8 Ιουλίου 2010

Ισραηλινός αντιρρησίας έγραψε με σπρέι «Λευτεριά στη Γάζα» σε τοίχο του Γκέτο της Βαρσοβίας




Ομάδα Ισραηλινών αριστερών ακτιβιστών και διαδηλωτών υπέρ των Παλαιστινίων, την περασμένη βδομάδα έγραψαν με σπρέι στα απομεινάρια του Γκέτο της Βαρσοβίας, καλώντας να ελευθερωθούν όλα τα γκέτο συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

Ένας από τους ακτιβιστές ήταν ο αντιρρησίας συνείδησης Γιόναταν Σαπίρα, ένας από τους πιλότους της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που συνέταξε το Γράμμα των Πιλότων, μια δήλωση που υπογράφτηκε από 27 πιλότους το 2003, οι οποίοι δημόσια αρνήθηκαν να εκτελέσουν αποστολές πάνω από Παλαιστινιακά εδάφη. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Σαπίρα εκδιώχθηκε από τα καθήκοντά του ως έφεδρος ενώ έχασε και την δουλειά του ως πιλότος στην πολιτική αεροπορία.

Την περασμένη βδομάδα ο Σαπίρα συμμετείχε μαζί με μια ομάδα Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Πολωνών ακτιβιστών σε διαδήλωση κοντά στα ερείπια του Γκέτο της Βαρσοβίας όπου έγραψαν με σπρέι σε έναν από τους τοίχους: «Λευτεριά σε όλα τα γκέτο» στα εβραϊκά και «Λευτεριά στη Γάζα και την Παλαιστίνη» στα αγγλικά. Κρέμασαν επίσης παλαιστινιακές σημαίες στον τοίχο. Ο Σαπίρα τη Δευτέρα υπερασπίστηκε τις ενέργειές του λέγοντας «Το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να το οικειοποιείται μόνο ο Μπίμπι (Μπέντζαμιν Νετανιάχου) ο Λίμπερμαν και κάθε άλλος στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η δράση μου δεν είναι αμφιλεγόμενη. Δεν λέω ότι υπάρχει σύγκριση με τη θηριωδία των στρατοπέδων θανάτου των Ναζί, αλλά λέω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε για τη σιωπή στο Ισραήλ και στον κόσμο όταν άνθρωποι κλείνονται σε μέρη σαν γκέτο.»

Ο Σαπίρα χαρακτήρισε την ισραηλινή κοινή γνώμη αδιάφορη και δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να την αφυπνίσουμε, ακόμα και με σπρέι σε τοίχο ενός εγκαταλειμμένου γκέτο.» Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης την περασμένη εβδομάδα, ο Σαπίρα είπε: «Οι περισσότεροι από την οικογένειά μου ήρθαν από την Πολωνία και πολλοί από τους συγγενείς μου σκοτώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Όταν περπατάω σε ό,τι απέμεινε από το Γκέτο της Βαρσοβίας, δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τον κόσμο στη Γάζα που όχι μόνο βρίσκεται κλεισμένος σε μια ανοικτή φυλακή αλλά επίσης βομβαρδίζεται από τζετ, επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που τα πετάνε άνθρωποι τους οποίους υπηρετούσα πριν από την άρνησή μου το 2003.»

Συνέχισε λέγοντας « Σκέφτομαι επίσης τις αντιπροσωπείες νεαρών Ισραηλινών που έρχονται να δουν την ιστορία του λαού μας αλλά υπόκεινται επίσης σε μιλιταριστική και εθνικιστική πλύση εγκεφάλου σε καθημερινή βάση. Ίσως αν δουν τι γράψαμε σήμερα εδώ θα θυμηθούν ότι η καταπίεση είναι καταπίεση, η κατοχή είναι κατοχή και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είτε διαπράχθηκαν εδώ στην Βαρσοβία, είτε στην Γάζα». «Ίσως είναι δύσκολο για τους Ισραηλινούς να ακούν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Σαπίρα στην Χααρέτζ, «αλλά δεν υπάρχει λόγος για να μην τα λέμε. Κανείς δεν λέει ότι οι Ισραηλινοί είναι Ναζί. Το μήνυμα είναι ότι άνθρωποι είναι φυλακισμένοι σε ένα γκέτο και ένα γκέτο μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή – και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται». Ο Ντέιβιντ Ζονστάιν, άλλος ένας ισραηλινός αντιρρησίας, δήλωσε ότι διαφωνεί με τις τακτικές του Σαπίρα, στην διαμαρτυρία στο Γκέτο της Βαρσοβίας.

«Το Ολοκαύτωμα δεν χρειάζεται να είναι μέρος αυτής της συζήτησης, παρά μόνο στο φόντο. Δεν θα το είχα κάνει αν ήμουν στη θέση του».

Πηγή: Χααρέτζ

intifada.gr

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...