5 Απριλίου 2009

«Σκάνερ φόβου» στα αεροδρόμια


Το υπουργείο Ασφαλείας των ΗΠΑ αναζητά επιστήμονες για να κατασκευάσουν μια συσκευή που ανιχνεύει την οσμή της ορμόνης του φόβου, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός τρομοκρατών στα αεροδρόμια.

Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει πια την αναγνώριση των εγκληματιών μέσω των ανθρώπινων οσμητικών αποτυπωμάτων. Οι φυσικές μυρωδιές ενισχύονται από το άγχος και απελευθερώνουν ορμόνες από τις μασχάλες μέχρι τις παλάμες, ανάλογα με τη διάθεση. Η μυρωδιά μπορεί να εξαπλωθεί σε ύψος 20 ποδιών και να προσκολληθεί σε ρούχα, έπιπλα και τοίχους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μυρωδιά είναι τόσο ξεχωριστή όσο και το δακτυλικό αποτύπωμα.

Οι ερευνητές στο Institute of Technology της Μασαχουσέτης κατασκεύασαν ήδη ένα τζελ που λειτουργεί όπως οι υποδοχείς της ανθρώπινης μύτης. Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή μιας εκδοχής του τζελ που απομονώνει τη μυρωδιά της αδρεναλίνης, της ορμόνης του άγχους. Αυτή η εκδοχή θα εντοπίζει τους «ένοχους» επιβάτες στα αεροδρόμια. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μια τράπεζα όπου αποθηκεύονται οι οσμές από τόπους εγκλημάτων. Το μηχάνημα θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκρίνει αυτόματα την οσμή του επιβάτη με τα αρχεία της τράπεζας.

Οι χημικοί μπορούν να αναγνωρίσουν τη φυλή, την ηλικία και το περιβάλλον του εξεταζόμενου, μόνο και μόνο από τη μυρωδιά. Έτσι, θα είναι δυνατό να παρέχουν πληροφορίες στην αστυνομία για το χρώμα, την ηλικία του δράστη αλλά ακόμη και το τελευταίο γεύμα του.

Οι επιστήμονες, αναζητούν ορμόνες που να δείχνουν ότι ο εξεταζόμενος πάσχει από κατάθλιψη, ενώ, άλλοι χημικοί επιδιώκουν να εντοπίσουν τον καρκίνο, το άσθμα και άλλες αρρώστιες. Η τεχνολογία μπορεί να φανεί επίσης χρήσιμη σε περιπτώσεις αναγνώρισης πατρότητας, διότι τα μέλη της ίδιας οικογένειας αναδίδουν παρόμοια μυρωδιά και οι δίδυμοι, μάλιστα, ακριβώς την ίδια.

Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξερευνούν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, όμως οι ειδικοί προβλέπουν ότι η αστυνομία σύντομα θα χρησιμοποιήσει τον «ανιχνευτή του φόβου».

tvxs.gr

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...