14 Μαρτίου 2009

Τί κοινό έχουν τα Γερμανικού τύπου μπαζούκας με τα Adidas και τα Puma;



Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλες και μικρές βιομηχανίες σε όλη τη Γερμανία επιστρατεύτηκαν για το γιγάντιο πολεμικό σύστημα του Αδόλφου Χίτλερ. Για τον ίδιο λόγο επιστρατεύτηκαν και οι δημιουργοί των θρυλικών παπουτσιών Adidas και Puma, oι οποίοι κατασκεύασαν τη γερμανική έκδοση των μπαζούκας!

Τη στιγμή που ακούστηκε ο εναρκτήριος πυροβολισμός, οι αθλητές ξεχύθηκαν στον αγώνα του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου και τότε ήταν που ο Τζες Όουενς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Επιστέφοντας στην Αμερική, πήρε μαζί του 4 χρυσά μετάλλια, αλλά άφησε πίσω του λίγο από τον θρίαμβό του στους αδελφούς Αδόλφο (Άντι) και Ροδόρφο Ντάσλερ, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν "τα παπούτσια του θριάμβου" του Όουενς.

Η πατρίδα των αδελφών Ντάσλερ, το Χερτσογκενόιραχ της Βαυαρίας, διατηρούσε μεγάλη παράδοση στην υποδηματοποιία. Η φήμη τους διαδόθηκε διεθνώς μέσα απ' τα παπούτσια του σπρίντερ Όουενς. Το 1933, τα δύο αδέλφια προσχώρησαν στο κόμμα των Ναζί, ενώ το 1944 προκλήθηκε μία πυρκαγιά σε Συμμαχικά τανκς. Η αιτία ήταν ο αντιαρματικός εκτοξευτήρας πυραύλων, με το ψευδώνυμο "τρομοκράτης των τανκς". Αυτό το εξαιρετικά δραστικό όπλο τρομοκράτησε το πλήρωμα των τανκς και κατασκευαζόταν στο ίδιο εργοστάσιο όπου οχτώ χρόνια νωρίτερα κατασκευάστηκαν τα παπούτσια του Όουενς. Για 4 χρόνια και εν μέσω του πολέμου, η δόξα της υποδηματοποιίας στο Χερτσογκενόιραχ είχε ξεθωριάσει. Το καθεστώς του Χίτλερ διέταξε να σταματήσουν όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των πολιτών και των μηχανημάτων παραγωγής στο υποδηματοποιείο των αδελφών Ντάσλερ και αντικαταστάθηκαν με εξοπλισμό συγκόλλησης για την κατασκευή όπλων.

Οι Γερμανοί στρατιώτες περίμεναν τον ερχομό του νέου όπλου των Ντάσλερ και παρά τον υπερβολικά απλό σχεδιασμό του, ήταν ακόμα τόσο αποτελεσματικό που μπορούσε να καταστρέψει το στόχο από απόσταση. Το Μάρτιο του 1945, υπήρχαν περίπου 92.000 τέτοια όπλα που χρησιμοποιούντο στα μέτωπα, ωστόσο ο ερχομός τους καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να μην επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου.

Τον Απρίλιο του 1945, όταν οι Αμερικανοί διαδήλωσαν στο Χερτσογκενόιραχ, αμερικανικά τανκς παρατάχθηκαν μπροστά από το εργοστάσιο. Οι στρατιώτες διαπραγματεύονταν αν θα καταστρέψουν το κτίριο ή όχι, όταν η σύζυγος του Αδόλφου Ντάσλερ τους έπεισε ότι το εργοστάσιό τους, ενδιαφερόταν μόνο να κατασκευάζει αθλητικά παπούτσια.

Η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ δημιούργησε τις δικές της εγκαταστάσεις στην πρώην στρατιωτική βάση του Χερτσογκενόιραχ και όταν οι Αμερικανοί που τρελαίνονταν εκείνη την εποχή για τον αθλητισμό ανακάλυψαν ότι οι Ντάσλερ κατασκεύασαν τα παπούτσια του Όουενς, ξεκίνησαν να αγοράζουν όποια ποσότητα παρήγαγε το εργοστάσιό τους.

Οι τεράστιες παραγγελίες για παπούτσια μπάσκετ, μπέιζμπολ και χόκεϊ έφεραν την παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση. Οι μαύρες σελίδες της εποχής που κατασκεύαζαν όπλα ξεχάστηκαν γρήγορα για τις δύο επιτυχημένες πια εταιρείες Αdidas και Puma. Σήμερα οι εταιρείες έχουν πολλούς επενδυτές και έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Spiegel

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...