5 Φεβρουαρίου 2010

Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες ως εκκίνηση νέων αγώνων


Είναι γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία από τότε που η Ελλάδα έγινε χώρα <<υποδοχής>> μεταναστών εναρμονίζει την πρακτική της στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Πλήθος εγκλωβισμένων μεταναστών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και κοινωνικά στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα όμηροι των πολυδαίδαλων γραφειοκρατικών διαδικασιών της Διοίκησης και των μεσαιωνικών συνθηκών της μαύρης εργασίας. Επιπρόσθετα, τα παιδιά των μεταναστών, παιδιά που είναι στο ίδιο σχολείο με <<τα δικά μας>>, με τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ανησυχίες τιμωρούνται για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος αρνείται στους γονείς τους αυτά τα οποία ως Έλληνες μετανάστες διεκδικήσαμε επί σειρά ετών.


Η λογική του νομοσχεδίου είναι ενταγμένη στη λογική του de facto διαχωρισμού των μεταναστών σε <<νόμιμους>> και <<παράνομους>>. Δεν περιλαμβάνει την παραμικρή ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ρύθμιση για όσους δεν έχουν <<χαρτιά>> ή για όσους δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους επειδή δεν είχαν τα απαιτούμενα ένσημα και το <<επαρκές>> εισόδημα.


Ωστόσο, καθιερώνει νέα δεδομένα στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που κινούνται στην κατεύθυνση της ένταξης των μεταναστών <<δεύτερης>> γενιάς στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου κι όχι του αποκλεισμού, καταργώντας επιτέλους το αναχρονιστικό και βαθιά αντιδραστικό πλαίσιο αναγνώρισης της εξ αίματος ιθαγένειας. Παράλληλα, δημιουργεί μέτωπα στην ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που δεν αφήνουν κανένα μας να σταθεί αρνητικός ή αδιάφορος σ΄ αυτές τις εξελίξεις.


Είναι φυσικό η όποια αλλαγή επί τω βελτίω του θεσμικού πλαισίου μετανάστευσης να μας βρίσκει σύμφωνους. Θα αγωνιστούμε όμως για να μην χρησιμοποιηθεί η διεκπεραίωση του αυτονόητου - να μην απειλούνται δηλαδή με απέλαση όσοι μεγάλωσαν και γεννήθηκαν εδώ, για να παγιώσει διαχωρισμούς και να συνδράμει στο χτίσιμο της Ευρώπης-φρούριο.


Θεωρούμε αυτονόητη την ενεργητική στάση μας, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των μεταναστών/στριών να διεκδικήσουν στο μέλλον όσα το ελληνικό κράτος τους αρνείται σήμερα.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6934782734 / 6971509942

Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...