9 Αυγούστου 2010

Παράνομος ομαδικός τάφος προσφύγων στον Έβρο


Κατά τη διάρκεια των 8 πρώτων μηνών του έτους 2010 28 άνθρωποι πεθαίνουν ενώ επιχειρούν να διασχίσουν τα τουρκο-ελληνικά σύνορα Οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν στο τμήμα της ιατροδικαστικής της πανεπιστημιακής κλινικής της Αλεξανδρούπολης . Δεδομένου ότι συχνά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, χρειάζεται test DNA για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.

Στις 25 Ιουνίου 2010 19 άτομα πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο. 14 πτώματα ξεβράστηκαν στην ελληνική πλευρά και μεταφέρθηκαν στην πανεπιστημιακή κλινική από έναν επιχειρηματία από την Ορεστιάδα. Όσοι από τους νεκρούς είχαν εξετασθεί και καταχωρηθεί,μεταφέρθηκαν σε ένα χωριό της τουρκικής μειονότητας στα βουνά πάνω από το Σουφλί, για να μπορέσουν να ταφούν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο.




Ωστόσο, τα πτώματα βρίσκονται ακόμα σε ομαδικό τάφο έξω από το χωριό Σιδερό, σε δυσπρόσιτα εδάφη. Μόνο μια ταμπέλα, γεμάτη από πολλούς πυροβολισμούς, λέει ότι αυτό είναι το νεκροταφείο των "παράνομων μεταναστών", όπου είναι θαμμένοι οι σοροί. Δεν είναι αμέσως προφανές ότι πρόκειται για ένα μαζικό τάφο. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, μπορεί κανείς να δει τις τρύπες που ανασκάφηκαν και γεμίσανε πάλι από μπουλντόζες, οι οποίες μπορεί να περιέχουν έως και δέκα πτώματα.


Η έρευνα του w2eu, από όπου έγινε και η μετάφραση της ανάρτησης, για την υπόθεση του πατέρα μιας οικογένειας που σκοτώθηκε σε περιστατικό της 25ης Ιουνίου, δείχνει πως η πρακτική αυτή συνεχίζεται χρόνια Πιστεύεται ότι έχουν ταφεί στον ομαδικό τάφο μεταξύ 150-200 νεκροί . Αν και η κυβέρνηση διέταξε την ταφή τους σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, οι σοροί τους παραμένουν εκεί . Η πρακτική αυτή στερείται ουσιαστικά κάθε σεβασμό προς τους νεκρούς όσο και τους συγγενείς τους. Ακόμη και μια εκταφή των νεκρών για να ταφούν με πιο αξιοπρεπή τρόπο, δεν είναι πλέον εφικτή.



Η ύπαρξη αυτού του ομαδικού τάφου στα σύνορα της Ε. Ε. ταιριάζει περισσότερο με την εικόνα της συνεχής ταπείνωσης και υποβάθμισης των προσφύγων . Πρόκειται για μια προσπάθεια συστηματικής βίας με σκοπό την αποτροπή των μεταναστών και των προσφύγων
από το να περάσουν τα σύνορα

Ακόμα και μετά το θάνατό τους, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας που δεν φαίνεται να αξίζουν ακόμη και μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ταφή

Διαμαρτυρόμαστε για την αποτρόπαια μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών και την περιφρόνηση που δέχονται, είτε είναι νεκροί, είτε ζωντανοί..


w2eu.net

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...