30 Μαρτίου 2009

Καταπέλτης για την αστυνομία έκθεση της Αμνηστίας για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου


Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών από την αστυνομία στη διάρκεια της καταστολής των επεισοδιακών διαδηλώσεων το Δεκέμβριο, με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση ζητά την αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος.

Στην έκθεσή της για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία εις βάρος πολιτών, ακόμη και ανηλίκων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για υπερβολική χρήση βίας και οπλισμού, για βασανισμούς, αυθαίρετη κράτηση πολιτών και άρνηση επικοινωνίας με δικηγόρους.

Η αστυνομία έχει κατ' επανάληψη κατηγορηθεί για υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών ή για παραβίαση των δικαιωμάτων τους όταν τελούν υπό κράτηση και στο ίδιο μοτίβο ήταν η απάντηση που δόθηκε στην περίπτωση των ταραχών του Δεκεμβρίου, τονίζει στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, για σειρά καταγγελιών από πολίτες σχετικά με την αντιμετώπιση που είχαν κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, ενημερώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα γεγονότα θα πρέπει να αποτελέσουν καταλύτη για την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του συστήματος αποτελεσματικά, επισημαίνει η έκθεση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διενεργήσει εκτεταμένη έρευνα, όχι μόνο για τα συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά και ευρύτερα, όπως για παράδειγμα για την εκπαίδευση των αστυνομικών σχετικά με τη χρήση βίας και οπλισμού, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Newsroom ΔΟΛ

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...