1 Ιανουαρίου 2011

Τέχνη και ακτιβισμός, Voina μια ριζοσπαστική καλλιτεχνική ομάδα (συνέντευξη)

Συνέντευξη με τους αναρχικούς καλλιτέχνες Voina απ’ τη Ρωσία

Οι Voina (που σημαίνει «πόλεμος») είναι μια ριζοσπαστική καλλιτεχνική ομάδα που ασχολείται με την αμφισβήτηση του ρωσικού κατεστημένου σε σημαντικά πολιτικά θέματα, όπως στάσεις απέναντι στην ομοφοβία, στο ρατσισμό και στις ολοκληρωτικές δράσεις του κράτους, μέσω της δημιουργίας εξωφρενικών και προκλητικών καλλιτεχνικών παραστάσεων στη Ρωσία. Δύο από τα μέλη τους, ο Oleg Vorotnikov και ο Leonid Nikolayev, είναι υπό κράτηση για περισσότερο από ένα μήνα στη φυλακή της Αγίας Πετρούπολης, με ψευδείς κατηγορίες εναντίον τους. Η σελίδα Don’t Panic μίλησε με την ομάδα

σεξ πάρτυ μέσα στο κρατικό βιολογικό μουσείο στην αίθουσα “μεταβολισμός, ενέργεια, διατροφή, χώνευση” 2 μέρες πριν τις εκλογές
.
Ο Oleg Vorotnikov και ο Leonid Nikolayev, οι καλλιτέχνες απ’ την ομάδα Voina, έδωσαν τις απαντήσεις τους από τη φυλακή της Αγίας Πετρούπολης, αναμένοντας τη δίκη τους με την κατηγορία του χουλιγκανισμού για μια απ’ τις προηγούμενες παραστάσεις τους. Ο Alex Plutser-Sarno και η Natalia Sokol έστειλαν τις απαντήσεις τους από το μυστικό διαμέρισμα, όπου κρύβονται από την αστυνομία.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για σας και τη δομή πίσω από την ομάδα σας;

Alex Plutser-Sarno: Αυτήν τη στιγμή στο κέντρο της δομής βρίσκεται ο ψηλός αδιαπέραστος τοίχος της φυλακής της Αγίας Πετρούπολης, πίσω από τον οποίον 2 καλλιτέχνες, οι Oleg Vorotnikov και Leonid Nikolayev, εξασθενούν σιγά σιγά. Πρέπει να καταλάβετε πως οι ρώσικες φυλακές είναι σκέτη κόλαση. Ως επί το πλείστον, η Natalia Sokol συνεχίζει να συντονίζει το έργο της ομάδας. Συνεχίζω να κάνω μίντια-αρτ, γράφοντας ιδέες και συντάσσοντας κείμενα. Οι δράσεις δημοσιεύονται στο μπλογκ μου. Υπάρχουν κάποιοι ακόμα ακτιβιστές στην ομάδα, που επιτελούν σημαντικό έργο, αλλά χωρίς να αποκαλύπτονται τα ονόματά τους, αλλιώς η παρανοϊκές δεξιές αρχές της Ρωσίας θα τους συλλάβουν κι αυτούς/-ές.
Natalia Sokol: Η βάση της δομής της ομάδας είναι η πλήρης ισότητα των δικαιωμάτων των ακτιβιστών και η ανοιχτή φόρμα για τη συμμετοχή νέων ακτιβιστών. Η ομάδα μας είναι μια αναρχοπάνκικη συμμορία τεχνών.

Ποια είναι η βασική φιλοσοφία της ομάδας;


φαγοπότια σε βαγόνια του μετρό στη μνήμη ενός Ρώσου ποιητή αλλά και ενάντια στις αρχές και στις απαγορεύσεις στους δημόσιους χώρους
AP-S: Κάθε ακτιβιστής μέσα στην ομάδα έχει τη δικιά του/της φιλοσοφία. Στο πολιτικό ζήτημα, φυσικά, είμαστε φιλοαναρχικοί, φιλοσοσιαλιστές και γενικώς υπέρ της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αλλά πρώτα απ’ όλα είμαστε καλλιτέχνες και όχι πολιτικοί φιλόσοφοι. Χρησιμοποιώντας τις καλλιτεχνικές μας μεθόδους, αποδομούμε τα ξεπερασμένα καταπιεστικά-πατριαρχικά σύμβολα και ιδεολογήματα.
Oleg Vorotnikov: Στη Ρωσία έχουμε δημιουργήσει το αριστερό μέτωπο της τέχνης. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε ζωή στην πολιτική τέχνη της διαμαρτυρίας.
Leonid Nikolayev: Η καλλιτεχνική ομάδα μας αγωνίζεται ενάντια στον κοινωνικοπολιτικό σκοταδισμό και στη δεξιά αντίδραση.

Τι σημαίνει αναρχία για σας, και πώς μπορεί να κάνει τη Ρωσία ένα καλύτερο μέρος να ζει κανείς;

N.S.: Ο αναρχισμός, με τον ουτοπικό χαρακτήρα των ιδεών του, είναι η μόνη συνεκτική, ειλικρινής και ατρόμητη δύναμη.
A.P-S: Ακριβώς! Σεβασμός στους αναρχικούς. Αλλά η Ρωσία δε θα είναι μέρος να ζει κανείς για όσο διάστημα τα λεφτά για το πετρέλαιο και το αέριο εισρέουν σ’ αυτή. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι ο τόπος της λεηλασίας των φυσικών πόρων, που διαπράττεται από τους διπρόσωπους γραφειοκράτες και άλλους λυκάνθρωπους που φοράνε τιράντες.

Πώς σχετίζονται οι Voina με τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης, καθώς και με την πολιτική επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

A.P-S: Η τέχνη είναι, πρώτα απ’ όλα, ένας τρόπος σκέψης, η ικανότητα να βλέπουμε αυτόν τον τρελό κόσμο από μία εντελώς νέα οπτική γωνία. Για να μην αναφερθούμε και στ’ ανθρώπινα δικαιώματα, που αυτήν τη στιγμή βιάζονται και καταπατώνται σε όλο τον κόσμο… γι’ αυτό δε θα θίξουμε το θέμα περαιτέρω.
O.V.: Σήμερα η καινοτόμος γλώσσα της τέχνης είναι το μόνο μέσο κατανόησης της ξενοφοβικής ανοησίας και του χάους που υπάρχουν γύρω μας. Με τις πράξεις μας, απεικονίζουμε το πορτρέτο αυτού του τρελού κόσμου. Και κάνουμε τον κόσμο να το δει και να πάθει φρίκη. Για παράδειγμα, το «Γαμηθείτε για τον κληρονόμο» -η μικρή άρκτος του Medved!- την παραμονή της εκλογής του Μεντβέντεφ, ήταν ένα πορτρέτο της προεκλογικής Ρωσίας όπου μεταφορικά ο ένας γαμάει τον άλλον.
L.N.: Η γλώσσα της τέχνης μας είναι πραγματικά σε θέση να αντισταθεί στις επερχόμενες δεξιές αντιδράσεις. Όταν το «Πέος» μας στη γέφυρα Liteyniy -65 μέτρα ύψος, 26 μέτρα πλάτος, βάρος 4 τόνοι- υψώθηκε απειλητικά στα παράθυρα των κεντρικών γραφείων της FSB-KGB, οι αρχές δεν μπορούσαν να βρουν άλλη απάντηση απ’ το να μας απομακρύνουν παράνομα με ψευδείς κατηγορίες.

Θα μπορούσατε να περιγράψετε τις ιδέες που βρίσκονται πίσω από μερικές απ’ τις αντιλήψεις σας;


L.N.: Το βασικό καθήκον για τους καλλιτέχνες είναι να είναι ειλικρινείς και να μην κάνουν συμβιβασμούς. Στη Ρωσία βασανίζουν και εκτελούν ανθρώπους, οι φυλακές είναι και πάλι γεμάτες διαφωνούντες. Η ξενοφοβία και η ομοφοβία βασιλεύουν. Μια νέα κοινωνία σκλάβων οικοδομείται. Οι μπάτσοι χτυπούν και σκοτώνουν ανθρώπους. Κι εδώ ερχόμαστε εμείς, κάνοντας τη δράση«επανάσταση στο παλάτι», αναποδογυρίζοντας περιπολικά. Αυτή ήταν η καλλιτεχνική μας παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών.

O.V.: Ή, για παράδειγμα, την Ημέρα της Μόσχας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, η ομάδα Voina πήγε στο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της πόλης, το Auchan, όπου στο διάδρομο με τα φωτιστικά οργάνωσε μια εκτέλεση με απαγχονισμό 3 παράνομων μεταναστών εργατών από την Κεντρική Ασία, ενός Εβραίου κι ενός ομοφυλόφιλου. Οι εκτελέσεις ήρθαν ως δώρο στον διεφθαρμένο δήμαρχο της Μόσχας Luzhkov, ο οποίος ακολουθούσε μια πολιτική μισανθρωπίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάναμε αυτήν τη δράση για να τιμήσουμε τη μνήμη 5 Ρώσων επαναστατών, που απαγχονίστηκαν το 1826. Γι’ αυτό η δράση ονομάζεται «μνημόσυνο των Δεκεμβριστών». Θέλαμε να κάνουμε τους Ρώσους να θυμηθούν τα ελευθεριακά ιδεώδη των πρώτων επαναστατών της χώρας (το βίντεο εδώ).
A.P-S: Όταν ο εξέχων έφορος μουσείου Andrei Yerofeyev κατηγορήθηκε για υποκίνηση εθνικού και θρησκευτικού μίσους και για «προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» για τη διοργάνωση μιας έκθεσης, και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Voina διέκοψε τη δίκη τραγουδώντας ένα νέο τραγούδι, το  All Cops Αre Bastards (ACAB: Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι) από το άλμπουμ Fuck the Police Those Motherfucking Bosses μέσα στη δικαστική αίθουσα. Η ιδέα ήταν απλή, η εφαρμογή της ειλικρινής και ασυμβίβαστη.

Τι πιστεύετε για τα σχόλια σχετικά με τον ακτιβισμό και τη ριζοσπαστική τέχνη στη Ρωσία;

N.S.: Η σύγχρονη τέχνη είναι πρώτα απ’ όλα ένας καλλιτεχνικός ακτιβισμός για μας, κι όχι οι σωροί της τέχνης-σκουπίδια που υπάρχουν στις γκαλερί. Σήμερα ο ακτιβισμός είναι η μόνη μορφή ριζοσπαστικής αριστερής τέχνης, την οποία προσπαθούμε να αναβιώσουμε στη Ρωσία.  Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη ριζοσπαστική τέχνη στη Ρωσία, εκτός από εκείνη που εκπροσωπείται από μια δωδεκάδα καλλιτεχνών ακτιβιστών.
A.P-S: Ο αναρχοκαλλιτεχνικός ακτιβισμός είναι η μόνη ζωντανή δραστηριότητα στη Ρωσία. Στις μέρες μας, όταν ακόμα και η ελπίδα για δημοκρατία στη Ρωσία έχει καταστραφεί, το να ζωγραφίζεις λουλούδια και γάτες ή να κάνεις οποιαδήποτε άλλη «καθαρή» τέχνη, χωρίς ένα κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο, σημαίνει ότι υποστηρίζεις τις δεξιές αρχές. Το σύμβολο της αναρχίας (ένα κρανίο και οστά) πρέπει να είναι ζωγραφισμένο στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος που κάναμε την προβολή με λέιζερ του Jolly Roger με ύψος σχεδόν 50 μέτρων, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το μπροστινό μέρος του Λευκού Οίκου στη Μόσχα.

Μιλήστε μας για την εμπειρία της σύλληψής σας απ’ τη ρωσική αντι-εξτρεμιστική αστυνομία.

O.V.: Μπορούμε να πούμε χωρίς δισταγμό ότι η ρεβάνς της δεξιάς είναι σε πλήρη εξέλιξη. L.N.: Η καλλιτεχνική ομάδα Voina έκανε στις αρχές ένα τεστ για να τις δοκιμάσει, και οι Αρχές τσίμπησαν.

Ποια είναι η κατηγορία εναντίον του Oleg Vorotnikov και του Leonid Nikolayev;

N.S.: Ο Oleg Vorotnikov και ο Leonid Nikolayev συνελήφθησαν παράνομα. Τα άτομα που διέρρηξαν το διαμέρισμα και το άφησαν άνω κάτω δεν είχαν ένταλμα σύλληψης. Όλα έγιναν στο στυλ της εποχής του Στάλιν του έτους 1937. Στη συνέχεια οι καλλιτέχνες, με χειροπέδες και με πλαστικές σακούλες στο κεφάλι τους, μεταφέρθηκαν από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη για 10 ώρες στο πάτωμα ενός λεωφορείου. Οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν με κλοτσιές. Ο Oleg Vorotnikov έχει αιματώματα μέσα και γύρω από το κεφάλι και τα νεφρά. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι επισκέφθηκαν τους συλληφθέντες καλλιτέχνες στο θάλαμο ανάκρισης και απομόνωσης δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι μώλωπες και οι εκδορές ήταν τόσο σοβαρές, που ήταν εμφανείς ακόμα και 2 βδομάδες αργότερα.
AP.-S.: Και τώρα ο Oleg και ο Leonid κατηγορούνται για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας ενάντια σε μια κοινωνική ομάδα», δηλαδή την αστυνομία. Εγώ, ως κύριος καλλιτέχνης της ομάδας, κατηγορούμαι ως ο οργανωτής και αρχηγός μιας εγκληματικής κοινότητας – δηλαδή της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Voina. Αυτή η κατηγορία συνεπάγεται ποινή φυλάκισης 12 έως και 20 ετών. Και οι δύο παππούδες μου ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (γκούλαγκ) για 22 χρόνια κατά τη διάρκεια του σταλινικού καθεστώτος. Δεκάδες συγγενείς μου πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και στο γκέτο της Βαρσοβίας. Το να εκτίσω 20 χρόνια στη φυλακή για καλλιτεχνικό ακτιβισμό υπό τον Πούτιν, θα είναι πάρα πολύ για την οικογένειά μου.

Τι είναι το Free Voina και τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των δύο μελών σας, Oleg Vorotnikov και Leonid Nikolayev;

N.S.: Το Free Voina είναι μια ομάδα ανεξάρτητων και έντιμων Ρώσων καλλιτεχνών, οι οποίοι άρχισαν να ενεργούν για την υποστήριξη της Voina. Έστησαν μια ιστοσελίδα όπου συλλέγονται χρήματα για τους συλληφθέντες. Πραγματοποιούν δράσεις διαμαρτυρίας. Οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε μπορεί να ενωθεί μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία.
ένα τεράστιο πέος σε μια κινητή γέφυρα στην Αγία Πετρούπολη. Η γέφυρα βρίσκεται απέναντι από τα γραφεία της τοπικής FSB, πρώην KGB (μυστικές υπηρεσίες)
Εδώ μπορείτε να δείτε το ημερολόγιο δράσεων της ομάδας (στα αγγλικά) με φωτογραφίες, βίντεο και ανάλυση:http://plucer.livejournal.com/266853.html
Για να βοηθήσετε τους Voina, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα free-voina.org
ένα μεγάλο μπράβο από το active στα παιδιά του Contra info για την πολύ καλή  δουλεία των μεταφράσεων που κάνουν άλλα και για την επιλογή των αναρτήσεων τους. Καλή σας συνέχεια και πολλές εξεγερμένες ευχές :)

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...