27 Ιανουαρίου 2011

Με μαζικές συλλήψεις πολιτών και βίαιη καταστολή συνεχίζει ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

Με μαζικές συλλήψεις πολιτών, βίαιη καταστολή και ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων αντιμετώπισε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ τη δεύτερη κατά σειρά αντικυβερνητική «Ημέρα Οργής», κατά την οποία χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, παρά την επίσημη απαγόρευση διαδηλώσεων. Μετά τους τέσσερις νεκρούς της πρώτης μέρας, ακόμα δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες. Στις φλόγες παραδόθηκε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σουέζ, στην ανατολική Αίγυπτο.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σουέζ, στην ανατολική Αίγυπτο, μετά από ρίψη βομβών μολότοφ από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το θάνατο πολιτών σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Στη χώρα μεταβαίνει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για να συμμετάσχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Arabiya TV, ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου απήγγειλε κατηγορίες σε 40 διαδηλωτές για προσπάθεια «ανατροπής του καθεστώτος».Οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Καΐρου, και του Σουέζ, αψηφώντας τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις. Χθες, συνελήφθησαν περίπου 1000 πολίτες σε μια απόπειρα να κατασταλεί το κίνημα των πολιτών που ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος. Οι ΗΠΑ, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Τυνησία, συνέστησαν στο καθεστώς Μουμπάρακ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, να «ανταποκριθεί στις νόμιμες ανάγκες» των πολιτών.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από το Κάιρο, μπορεί οι άνθρωποι στους δρόμους να αποτελούν μειοψηφία, εμφανίζονται όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κατά τις χθεσινές διάσπαρτες διαδηλώσεις σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής που έκαναν μεγάλη χρήση βίας και προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις. Ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός ακόμα έχασαν τη ζωή τους χθες, αν και οι αρχές δηλώνουν πως ο θάνατός τους δεν έχει σχέση με τις διαδηλώσεις. Συνολικά συνελήφθησαν περίπου 700 άτομα μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 8 δημοσιογράφοι και ένας κάμεραμάν. Το Associated Press μεταδίδει πως αστυνομικός έσπασε το σαγόνι φωτογράφου του που τραβούσε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις.

Στην ανατολική πόλη του Σουέζ, τουλάχιστον 55 άτομα τραυματίστηκαν χθες από τις συγκρουσεις. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα κυβερνητικό κτίριο και επιτέθηκαν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, εν είδει κλεφτοπολέμου στους δρόμους, με μικρές ομάδες να επιτίθεται περιστασιακά στις αστυνομικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στο μπλοκάρισμα ιστοσελίδων όπως το Facebook και το Twitter, μέσω των οποίων διοργανώνονται σε μεγάλο βαθμό οι κινητοποιήσεις.

http://www.tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...