7 Απριλίου 2011

Ιρλανδία: Αστυνομικοί απειλούν ακτιβίστριες με βιασμό

«Δώσε μου το όνομα και τη διεύθυνσή σου ή θα σε βιάσω» – ήταν τα λόγια ενός αστυνομικού (Gardai) καθώς συζητούσε με δύο ακόμη συναδέλφους του, σχετικά με ποιόν τρόπο επρόκειτο να ανακρίνουν μία από τις δύο ακτιβίστριες του Shell to Sea, που είχαν συλληφθεί και ήταν υπό κράτηση στο σταθμό του Belmullet. Όπως επιβεβαιώνεται και στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα, καθ’ όλη την διάρκεια που οι αστυνομικοί συζητούσαν για το πώς θα ανακρίνουν τις γυναίκες, ο ένας πρότεινε την απειλή με απέλαση από την χώρα της μίας κρατούμενης που προφανώς δεν είναι Ιρλανδικής καταγωγής.

Σε απομαγνητοφώνηση (αποσπάσματα):
Αξιωματικός: «Ποιες είναι οι δύο κυρίες, τις γνωρίζεται;»
Garda Α: «Δεν την ξέρω την δεύτερη, η πρώτη είναι με τα ξανθά μαλλιά.»
Άγνωστος Garda: «Ήταν επάνω στον ανελκυστήρα νωρίτερα.»
Garda Α: «Είναι Αμερικάνα. Δεν ξέρω τι στο διάολο είναι.»
Άγνωστος Garda: «Είναι Αμερικάνα;»
Garda Α: «Έτσι ακούγεται, από την προφορά της ούτως ή άλλως.»
Άγνωστος Garda: «Ακούγεται σαν Αμερικάνα ή Καναδή»
Garda Α: «Λοιπόν ότι και να’ ναι, θα την πάθει καλά από το Μεταναστευτικό Τμήμα.»
Αξιωματικός: «Αρνήθηκε να δώσει το όνομα και τη διεύθυνσή της και θέλησε να συλληφθεί.»
Garda Α: «… και απελαύνεται.»
Αξιωματικός: «…και βιάζεται.»
Λοχίας: «Δώσε μου το όνομα και τη διεύθυνσή σου ή θα σε βιάσω.»
Άγνωστος Garda: «Περίμενε… Δώσε μου το όνομα και τη διεύθυνσή σου ή θα σε βιάσω.»
Αξιωματικός: «Ή θα σε βιάσω σίγουρα.»
Άγνωστος Garda: «Θα με κάνεις φίλο στο Facebook;»

(Το απόσπασμα μπορείτε να το ακούσετε εδώ)

Καμπάνια και διαμαρτυρίες: Στη βορειοδυτική ακτή της Ιρλανδίας, το 1996 ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο 30 δισεκατομμύριον κυβικών μέτρων (1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), σε πεδίο απόστασης μόλις 80 χιλιομέτρων από το Erris Head του County Mayo και βάθος νερού 355 μέτρων. Η Ιρλανδική εταιρεία που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση του πεδίου είναι θυγατρική των ακόλουθων Shell E & P, Statoil, Limited και Petroleum Hibernia Limited.

Η Shell to Sea διαφωνεί με τα τρέχοντα σχέδια για την εκμετάλλευση του αερίου, τα οποία θεωρεί άκρως επικίνδυνα. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της περιοχής, ανησυχούν για την υγεία τους και εκφράζουν φόβους για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επικαλούμενοι το ρεκόρ της Shell σε φυσικές καταστροφές. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων συνεχίζονται καθημερινά στο χώρο του διυλιστηρίου από το καλοκαίρι του 2005, όταν πέντε άτομα φυλακίστηκαν για «παράβαση απόφασης δικαστηρίου να παραμείνει ο χώρος ανοιχτός.»
Μετά την διάδοση του περιστατικού, το γραφείο Τύπου της Ιρλανδικής αστυνομίας εξέδωσε ανακοινωθέν που έκανε λόγο για την πρόσληψη ενός καινούριου αστυνομικού, εκτός της περιοχής Mayio, «με σκοπό να εξιχνιάσει την υπόθεση»… Όπως ήταν αναμενόμενο, όμως, το επίσημο κρατικό κανάλι, RTE, αρκέστηκε σε μια απλή αναμετάδωση του δελτίου τύπου της αστυνομίας, αγνοώντας το μαγνητοφωνημένο υλικό που ακτιβιστές έστειλαν στον σταθμό 10 ώρες πριν την έναρξη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στις 21:00, στις 4 του Απρίλη. Ούτε και στο πρωινό Δελτίο ειδήσεων με τίτλο “Morning Ireland”,της επομένης ημέρας έγινε κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση, πέρα από μια μικρή ανακοίνωση για «σεξουαλική παρενόχληση».

Μετά την σύλληψή τους, οι ακτιβίστριες αφέθηκαν ελεύθερες. Η κάμερα που οι αρχές τους επέστρεψαν περιείχε την καταγραφή της παραπάνω συνομιλίας. «Πώς μπορούν οι γυναίκες που ζουν στην περιοχή αισθάνονται ασφαλείς, όταν καλλιεργείται μια τέτοια νοοτροπία βάναυσου εκφοβισμού και βίας;» ανέφερε η μία από τις δύο.

«Είναι συγκλονιστική και εξαιρετικά σοβαρή η αποκάλυψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Shell to Sea στο Δουβλίνου, Caoimhe Kerrins. «Είναι πολύ τρομακτική για όλους εμάς που συμμετέχουμε στην καμπάνια αυτήν. Οι Gardai είναι οι άνθρωποι που υποτίθεται πως οι γυναίκες θα πρέπει να τους εμπιστεύονται όταν θα πρέπει να αναφέρουν μια περίπτωση βιασμού. Οι Gardai υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για την παράδοση των βιαστών στη δικαιοσύνη.»

Το Rossport Solidarity Camp, επίσης, έχει σημειώσει παρόμοια περιστατικά και απειλές αστυνομικών κατά ακτιβιστών, κατά την διάρκεια διαμαρτυριών στην περιοχή.

Πηγή

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1280058

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...