12 Αυγούστου 2010

Επιτροπές Αγώνα που δημιουργήθηκαν για την ανατροπή του Μνημονίου

Οι Επιτροπές Αγώνα (Πρωτοβουλίες ή Συνελεύσεις ονομάζονται σε διάφορες περιοχές) δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο για την αντιμετώπιση των αντεργατικών επιθέσεων και την ανατροπή του Μνημονίου.

Η μέχρι τώρα δράση τους –παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν– δείχνει τη δυναμική και τις δυνατότητές τους στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους που παρεμβαίνουν και έδωσαν ώθηση για τη δημιουργία νέων επιτροπών σε άλλες περιοχές.Έτσι, το προηγούμενο δεκαήμερο, παρά την ανάπαυλα των κινητοποιήσεων και την έναρξη των καλοκαιριών αδειών, διάφορες Επιτροπές συναντήθηκαν, έκαναν απολογισμό δουλειάς, προγραμμάτισαν και πραγματοποίησαν δράσεις. Έκαναν εξορμήσεις, οργάνωσαν εκδηλώσεις, πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις σωματείων, οργάνωσαν προβολές ταινιών.

Η πρωτοβουλία κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου στις 6/7 πραγματοποίησε πικετοφορία στους δρόμους της περιοχής. Με πανό, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας υλικό, κάλεσε σε συμμετοχή στην απεργία της 8/7 ενάντια στο νόμο-σφαγείο της κοινωνικής ασφάλισης.
Στο Παγκράτι στις 14/7, οργανώθηκε εκδήλωση-συνέλευση εργαζομένων και ανέργων. Ήταν ένα πρώτο βήμα για τη συγκρότηση Επιτροπής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 80 άτομα και τον τόνο έδωσε η σύνθεση των ομιλητών και οι εμπειρίες δράσης τους. Ήταν εργαζόμενοι και εργαζόμενες από διάφορους χώρους: τις τηλεπικοινωνίες, τις ταχυμεταφορές, τους ενοικιαζόμενους στις τράπεζες, τις συγκοινωνίες, το υπουργείο Πολιτισμού.Κοινό χαρακτηριστικό είναι η συλλογική και μαχητική δράση. Αλλού για να στηθεί σωματείο, αλλού για την ανάκληση απολύσεων, αλλού για τη μονιμοποίηση, αλλού για προσλήψεις και την αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων. Κοινό συμπέρασμα είναι η ανάγκη συντονισμού των σωματείων μεταξύ τους, αλλά και ο συντονισμός των Επιτροπών Αγώνα με τοπικές εργατικές κινητοποιήσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήρθε από την Επιτροπή Αγώνα Ζωγράφου. H Επιτροπή συμμετείχε στην κατάληψη του Δημαρχείου στις 13/7, που έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στη συζήτηση που οργάνωσε το ΔΣ ήταν φανερή η διάθεση των εργαζομένων για συνέχιση των κινητοποιήσεων και η στήριξη που μπορεί να δώσει η Επιτροπή Αγώνα.
Στου Ζωγράφου, η Επιτροπή, αξιοποιώντας και την εμπειρία του 7ου Διαμερίσματος, αποφάσισε να οργανώσει καμπάνια για τη δημόσια υγεία με τη συμμετοχή σωματείων των νοσοκομείων της περιοχής.
Τέλος, στο Νέο Κόσμο, η Συνέλευση Κατοίκων Λόφου Λαμπράκη οργάνωσε προβολή ταινίας σε χώρο που μετά από πολλές κινητοποιήσεις έγινε Δημοτικό Καφενείο. Παρά τα πολλαπλά εμπόδια που έβαλε ο αντιδήμαρχος Φ. Ιγνατίου, 120 άτομα παρακολούθησαν την ταινία του Κεν Λόουτς «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι». Η Επιτροπή είχε βγάλει προκήρυξη-κάλεσμα που «έδενε» το θέμα της ταινίας –τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων στη νεοφιλελεύθερη Βρετανία– με την Ελλάδα στην εποχή του Μνημονίου και τους εδώ αναγκαίους αγώνες.

Οι Επιτροπές Αγώνα και όσοι πήραν την πρωτοβουλία ή συμμετέχουν σε αυτές –πολιτικές οργανώσεις, παρατάξεις, ανένταχτοι της Αριστεράς, εργαζόμενοι-ες– έχουν πολλά να αλλάξουν προς το καλύτερο. Να παλέψουν, ώστε να συμμετέχει απλός κόσμος. Να συναντηθούν με τον καθένα που θέλει να παλέψει ενάντια στο Μνημόνιο, ντόπιο ή μετανάστη. Να βρουν τρόπους να εμπλέξουν όλους αυτούς με ένα σταθερό τρόπο, ακούγοντας τις ιδέες τους, δίνοντάς τους χώρο δράσης.
ΜάχηΤα ζητήματα προσανατολισμού υπάρχουν. Όμως αυτά δεν περνούν ούτε από τα «καθαρά» πλαίσια, ούτε από τις «πρωτότυπες» ιδέες τύπου εναλλακτικών τρόπων ζωής ή επιβίωσης μέσα στην κρίση.Το Σεπτέμβρη οι Επιτροπές Αγώνα, τα σωματεία, η Αριστερά θα πρέπει να δώσουν τη μάχη και να συντονιστούν ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων και παιδικών σταθμών, ενάντια στο γκρέμισμα της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.


Kyriakatiko Sxoleio Metanastwn

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...