29 Ιανουαρίου 2010

Σε ρόλο Χρυσοχοΐδη η Διαμαντοπούλου.



Ανοιχτή γραμμή με την αστυνομία για την εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου για το άσυλο ζητεί από τους πρυτάνεις η Ά. Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας, υιοθετώντας το στυλ Χρυσοχοΐδη, έστειλε χθες στους πρυτάνεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιστολή με την οποία τους ζητεί να οριοθετήσουν επακριβώς τους χώρους ασύλου, να καταγράψουν τις μακροχρόνιες καταλήψεις και να εκπονήσουν... επιχειρησιακά σχέδια σε συνεργασία με τους "λοιπούς αρμόδιους" για την άμεση "αντιμετώπιση των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο"!

Παρεμβαίνοντας δε ακόμη περισσότερο στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, η Ά. Διαμαντοπούλου ζητεί από τις πρυτανικές αρχές να της υποβάλουν το ταχύτερο δυνατό τα σχεδιαγράμματά τους, προφανώς για να ελέγξει αν έπραξαν το καθήκον τους σε περίπτωση που τους ξεφύγει κάποια κατάληψη. Η ανοικτή παρέμβαση Διαμαντοπούλου προκαλεί ήδη αντιδράσεις με χαρακτηριστικότερη αυτή του πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη, που απάντησε ότι τα εκ του Συντάγματος αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια δεν χαλιναγωγούνται και δεν περιμένουν επιστολές για να κάνουν αυτό που οφείλουν.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη κίνηση της Ά. Διαμαντοπούλου εδώ και καιρό και εκδηλώθηκε αμέσως μετά την επιστροφή της από την Πολωνία όπου παρέστη σε εκδηλώσεις για το Άουσβιτσς. Ο αρμόδιος για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Γ. Πανάρετος, λείπει στην Καλιφόρνια όπου έχει συναντήσεις με εκεί παράγοντες για θέματα διοίκησης και οργάνωσης των πανεπιστημίων.

Η Ά. Διαμαντοπούλου, με την επιστολή της ζητεί "επειδή η κοινωνία το απαιτεί και η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των ευθυνών της", τα εξής:

- Κάθε πανεπιστήμιο "να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του. Στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική εφαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αδιάλειπτης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της έρευνας στα ιδρύματα, και της δημόσιας περιουσίας". Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κινητοποίηση και κατάληψη, απ' όπου κι αν προέρχεται, μπαίνει αυτομάτως στο στόχαστρο αν προκαλεί προβλήματα ή εμποδίζει την εκπαίδευση και την έρευνα. Η οριοθέτηση, σύμφωνα με τον νόμο Γιαννάκου, θα γίνει από τις συγκλήτους των ιδρυμάτων. Η υπουργός Παιδείας, επιλέγει με την απαίτηση αυτή να βυθίσει τα πανεπιστήμια σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα να... σφάζεται, τουλάχιστον σε ορισμένα ιδρύματα, για το αν θα προχωρήσει σε χωροταξικές καταγραφές ή όχι.

-"Να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των πανεπιστημίων με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις, ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο". Την ώρα, δηλαδή, που εκδηλώνεται... η "περίσταση", το περιστατικό στη σωστή αστυνομική γλώσσα, ή η κατάληψη για όσους δεν κατάλαβαν. Δηλαδή, η Ά. Διαμαντοπούλου απαιτεί από τους πρυτάνεις να γίνουν το μάτι της αστυνομίας μέσα στα ιδρύματα, αφού προηγουμένως έχουν συντάξει με τις δυνάμεις καταστολής το εγχειρίδιο της... καλής πάταξης των καταλήψεων.

- Κάθε ίδρυμα να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Κοινώς, μετά την καταγραφή θα ακολουθήσει η εκκένωση.

- "Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας, αλλά και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί". Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security είναι το ζητούμενο, αλλά κοστίζει, ενώ η υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει και εφημερίες σε 24ωρη βάση από τις πανεπιστημιακές αρχές.

Ερωτήματα προκαλεί η δήλωση της Ά. Διαμαντοπούλου ότι μόλις κατατεθούν τα χωροταξικά και τα επιχειρησιακά σχέδια, "θα αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ακαδημαικού ασύλου". Αυτό σημαίνει ότι, αφού εφαρμοστεί ο νόμος, μπορεί ν' αλλάξει στην κατεύθυνση ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ασύλου;

Πάντως, μετά απ' αυτά η Ά. Διαμαντοπούλου αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει ότι ο σεβασμός που έχει προς την, κατά το γράμμα του Συντάγματος, «πλήρη αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ παραμένει απόλυτος...




Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...