11 Ιουνίου 2010

Εγχείρημα επαναοικιοποίησης των δημόσιων χώρων ως χώρων ελευθερίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ 12 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Η κατάληψη του 12 δημοτικού σχολείου αποτελεί μια προσπάθεια απελευθέρωσης των δημόσιων χώρων από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κράτους- δήμων-εκκλησίας. Πρόθεση μας είναι η δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας και αντίστασης ανοιχτού και προσβάσιμου σε όλους με προσανατολισμό την ελευθεριακή μάθηση και παίδευση ενάντια στην κυρίαρχη ιδεολογία της γνώσης. Μιας γνώσης καθοδηγούμενης και συνυφασμένηςμε τα συμφέροντα της αγοράς και του κέρδους . Είναιένα εγχείρημα κοινωνικής αυτοθέσμισηςτων «από τα κάτω» ενάντια στους κυρίαρχους, στο δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση.

Η βάση της διαχείρισης και λειτουργίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι:

-Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες

-Οι αντι-ιεραρχικές δομές

-Η μη κατάληψη της εξουσίας

Στην κατεύθυνση αυτή στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τη δράση της συνέλευσηςκατοίκωνγια σχολική στέγη στην περιοχή , για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίωνστο δρόμο της Αμαλίας, για απομάκρυνση των κεραιών κινητήςτηλεφωνίας, για την μετατροπή σε πάρκο του parkingστην περιοχή του αρχαιολογικού μουσείου κ.α. . Ωστόσο δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι το κράτος έχει οποιαδήποτε κοινωνική αναφορά για να τα ικανοποιήσει, ο μόνοςδρόμος για ικανοποίηση των αναγκών μας είναι η άμεση δράση γιακοινωνική αυτοθέσμιση.

Όσον αφορά όποιους επιδιώκουν ρόλο πρωτοκαθεδρίας στη διαχείριση του συγκεκριμένου κτιρίου, αυτό που έχουμε να τους απαντήσουμε είναι ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία μικροαστική λογική καταγγελτικής μανίας αφορισμού και έξωσης. Η αντίσταση δεν είναι ρόλος κανενός ειδικού και κανενός πρωτοστάτη. Οι σχέσεις που γεννιούνται μέσα από την άμεση δράση για την επανάκτηση του χώρου, του χρόνου και εν τέλει των ζωών μας, δεν μας επιτρέπουν τέτοιες μικροπρεπείς και μικροπολιτικές συμπεριφορές.

Το εγχείρημα επαναοικιοποίησης των δημόσιων χώρων ως χώρων ελευθερίας και αντίστασης παραμένει ανοιχτό προς όλους όσους διεκδικούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική αξιοπρέπεια μέσα από τους αγώνες. Έξω από οποιαδήποτε σχέση διαμεσολάβησης και αντιπροσώπευσηςέξω και ενάντια από θεσμικές κατοχυρώσεις είναι επιθυμητή η συμμετοχή όλων όσων μπορούν να ασπαστούν τη λογική της άμεσης δράσης και της άμεσης συμμετοχής.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/6 ΣΤΙΣ 7:30. Βασιλέως Γεωργίου & Μπιζανίου γωνία



*ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...