1 Αυγούστου 2010

Μπάτσοι επιτίθενται σε γυναίκες απεργούς σε εργοστάσιο που κατασκευάζει Adidas, Nike, κ.ά στην Καμπότζη


27 Ioυλίου 2010 – Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν συσκευές ηλεκτροσόκ για να επιτεθούν σε γυναίκες που εργάζονται σε εργοστάσια που παράγουν ρούχα μαζικής πώλησης για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους άλλους δυτικούς καπιταλιστικούς “παραδείσους” στην Καμπότζη.

Η εικόνα των σιδερόφρακτων φρουρών του καθεστώτος να χτυπούν ανυπεράσπιστες γυναίκες δε θα βελτιώσει καθόλου την εικόνα αυτών των εταιριών μαμούθ που πληρώνουν ψίχουλα για να πουλάνε τα ρούχα τους στη Δύση.

Τουλάχιστον 9 γυναίκες τραυματίστηκαν όταν 100 Καμποτζιανοί ΜΑΤατζήδες, οπλισμένοι σαν αστακοί με αυτόματα προσπάθησαν να απωθήσουν 3000 γυναίκες και να τις αναγκάσουν να επιστρέψουν στο εργοστάσιό τους.

Κάποιες γυναίκες, που “κερδίζουν” κάτω από 1 δολάριο τη μέρα, έπεσαν στο έδαφος και δέχτηκαν επίθεση από τα ανθρωπόμορφα γουρούνια.

Οι εργάτες στα εργοστάσια ρούχων της Καμπότζης έχουν ξεσηκωθεί τον τελευταίο καιρό ενάντια στα άθλια μεροκάματα και τις σκληρές συνθήκες εργασίας. Πολύωρη σκληρή δουλειά, επιστροφή στις αγροτικές κατοικίες και ξανά το πρωί στη δουλειά, είναι η καθημερινότητα. Πρέπει να τα βγάλουν πέρα με περίπου μισό δολάριο τη μέρα. Αλλά η σημερινή κινητοποίηση έγινε λόγω της απόλυσης ενός συνδικαλιστή.

Το εργοστάσιο, που βρίσκεται στα προάστια της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ, είναι ιδιοκτησίας μιας Μαλαισιανής εταιρίας, και παράγει ενδύματα για μεγάλα σπορ και άλλα ονόματα όπως Gap, Benetton, Adidas και Puma. Το εργοστάσιο συμβάλλει στις εξαγωγές της χώρας που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια το χρόνο.

Κυρίως εργάζονται γυναίκες, από τα 300.000 συνολικά άτομα που απασχολεί η βιομηχανία ένδυσης της χώρας, και οι άθλιες συνθήκες τις οδήγησαν στο να ξεσηκωθούν με αφορμή την απόλυση του συνδικαλιστή. Η αγριότητα που δέχτηκαν τις ανάγκασε να λήξουν την απεργία και να ξαναγυρίσουν στο εργοστάσιο.


anarchypress

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...