα και σε δείγματα 530 μεταναστών και 1.280 Ελλήνων.


Η έρευνα παρουσιάστηκε χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, στο Μέγαρο Υπατία.


Το 79,3% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως είναι υπερβολικός ο αριθμός των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, ενώ το 51,6% των ερωτηθέντων θεωρούν τους μετανάστες «απειλή». Επίσης σε ποσοστό 57,5% εκτιμούν ότι οι μετανάστες συμπιέζουν τους μισθούς των Ελλήνων και συμβάλλουν στην αύξηση της ανεργίας.

Το 50,6% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι μετανάστες επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα αυξάνοντας τις δαπάνες, την ίδια στιγμή που πιστοποιούν σε ποσοστό 74,9% ότι οι αλλοδαποί εργάζονται σε δουλειές που δεν θέλουν να εργαστούν οι Ελληνες.


Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι σε ποσοστό 50,6% οι Ελληνες θεωρούν ότι οι μετανάστες απειλούν να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα και παράλληλα πιστεύουν σε ποσοστό 53,4% ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνουν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα, ενώ το 53,5% εκτιμά ότι ένας αλλοδαπός μαθητής που αριστεύει μπορεί να κρατά την ελληνική σημαία στις παρελάσεις.

Αντίστοιχα οι μετανάστες που συμμετείχαν στην έρευνα, αν και δηλώνουν ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές από τη ζωή τους στη χώρα μας, πιστεύουν ότι η συνολική κατάσταση στη χώρα μας θα χειροτερέψει στο μέλλον.

Θεωρούν, σε ποσοστό 88,1%, ότι συμβάλουν με την παρουσία τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνουν (68,1%) ότι υφίστανται εκμετάλλευση από τους Ελληνες εργοδότες. Νιώθουν ασφαλείς στην Ελλάδα (73,4%) και πιστεύουν ότι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες σε ποσοστό 44,5%.

Περισσότεροι από τους μισούς θέλουν να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα (51,1%), ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία (75,3%) θέλουν να αποκτήσουν και δικαίωμα ψήφου.


www.ethnos.gr

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...