15 Μαρτίου 2009

Αμερική εναντίον Ευρώπης στο πεδίο της διαδικτυακής ουδετερότητας.



Η διαμόρφωση της πολιτικής των διαχειριστών δικτύων αποτελεί ένα από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους Ευρωπαίους νομοθέτες και εν ευθέτω χρόνω τους Αμερικανούς. Στόχος είναι η χάραξη της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στην ανάγκη των δικτύων να παράσχουν ομαλά τις υπηρεσίες τους και στο εκούσιο φιλτράρισμα των δημοφιλών ιστοχώρων, το περιεχόμενο των downloads και τα στοιχεία των πιο ενεργών χρηστών.

Ένα τέτοιου είδους φιλτράρισμα θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα δημοφιλή δίκτυα να επιβάλλουν αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους αλλά ακόμη και να λογοκρίνουν το περιεχόμενο.

Τι γίνεται όμως όταν στη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός ουδέτερου διαδικτυακού τοπίου, χωρίς διακρίσεις, παρεμβαίνουν τα Αμερικανικά λόμπι; Λομπίστες αμερικανικών διαδικτυακών εταιρειών ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους νομοθέτες υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση των δεδομένων κίνησης των ιστοχώρων είναι απαραίτητη, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ευρυζωνικότητα από δημοφιλείς ιστοχώρους και ιστοσελίδες φιλοξενίας βίντεο.

Για τους καταναλωτές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η έκβαση της διαμάχης θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητά τους να κατεβάζουν απεριόριστες ποσότητες δεδομένων χρησιμοποιώντας τις ευρυζωνικές τους συνδέσεις, υποχρεώνοντας τους να πληρώσουν υψηλότερα ποσά αναλογικά με το μέγεθος των δεδομένων που κατεβάζουν. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να δώσει τη δυνατότητα στους διαχειριστές των δικτύων να εντοπίζουν ευκολότερα όσους χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής αρχείων για παράνομα downloads.

Η όλη διαμάχη σχετίζεται με μια πρόταση που κατατέθηκε στην ευρωβουλή και αφορούσε στην αλλαγή των προδιαγραφών των συστημάτων για τους διαχειριστές ευρωπαϊκών δικτύων. Όταν το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο προϋποθέσεων, μια πρώτη ανάγνωσή του δίχασε τους νομοθέτες. Υπήρχαν εκείνοι που υποστήριζαν ότι νομιμοποιούσε την ουδετερότητα του διαδικτύου και εκείνοι που θεωρούσαν ότι την παρεμπόδιζε.

Εν των μεταξύ, το ενδιαφέρον των αμερικανικών λόμπι, που αντιμάχονται της ουδετερότητας, έχει στραφεί στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται η απόφαση. Δύο επιτροπές πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο στις 31 Μαρτίου, πριν τη τελική ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο στις 22 Απριλίου. Για να τεθεί το σχέδιο σε ισχύ απαιτείται η έγκριση από του υπουργούς Τηλεπικοινωνιών της Ένωσης.

tvxs.gr

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...