17 Ιανουαρίου 2011

Ναρκωτικά και πολιτική - Η ιστορία του Γκάρυ Γουέμπ

Πρόκειται για έρευνα του Στέλιου Κούλογλου που έγινε ντοκυμαντέρ και παρουσιάζει μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20ο αιώνα και την χρήση τους για πολιτικούς σκοπούς.
Ιστορικό
Το 1996, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Γκάρυ Γουέμπ (Gary Webb) ανακάλυψε ότι η επιδημία του ναρκωτικού κρακ που είχε καταστρέψει την κοινότητα των Μαύρων στο Λος Άντζελες είχε μια συγκλονιστική πολιτική διάσταση: υπεύθυνοι για την διάδοση του ναρκωτικού στις ΗΠΑ ήταν οι κόντρας του Νικαράγουα. Έκαναν εμπόριο ναρκωτικών για να αγοράσουν όπλα με τα οποία θα πολεμούσαν τους Σαντινίστας. Η CIA όχι μόνο ήξερε για το εμπόριο των προστατευόμενων της και δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει, αλλά αντίθετα τους κάλυπτε από την αστυνομία του Λος Άντζελες.
Ειδικοί για τα ναρκωτικά και δημοσιογράφοι που είχαν υπ όψη τους την υπόθεση προειδοποίησαν τον Γουέμπ να τα παρατήσει αλλά εκείνος αποφάσισε να προχωρήσει. Η σειρά των άρθρων του στην εφημερίδα San Jose Mercury Newsμε τίτλο : Dark Alliance, έγινε το 1999 και βιβλίο. Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ και αργότεραεπιβεβαιώθηκαν από μία έρευνα μέσα στην CIA, αλλά η ζωή του Γουέμπ καταστράφηκε: αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την εφημερίδα του και να χωρίσει με την γυναίκα του. Η συνέντευξη του στο ΡΧΣ ήταν ίσως η τελευταία που παραχώρησε: τον Δεκέμβριο του 2004 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του….




Με αφορμή την υπόθεση του Γκάρι Γουέμπ, το πρώτο επεισόδιο του ειδικού αφιερώματος για τα ναρκωτικά επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία των ναρκωτικών τον 20 αιώνα και την χρησιμοποίηση τους για πολιτικές σκοπούς. Οι τέως αστυνομικοί της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών διηγούνται ιστορίες που μοιάζουν με επιστημονική φαντασία. Το παραισθησιογόνο LSD, σύμβολο της ψυχεδελικής κουλτούρας την δεκαετία του 60, εφευρέθηκε σε αμερικανικά εργαστήρια και με την βοήθεια του επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών χορηγήθηκε σε ανύποπτους πολίτες για να μελετηθούν οι αντιδράσεις στο ναρκωτικό. Πολλοί απ αυτούς, λέει στην εκπομπή ο μετέπειτα διευθυντής της CIA τρελάθηκαν, καθώς δεν γνώριζαν την αιτία των παραισθήσεων τους!
Το ντοκιμαντέρ είναι μέρος μιας μεγάλης έρευνας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που κράτησε πάνω από δύο χρόνια. Το υλικό περιλαμβάνει χιλιάδες ώρες ανέκδοτου τηλεοπτικού υλικού το οποίο γυρίστηκε σε φυλακές, θεραπευτικές κοινότητες, ρέιβ πάρτι, coffee shops στην Ολλανδία αλλά και μια εκκλησία όπου οι χρήστες ηρωίνης μπορούν να παίρνουν ηρωίνη χωρίς τον φόβο της αστυνομίας! Για την ολοκλήρωση της έρευνας, χρειάσθηκαν πάνω από 100 συνεντεύξεις με χρήστες, θεραπευτές και ειδικούς, ανθρώπους καταδικασμένους για ναρκωτικά και αστυνομικούς των αμερικανικών, ελβετικών και ελληνικών υπηρεσιών δίωξης. Στην Ελλάδα, ο φακός της εκπομπής παρακολουθεί επί δύο χρόνια μια σειρά από νέους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από την ηρωίνη, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους.
Ακολουθεί μια συνέντευξη του Γουεμπ τον Αύγουστο του 1998 σχετικά με το θέμα στο ΕΠΙΣΚΙΑΣΙΣ

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...