7 Απριλίου 2009

1ο Πανελλαδικό Διήμερο Προβληματισμού και Δράσης για τη Μετανάστευση. ΧΑΝΙΑ




ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Χατζημιχάλη Νταλιάνη 67, Χανιά 73100
Τηλέφ. 28210-58851, κιν. 6973525049

Χανιά 5 Απριλίου 2009

Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την απόφαση για ένα 2ήμερο συζήτησης και δράσης που οργανώνει με πρωτοβουλία του, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης στα Χανιά, στις 2 και 3 του Μάη (Σάββατο και Κυριακή), με το γενικό τίτλο 1ο Πανελλαδικό Διήμερο Προβληματισμού και Δράσης για τη Μετανάστευση.

Η πρόταση είναι γέννημα των συζητήσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά και αργότερα με τα γεγονότα του Δεκέμβρη, αλλά και τα φαινόμενα τύπου Μανωλάδας, Αγ. Παντελεήμονα, Κούνεβα κλπ. και συνεχίστηκαν πλατύτερα, με ανθρώπους που ασχολούνται ανά την Ελλάδα με το μεταναστευτικό. Εκτιμούμε ότι υπάρχει ανάγκη, για μια οργανωμένη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Οι λέξεις-κλειδιά και οι έννοιες που «σπρώχνουν» σε μια τέτοια συζήτηση, είναι : Νέο (Διαφορετικό) Παράδειγμα Διεκδίκησης : ένα Παράδειγμα που χαρακτηρίζεται πρώτα και κύρια από την καθοριστική και όχι διακοσμητική συμμετοχή του μετανάστη στις διαδικασίες προβληματισμού, συν-απόφασης και δράσης. Που καθορίζεται περισσότερο, από την Πρωτοβουλία παρά τη συνδιαλλαγή, και από την μεταβολή της κοινωνίας σε Κοινωνό και Συμμέτοχο (και Συνένοχο αν θέλετε), παρά αλληλέγγυο ακροατή. Κάτι δηλαδή σαν τις πρώτες φωνές μιας Αλλαγής Παραδείγματος (Paradigm Shift). Αν χρειαζόμασταν έναν τίτλο για τα παραπάνω θα μπορούσε να είναι αυτό : ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: προς νέες μορφές διεκδίκησης στους αγώνες της μετανάστευσης
Προτείνουμε το Σάββατο 2 Μάη, ανοιχτή συζήτηση από το πρωί μέχρι το απόγευμα, με ένα μεγάλο διάλλειμα το μεσημέρι, με θέμα :

«Μεταναστευτικό κίνημα στην Ελλάδα σήμερα, νέες συνθήκες,
νέοι τρόποι παρέμβασης και συλλογικής διεκδίκησης».

Η κουβέντα προτείνεται να γίνει σε 2 κύκλους

Ο πρωινός κύκλος θα γίνει μεταξύ μεταναστευτικών κοινοτήτων και ομάδων, ομάδων και δικτύων υποστήριξης, Στεκιών, οργανώσεων, άλλων κοινωνικών χώρων κλπ. Βλέπουμε πολύ χρήσιμη τη δυνατότητα συμμετοχής ομάδων και από το εξωτερικό για ανταλλαγή εμπειρίας και το προσπαθούμε.

Ο δεύτερος κύκλος, ο απογευματινός θα είναι πιο θεωρητικός και πιο θεσμικός, με μια προσπάθεια όμως να διεξαχθεί από συμμετοχές τέτοιες που θα συμβολίζουν το «δέσιμο» επιστημονικών αναλύσεων και δράσης.
Σ’ αυτόν τον κύκλο βλέπουμε νομικούς (και καθηγητών και από τις ομάδες νομικής υποστήριξης Αθήνας – Θες/νίκης – Χανίων – Ηρακλείου κ.λπ.). Επίσης ανθρώπους από διαπολιτισμικά δίκτυα συνεργασίας (πχ εκπαίδευσης) και δίκτυα αλληλεγγύης κ.λπ. Επδιώκουμε επίσης συμμετοχές από συνδικαλιστές ή ανθρώπους που έχουν δουλέψει σχετικά εργασιακά θέματα για μετανάστες. Τέλος από το χώρο της οικονομίας για να υπάρξει η οπτική της σύνδεσης με την οικονομική κρίση, και ενδεχομένως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.
Σημαντικές θεωρούμε τις προτάσεις που ακούγονται για συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών, και ανθρώπων από σημαντικές προσπάθειες που γίνονται στον Ευρωπαϊκό χώρο και αλλού, όπως επίσης και την επιδίωξη για λειτουργία του συστήματος αυτόματης μετάφρασης σε διαφορετικές γλώσσες.
Το βράδυ (για εμπέδωση) προτείνεται να έχουμε στον ίδιο χώρο, ένα συγκρότημα και ζωντανή μουσική.
Το 2ήμερο συμπληρώνεται με μια, από κοινού (με όποιον συμφωνεί) και μεγάλης εμβέλειας δράση, την Κυριακή το πρωί στα Χανιά, που γίνεται προσπάθεια να μην έχει συμβολικό, αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα και πραγματική παρέμβαση στην καθημερινότητα της πόλης. Όπως καταλαβαίνετε αυτή η πρόταση θα σας μεταφερθεί προφορικά (για ευνόητους λόγους).
Είμαστε ανοιχτοί σε συμπληρωματικές προτάσεις θεμάτων και συμμετοχών, και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης, θα επιθυμούσαμε περισσότερο την ενεργή συμμετοχή σας στο 2ήμερο, από μια απλή στήριξη και αντιπροσώπευση. Η όσο το δυνατόν δε, συντομότερη απάντηση, θα διευκόλυνε τις διευθετήσεις μεταφοράς, εισιτηρίων και φιλοξενίας σας εδώ.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες

Για το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
τηλ. Επικοινωνίας: 6973 525 049

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...