6 Ιανουαρίου 2011

H αναστολή της λειτουργίας του θεσμού του ασύλου και ο δίκαιος αγώνας των προσφύγων

Την τελευταία δεκαετία η χώρα μας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και τα δικαιώματα των προσφύγων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία από το 2009, με την ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας του θεσμού του ασύλου, την εντεινόμενη εξαθλίωση των προσφύγων και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους.


Η κυβέρνηση που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2009 εξήγγειλε τη ριζική αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Ωστόσο, και παρά τις νομοθετικές αλλαγές που συντελούνται, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή της κατάστασης. Εξαγγέλλονται νέοι θεσμοί (αναμορφωμένες επιτροπές προσφυγών, υπηρεσία ασύλου, κέντρα πρώτης υποδοχής, κέντρα φιλοξενίας), αλλά η ενεργοποίησή τους απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης στην απορρόφηση και την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και την αποδυνάμωση της ήδη προβληματικής κρατικής μηχανής λόγω της πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών, είναι άγνωστο εάν και πότε θα ενεργοποιηθούν οι θεσμοί αυτοί.

Δικαίως λοιπόν το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται κλιμάκωση των διαμαρτυριών των προσφύγων. Μετά από πολυετή ταλαιπωρία και καθώς αισθάνονται ότι εμπαίζονται από όλες τις πλευρές, ακόμα και από αυτούς που δηλώνουν ότι τους υποστηρίζουν, καταφεύγουν πλέον στο έσχατο μέσο, στην απεργία πείνας προκειμένου να διεκδικήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Το κράτος, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι οι απεργοί πείνας καταγγέλλονται από ορισμένες πλευρές ως επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την δημόσια υγεία, επιστρατεύει τα ΜΑΤ και απομακρύνει διά της βίας τους απεργούς πείνας με τα ραμμένα στόματα και τις οικογένειές τους.

Το ζήτημα των προσφύγων όμως δεν μπορεί να επιλυθεί με τη χρήση βίας ούτε με την εκπόνηση σχεδίων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αλλά με άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που θα βασίζονται στην πιστή τήρηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους.

Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να περιμένουν κι άλλο προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων πλευρών (κράτους, Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κοινωνίας των πολιτών) να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση της άμεσης επίλυσης του ζητήματος.

http://www.aitima.gr/


"Μια μάνα με τα δύο παιδιά της, και ο σύζυγος κάπου παραπέρα, μια οικογένεια από το Αφγανιστάν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους κατόρθωσαν πριν από έξη μήνες να φτάσουν στο ελληνικό ή μάλλον στο ευρωπαϊκό έδαφος, διεκδικώντας όχι μια καλύτερη ζωή, αλλά το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή. Όχι δεν αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Τι νόημα θα είχε; Σάμπως υφίσταται μηχανισμός; Και εξάλλου, ποιος συμπατριώτης τους έχει αναγνωριστεί πρόσφυγας στην Ελλάδα; Στις πίσω αυλές και στα υπόγεια της περιοχής του Αγ. Πανταλεήμονα διέμεναν, και κάθε μέρα προσπαθούσαν να βρουν τον τρόπο να αποδράσουν από την Ελλάδα, να ξεγελάσουν τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, και να φτάσουν σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, πιο δίκαιη, πιο φιλική."

της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ στο blog αφηρημένες κάποιες σκέψεις

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...