12 Φεβρουαρίου 2010

ίσα δικαιώματα για όλους.


Το Σάββατο 20 Φλεβάρη, ντόπιοι και μετανάστες κατεβαίνουμε μαζί στους δρόμους
.
Διεκδικούμε αυτονόητα δικαιώματα για τους μετανάστες και τα παιδιά τους, που τα στερού...νται εδώ και δεκαετίες. Απαιτούμε άρση των σοβαρών αποκλεισμών που θέτει το επίμαχο νομοσχέδιο για την «ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών» για τη συντριπτική πλειοψηφία τους.
Το νομοσχέδιο «αιτία πολέμου» ξεσήκωσε την ακροδεξιά υστερία του ΛΑΟΣ, όπλισε με ρόπαλα τις φασιστικές συμμορίες, ερέθισε τουρκοφάγους παπάδες που κηρύσσουν το μίσος, ξεσήκωσε ακόμα και την ίδια τη ΝΔ που διαβλέπει εθνικούς κινδύνους από τους ευεργετούμενους μετανάστες και τα παιδιά τους. Όμως τι είναι αυτό που οδήγησε τελικά σ’ αυτό το παραλήρημα;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά μετριοπαθές σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ, που η κυβέρνηση πετσόκοψε τόσο πολύ στην τελική του εκδοχή, όσο δεν θα περίμενε ούτε ο Καρατζαφέρης. Δίνει τη δυνατότητα αίτησης για ιθαγένεια μόνο στο 10-15% από τα 200.000 και πλέον παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, καθώς οι προϋποθέσεις αποκλεισμού λόγωτων γονέων (νόμιμοι και οι δύο για πάνω από 5 χρόνια) ή της φοίτησης (επιτυχής παρακολούθηση τουλάχιστον 6 τάξεων του σχολείου) αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών από το δικαίωμα στο όνειρο. Πρόκειται επίσης για ένα νομοσχέδιο που αρνείται το δικαίωμα πολιτογράφησης στη μεγάλη πλειοψηφία των ενήλικων μεταναστών με νόμιμη παραμονή.

Και επιδεινώνει από δω και πέρα ακόμαπερισσότερο το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο πολιτογράφησης της ΝΔ, βάζοντας προϋποθέσεις όπως εκείνη της απόκτησης άδειας «επί μακρόν διαμένοντος», έναν τύπο άδειας που ως αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να αποκτήσουν 130 μετανάστες πανελλαδικά! Είναι τέλος ένα νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές (όχι σε περιφερειακές ή εθνικές) σε περίπου 65.000 μετανάστες από τους 520.000 που δι
αθέτουν χαρτιά, ενώ ακόμα και σ’ αυτούς περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι το βαθμό του δημοτικού συμβούλου. Και τελικά στερεί από τους μετανάστες τα δικαιώματα που υποτίθεται ότι στοχεύει να παραχωρήσει: την
Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή όσων ζουν για πολλά χρόνια στη χώρα.

Και βέβαια, κανένας λόγος δεν γίνεται σ’αυτό το νόμο για όσους μετανάστες δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, παρότιδεν υπάρχει καμία πιθανότητα νόμιμης εισόδου στη χώρα για εργασία από χώρεςεκτός Ε.Ε.

Ούτε έχει γίνει καμία νομιμοποίηση όσων μεταναστών ήρθαν εδώ μετά το
2004. Με ευθύνη των κυβερνήσεων, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά για τους
λαθρο-εργοδότες και τα παράνομα κυκλώματα. Που θησαυρίζουν από την
περιθωριοποίηση, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία τους, την απορρύθμιση που

συνεπάγεται αυτή η κατάσταση όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για πολλούς
ντόπιους εργαζόμενους. Ας αδειάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ας υστερούν τα
φορολογικά έσοδα, ας διογκώνονται τα ελλείμματα. Αυτά τα πληρώνουν έτσι κι’
αλλιώς οι εργαζόμενοι – ντόπιοι και μετανάστες - με τις μειώσεις στους μισθούς,
την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις απολύσεις των συμβασιούχων, το πάγωμα
των προσλήψεων στο Δημόσιο, την περικοπή των επιδομάτων, όλα τα σκληρά μέτρα του
τριετούς προγράμματος σταθερότητας που ευαγγελίζονται οι αγορές και εφαρμόζει η
κυβέρνηση.

Αλλά οι «λαθρομετανάστες» παραμένουν παράνομοι, ανασφάλιστοι, να
δουλεύουν για 20 Ευρώ μεροκάματο, εγκλωβισμένοι στις χώρες-κρατητήρια του
Ευρωπαϊκού Νότου, όπως προβλέπουν το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και

Ασύλου» και η συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ». Εγκλωβισμένοι χωρίς χαρτιά, μένουν επίσης δεκάδεςχιλιάδες πρόσφυγες πολέμου, για τους οποίους δε γίνεται επίσης λόγος σ’ αυτό τονόμο.

Θεωρούνται «λαθρομετανάστες», παίρνουν άσυλο σε ποσοστό 0,5% των
αιτούντων, δολοφονούνται από τη FRONTEX και το λιμενικό στα σύνορα, κυνηγιούνται στις
πόλεις και τις γειτονιές, φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και
κρατητήρια, απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες σε χώρες που κινδυνεύει η
ζωή τους ή επανα-προωθούνται παράνομα στον Έβρο.

Για τους χωρίς χαρτιά, η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το νέο δόγμα της μηδενικής ανοχής στη «λαθρομετανάστευση», κατά τα πρότυπα του Σαρκοζί, του Μπερλουσκόνι, αλλά και του Θαπατέρο: Τα υπέρογκα έξοδα για στρατόπεδα συγκέντρωσης, ελικόπτερα και φρεγάτες στα σύνορα, για χιλιάδες συνοριοφύλακες και λιμενικούς είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν την ασύμμετρη απειλή των εξαθλιωμένων! Αλλά οι ανοιχτοί ξενώνες φιλοξενίας αστέγων και προσφύγων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η σίτισή τους,είναι επικίνδυνη πολυτέλεια σε περίοδο κρίσης.




Απέναντι σ’ αυτό τον παραλογισμό
απαντάμε :
Κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν θα «αποτραπεί» από την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, όσο θα υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια και δικτατορίες που η Δύση και η Ελλάδα θα στηρίζει ή θα ανέχεται στις χώρες τους.
Οι «μεταναστευτικές ροές» είναι άνθρωποι που δεν λογαριάζουν κινδύνους, ρατσισμούς και δυσκολίες.Εργάτες που ακολουθούν το κεφάλαιο στις χώρες όπου υπάρχει ελπίδα να βρουν δουλειά. Είναι συναγωνιστές μας που αν αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα θα παλέψουν πιο εύκολα μαζί με το ντόπιο απεργό, άνεργο, μαθητή ή φοιτητή, για να μην πληρώσουμε όλοι μαζί την κρίση που οι «από πάνω» δημιούργησαν.
Πολλοί μετανάστες παλεύουν ήδη μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους και νέους στον κοινό αγώνα ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Είναι

κάτοικοι στις γειτονιές που μένουμε και διεκδικούμε μαζί να γίνουν ανθρώπινες. Και
δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε κανέναν ανυπεράσπιστο στις φασιστικές συμμορίες και τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές, επειδή τα ΜΜΕ, η Ε.Ε., κυβερνήσεις, και
ακροδεξιοί ανακάλυψαν ότι εκείνοι που φταίνε πιο πολύ για τα δεινά της κρίσης
είναι τα πιο αδύναμα θύματά της.



Δεν θα τσακωθούμε οι φτωχοί με τους πιο φτωχούς, οι εργάτες με άλλους εργάτες, οι καταπιεσμένοι με τους πιο καταπιεσμένους. Θα παλέψουμε μαζί.
Στις 20 Φλεβάρη κατεβαίνουμε στο δρόμο για τα δικαιώματα των μεταναστών και των παιδιών τους. Στις 24 Φλεβάρη στη γενική πανεργατική απεργία.
Ενωμένοι για ένα καλύτερο αύριο!



ΣΑΒΒΑΤΟ
20 ΦΛΕΒΑΡΗ, 3μ.μ., Ομόνοια

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
& ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,

Στις
5 μ.μ. ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ



ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΦΛΕΒΑΡΗ, 10 π.μ., Πεδίο Άρεως

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

<span class=

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...