11 Φεβρουαρίου 2010

Το " παγκόσμιο χωριό" του Ριάσε .

Το μικρό Ιταλικό χωριό του Ριάσε ελπίζει να διατηρήσει το πληθυσμό του ενάντια στην μετανάστευση, υποδεχόμενο μετανάστες από όλο τον κόσμο.
Στους μετανάστες παρέχετε δωρεάν στέγη και τροφή με αντάλλαγμα εκείνοι να μάθουν την Ιταλική γλώσσα και να εργαστούν. Η προσπάθεια έχει στεφθεί
με απρόσμενη επιτυχία και οι
μόνο εχθροί αυτής της προσπάθειας είναι τα μέλη της μαφίας.

Ο Ντομένικο Λουκάνο είναι ο δήμαρχος του χωριού Ριάσε που μέχρι πρότινος μετατρεπόταν με γοργούς ρυθμούς σε ένα χωριό φάντασμα. Οι κάτοικοι παρατούσαν την γη τους και αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στις μεγαλουπόλεις του Μιλάνου του Τορίνο της Γένοβας ή ακόμα στην Γερμανία ή τις ΗΠΑ. Στο χωριό δεν υπήρχε πια καφενείο, χασάπικο, εστιατόριο, ενώ τα παιδιά δεν ήταν αρκετά για να γεμίσουν το τοπικό σχολείο. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που ο δήμαρχος αποφάσισε να δεχθεί μετανάστες από την Σομαλία, Ερυθραία, Αφγανιστάν, Βοσνία ,Ιράκ και Λίβανο.

Όλα άρχισαν δώδεκα χρόνια πριν όταν 300 Κούρδοι, άντρες ,γυναίκες και παιδιά έφτασαν στοιβαγμένοι σαν τα ζώα στα αμπάρια ενός δουλεμπορικού πλοίου που προσάραξε στις ακτές του χωριού. Για τον τότε τοπικό δάσκαλο Λουκάνο αυτό ήταν ένα σημάδι. Μετά από τους Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες της αρχαιότητας, τους Άραβες και τους Νορμανδούς που ακολούθησαν μετά , τώρα ήταν η σειρά αυτών των νέων μεταναστών να προσελκύσουν τη γη της Καλαβρίας και να της δώσουν καινούργια ζωή και ελπίδα.

Το παγκόσμιο χωριό


Στο χωριό δημιουργήθηκε γρήγορα μια ένωση που ανέλαβε την ενσωμάτωση των μεταναστών και υπό το όνομα «η πόλη του μέλλοντος», άρχισε να βάζει τις βάσεις της κοινής συμβίωσης των παλιών και νέων κατοίκων του «παγκόσμιου χωριού». Το χωριό των φτωχότερων ανθρώπων, στη φτωχότερη γωνιά της φτωχότερης περιοχής της Ευρώπης.

Για τον Λουκάνο που είναι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος δήμαρχος του χωριού τα τελευταία έξι χρόνια αυτός ήταν ο ιδανικότερος τρόπος για να δημιουργήσει μια πραγματική ανάπτυξη στο χωριό και να βάλει τέλος στην γήρανση και την ερήμωση της περιοχής. Οι φτωχότεροι των φτωχών θα έβρισκαν στοργή και σωτηρία στο χωριό Ριάσε και το χωρίο θα σωζότανε χάρη σε αυτούς.

Οι καινούργιοι κάτοικοι βρήκαν δωρεάν στέγη, ρεύμα και τροφή. Επισκεύασαν όλα τα παλιά και παρατημένα σπίτια και κάποια από αυτά μετατράπηκαν σε ξενώνες υποδοχής νέων μεταναστών ή ενοικίασης σε τουρίστες. Όλοι όσοι είχαν παιδιά τα έστειλαν στο σχολείο, και οι γυναίκες ασχολήθηκαν με την παραγωγή χειροποίητων καλλιτεχνημάτων και την συγκομιδή εσπεριδοειδών.

Τώρα το Ριάσι έχει 1600 ντόπιους και 220 αλλοδαπούς κατοίκους ελπίζοντας ότι σύντομα θα καταφέρει να φτάσει στο παλιό νούμερο των 3000 δημοτών.

Όταν πριν από λίγες εβδομάδες οι κάτοικοι του Ροσάρνο αντιμετώπισαν με πυροβολισμούς τις διεκδικήσεις των Αφρικανών μεταναστών που δούλευαν στην συγκομιδή φρούτων, ο δήμαρχος του Ριάσι βγήκε στην τηλεόραση και δήλωσε ότι οι εκδιωγμένοι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι και θα έπαιρναν δύο ευρώ την ημέρα και στο τέλος του μήνα 500 ευρώ ακόμα για την δουλειά που πρόσφεραν. Έμοιαζε πολύ καλό για να είναι αληθινό και όμως τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά.. ο Λουκάνο κατάφερε να υπερπηδήσει τους φόβους των γεροντότερων προς τους «διαφορετικούς» μετανάστες ενώ απέδειξε ότι οι φόβοι ότι οι «ξένοι» θα έπαιρναν τις δουλειές των ντόπιων απλά δεν ευσταθούσε. Σήμερα η ένωση λαϊκής βάσης «πόλη του μέλλοντος» είναι αυτή που απασχολεί περισσότερους ντόπιους και ξένους εργαζόμενους σε όλη την περιοχή της Καλαβρίας.

Ο Λουκάνο έχει τυπώσει γράμματα και τα έστειλε σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας και εξηγώντας το τι γίνετε τώρα στο χωριό Ριάσε ελπίζοντας ότι το «θαυμα»του μικρού και άγνωστου χωρίου του θα απλωθεί σε όλο τον κόσμο.

athens.indymedia.

Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...