31 Οκτωβρίου 2009

Κλείνει το Κέντρο Κράτησης της Παγανής


Κλείνει το Κέντρο Κράτησης της Παγανής, καθώς μετά τις εκτεταμένες φθορές που έχει υποστεί ο χώρος από τις συχνές εξεγέρσεις των μεταναστών, είναι αδύνατο να λειτουργήσει.

Ήδη από χθες οι μετανάστες που φθάνουν στα παράλια του νησιου μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης της Χίου, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της απελευθέρωσης των ατόμων που παραμένουν εκεί.

Στην Παγανή πλέον οι μετανάστες παραμένουν μόνοι τους στο χώρο, αφού έχουν αποχωρήσει τόσο η Αστυνομία όσο και οι υπάλληλοι της νομαρχίας!

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της Παγανής έχει πλέον ξεκινήσει. Για πολλούς το «προσωρινό κλείσιμο για επισκευές», που ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης, είναι η αρχή για να κλείσει μια ώρα νωρίτερα το Κέντρο Κράτησης. Ήδη μετά και τα τελευταία γεγονότα, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι αλλοδαποί μετανάστες παραμένουν πλέον μόνοι τους στο χώρο. Οι αστυνομικοί, υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων - μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών -, αποχώρησαν από το Κέντρο, το οποίο φρουρούν πλέον μόνο εξωτερικά. Μαζί με τους αστυνομικούς, όμως, αποχώρησαν και οι υπάλληλοι της νομαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της νομαρχίας, οι εξαγριωμένοι μετανάστες μετά και από τα τελευταία δραματικά γεγονότα ήταν επιθετικοί απέναντι σε μια γιατρό του Κέντρου Κράτησης, αλλά και στους υπαλλήλους που μετέφεραν την Τετάρτη το μεσημεριανό φαγητό. Φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, το προσωπικό της νομαρχίας αρνήθηκε να μπει ξανά στο Κέντρο Κράτησης.

Ξεκλείδωτοι θάλαμοι.
Οι θάλαμοι δεν είναι πλέον κλειδωμένοι και οι αλλοδαποί περιφέρονται στον αύλειο χώρο της Παγανής. Κάποιοι έχουν βγάλει και τα στρώματά τους και κοιμούνται έξω, θέλοντας ν’ αποφύγουν την έντονη δυσοσμία που υπάρχει στους θαλάμους. Το φαγητό μοιράζεται από τα κάγκελα, ενώ από τα κάγκελα μοιράσθηκαν χθες και κάποια ρούχα που προσέφερε ο ιερέας του Κεραμίου.

Με χθεσινή επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής ζήτησε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης στην Παγανή, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες, ώστε ο χώρος να μπορεί και πάλι να φιλοξενήσει μετανάστες. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει ξανά το Κέντρο σε ενάμιση μήνα.

Λόγω όμως και της δέσμευσης του υφυπουργού Σπύρου Βούγια να κλείσει οριστικά η Παγανή και να βρεθεί νέος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών, δεν αποκλείεται το κλείσιμο τελικά να είναι οριστικό.


Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...