10 Μαρτίου 2009

Το προσφυγόπουλο που όδευε στο θάνατο ξεχάστηκε, μαζί με την ανθρωπιά !



Το ανάγλυφο που την Καθαρή Δευτέρα σχηματίσθηκε πάνω στη λαμαρίνα του φορτηγού από το κεφάλι του ανήλικου Αφγανού πρόσφυγα Καρεμί Χασάν και τα σημάδια πάνω σε αυτή, από τα δάκτυλα των χεριών του, αποτύπωσαν με οδυνηρά ρεαλιστικό τρόπο τη συμπίεση που δέχθηκε από το πισινό φορτηγό και την αγωνία αυτού του 17χρονου αγοριού, που κυριολεκτικά είδε το χάρο με τα μάτια του, στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο στην πολιτισμένη Δύση, τη Γη της Επαγγελίας των ονείρων του.

Η βαναυσότητα όμως εναντίον αυτού του παιδιού δεν σταμάτησε εκεί. Καθ' υπόδειξιν ''αγανακτισμένοι πολίται'' ανέλαβαν να συμπληρώσουν την απανθρωπιά.

Παράγοντες θεσμικοί και μη μας υπενθύμισαν ότι, η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τα οικονομικά συμφέροντά τους. Μίλησαν για τον οδηγό της νταλίκας που δέχεται επίθεση, τον συμπολίτη που του σπάζουν το Ι.Χ. κ.ά., πλην όμως ξέχασαν πως εδώ διακυβεύθηκε η ζωή ενός παιδιού.

Ξέχασαν ακόμη ότι το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας η ακροδεξιά στην Πάτρα έκανε πρόβα τζενεράλε χρησιμοποιώντας κάποιους από τους κατοίκους, την στιγμή που ο κύριος όγκος των προσφύγων είχαν μπει στον καταυλισμό και στο οδόστρωμα δεν έμεναν πάνω από τριακόσιοι.

Νυκοκοιραίοι, αυτοδιοικητικοί και πατέρες του Έθνους με δηλώσεις τους, ασέλγησαν πάνω στο πληγιασμένο σώμα του παιδιού που χαροπάλευε στο Νοσοκομείο. Ένας πρόεδρος επιμελητηρίου μας είπε δημόσια, ότι «τη Δευτέρα το βράδυ ο νόμος είχε περάσει στα χέρια» των προσφύγων που το 50% φεύγει λαθραία από το λιμάνι, κ.ά.π. Λέξη δεν ειπώθηκε για το παιδί.

Μια ακόμη πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων, όπως και ο πρόεδρος που προανέφερα εγκαλεί τους λειτουργούς της Θέμιδας ότι δεν λύνουν το πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που έχει προκύψει με την παρουσία των προσφύγων. Απαιτεί μάλιστα ''να πάνε στο σπίτι τους'' αφού δεν αναλαμβάνουν χρέη πολιτικού. Κι εδώ η απόπειρα κατά του παιδιού ξεχάστηκε.

Άλλος πρόεδρος, τούτη τη φορά από το Επιμελητήριο Αχαίας, διαπίστωσε ότι «η Πάτρα αναστατώθηκε από τους Αφγανούς, που αριθμούν περίπου 4.000». Τούτων δοθέντων και με το 50%, κατά τον προηγούμενο στατιστικολόγο πρόεδρο, να φεύγουν από το λιμάνι κάθε μήνα, πρέπει να συμπεράνουνε ότι 2.000 πρόσφυγες το μήνα, ήτοι 65 πρόσφυγες ημερησίως αναχωρούν για Ιταλία. Εδώ πια χάνεται κάθε σοβαρότητα!

Αλλά μήπως δεν χάνεται κι όταν η ευθύνη για τα επεισόδια ρίπτεται στους πρόσφυγες που μέχρι εκείνη την ώρα πίστευαν ότι έχουν έναν νεκρό; Τι περίμεναν δηλαδή από ανθρώπους που, κυνηγημένοι από ΝΑΤΟικούς και Ταλιμπάν, διάβηκαν πολέμους, σύνορα, όρη, ποτάμια και ναρκοπέδια για να φτάσουν μέχρι εδώ;

Το κρεσέντο της ξενοφοβίας σε πλήρη εξέλιξη. «200.000 στα παράλια της Τουρκίας είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στη χώρα μας», μάς προειδοποιεί ο άρχοντας-εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο διευθυντής επικοινωνίας της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν πιο ραφιναρισμένος στην ξενοφοβία που έσπειρε. Μίλησε για «τον οδηγό νταλίκας που δέχεται επίθεση». Κι αυτό την ώρα που η ζωή ενός παιδιού εξ αιτίας μιας άλλης νταλίκας βρίσκεται στο νήμα του θανάτου. (Είναι απίστευτο το τι αναγκάζεται να κάνει ο άνθρωπος για την εξασφάλιση του ''άρτου του επιούσιου''!). Κοντά στους παραπάνω συμφωνεί και ο αχαιός σοσιαλιστής βουλευτής που διαπιστώνει «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων», ενώ η αχαιή κυβερνητική βουλευτίνα μιλά και αυτή για «εστία κινδύνου για τη ζωή των πολιτών» της Πάτρας!

Μερικοί από τους δήθεν αγανακτισμένους πολίτες, είναι αυτοί που το βράδυ της πυρκαγιάς στον καταυλισμό προπηλάκιζαν τους πυροσβέστες: «τι ήρθατε να κάνετε εσείς», «αφήστε τους να καούν, να απαλλαχτούμε».

Μεγάλη ελπίδα για την ανατροπή του συντηρητικού κλίματος, που σχεδιασμένα διαμορφώνεται και βαθμιαία οδηγεί στο φώλιασμα του ρατσισμού και την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού, είναι η αντίσταση των ανθρώπων και των κομμάτων της Αριστεράς, των βουλευτών της (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) των ενεργών πολιτών της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας και, το σπουδαιότερο, των πνευματικών ανθρώπων αυτής της πόλης.

Ο ιστορικός του μέλλοντος σε αυτούς θα αναφερθεί, γιατί σήμερα αυτοί γράφουν χρυσές σελίδες. Όσοι με υλακές ζήτησαν τον κατατρεγμό των αδυνάτων πέρασαν στην αφάνεια και την ανυποληψία. Κι αυτός είναι ιστορικός όρος, απαράβατος.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «»ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Πάτρας το Σάββατο 7-3-09)


Σημ. zerus>> Ελπίζω ο ιστορικός του μέλοντος να μη δουλεύει για κανένα υπουργίο γιατί πάλι θα έχει "πολιτικό κόστος" η αλήθεια.....

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...