12 Απριλίου 2009

Ασπίδα σωματιδίων θα προστατεύει τη Γη


Αντανάκλαση της ηλιακής θερμότητας στο Διάστημα μελετά ο Λευκός Οίκος ως λύση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης

Αθήνα - Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη έκανε ο νέος σύμβουλος για θέματα επιστήμης του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μελετά ένα επαναστατικό σχέδιο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Τζον Χόλντρεν, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του έχει προτείνει στον αμερικανό πρόεδρο τη δημιουργία ασπίδας γύρω από τον πλανήτη μας η οποία θα αντανακλά μέρος της ηλιακής θερμότητας. Η ασπίδα θα αποτελείται από σωματίδια όπως αυτά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και είναι προϊόντα της μόλυνσης από διαφόρους παράγοντες της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το σχέδιο προβλέπει τον βομβαρδισμό της στρατόσφαιρας (του δεύτερου στρώματος της ατμόσφαιρας) από τέτοια σωματίδια με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας ή καλύτερα ενός πλανητικού καθρέφτη επάνω στον οποίο θα αντανακλάται η ηλιακή θερμότητα προτού την απορροφήσει ο πλανήτης μας. Η ασπίδα θα μπορούσε να αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του θείου, οξειδίου αργιλίου ή ακόμη και ειδικά σχεδιασμένα για τη συγκεκριμένη περίσταση αεροζόλ (μείγματα ανομοιογενών βλαβερών για την ατμόσφαιρα σωματιδίων). Ο βομβαρδισμός της στρατόσφαιρας μπορεί να επιτευχθεί είτε με ρουκέτες είτε με αεροσκάφη είτε με αερόστατα είτε ακόμη και με κανονιοβολισμούς από πολεμικά πλοία.

«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να προχωρούμε σε απορρίψεις αφού κάθε ιδέα αξίζει μελέτη.Ετσι και αυτή την ιδέα θα πρέπει να την εξετάσουμε αφού μπορεί στο τέλος να μην έχουμε στη διάθεσή μας κάποια άλλη λύση και τελικά να υποχρεωθούμε να υλοποιήσουμε αυτή. Η συγκεκριμένη ιδέα δεν έχει ακόμη μελετηθεί σε βάθος και δεν αποκλείεται να κρύβει κάποιες παρενέργειες για τον πλανήτη.Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Θα έλεγα ότι μοιάζει με αυτοκίνητο χωρίς φρένα ενώ κατευθύνεται με ταχύτητα στον γκρεμό» δήλωσε στο Αssociated Ρress ο κ. Χόλντρεν στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από έναν μήνα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί διάφορες ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, με την επιστημονική κοινότητα να αντιτίθεται σθεναρά ως σήμερα σε κάθε πρόταση που εμπεριέχει τροποποίηση του πλανητικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Ειδικοί αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα της Γης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και κάθε δραστική επέμβαση στη λειτουργία της μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να μην έχουν προβλεφθεί.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=263440

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...