30 Μαρτίου 2009

H SUEZ αγόρασε την Εταιρία Υδρεύσεως & Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης


Δυο λόγια για τη Suez (ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ)

δημοσιεύτηκε σήμερα από Δίκτυο*

Με αφορμή την πρόθεση ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ στη Suez

Η Suez έχει 125 εκατ. πελάτες σε 40 χώρες μαζί με τις θυγατρικές της, μεταξύ των οποίων η Ondeo και η United Water. Το εισόδημα της το 2002 έφτασε στα 6,4 δισ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη πολυεθνική στον τομέα του νερού παγκοσμίως. Αλλά η εταιρία αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους, με καθαρές απώλειες 950 εκατ. δολλάρια το 2002, και συνεχίζει να χάνει κέρδη κάθε τρίμηνο. Η Suez έχει χάσει αρκετά από τα πολύ σημαντικά συμβόλαια της, όπως στην Ατλάντα των ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο και υποχρεώθηκε να ξαναδιαπραγματευθεί συμβόλαια στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) και στη Μανίλα (Φιλιππίνες). Δεν είναι πλέον επικερδές να είσαι μέτοχος σε αυτή την πολυεθνική. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι να είσαι πελάτης της. Η Suez πάλευε με νύχια και με δόνται να εφαρμόσει οτιδήποτε θα συνέβαλε στην ανάκαμψη των κερδών της. Αυτό συμαίνει ότι ως διανομείς νερού η Ondeo και η United Water αρπάζουν τον έλεγχο τους δικτύου ύδρευσης μιας πόλης, έχουν ως προτεραιότητα τη μείωση του κόστους, γιατί χαμηλά κόστη σημαίνουν υψηλά κέρδη. Έτσι, η Suez κάνει περικοπές στο προσωπικό καθιστώντας το ανεπαρκές, δεν κάνει τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, προσπαθεί να καθυστερήση ή να αποφύγει οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές που θα έχει κόστος, ουρλιάζει για υψηλότερη τιμολόγηση, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το κράτος, ή και τα δύο, κατηγορεί δημόσιους αξιωματούχους, ή απλά τοκοινό, για όλα τα προβλήματα της εταιρίας. Οι πελάτες καταλήγουν να την πληρώσουν πάντα...

Και να σημειώσουμε ότι ο δήμος του Παρισιού επανακρατικοποιεί την υπηρεσία παροχής ύδρευσης το 2010. Η συμφωνία με τη Suez και τη Veolia, που κοστίζει 180 εκατ. ευρώ το χρόνο, τελειώνει στο τέλος του 2009. Ο δήμαρχος του παρισιού ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση Eau de Paris, που ανήκει ολοκληρτικά στην πόλη του Παρισιού, θα αναλάβει όλες τις υπηρεσίες στο εξής. Εδώ και το σχετικό δελτίο τύπου του δημάρχου (στα γαλλικά)

Να προσθέσω ότι η SUEZ όπως και η BECHTEL είναι εταιρείες που οφείλονται για την εξαθλίωση πολλών χωρών, ιδιωτικοποιώντας και εκμεταλλεύοντας τους υδάτινους πόρους με μακρόχρονα συμβόλαια.

ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ... Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...