13 Μαρτίου 2011

Αντιπολεμικό διήμερο στα Χανιά 18 - 19 Μάρτη


Το 10ο Αντιπολεμικό διήμερο θέλουμε να αποτελέσει σταθμό στην 10χρονη πλέον διαδρομή του στην πόλη των Χανίων. Ένα φεστιβάλ που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες νέους και εργαζομένους τόσα χρόνια και αποτελεί σημείο συνεύρεσης μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων. Θέλουμε να αποτελέσει σταθμό, όχι επειδή είναι επετειακό αλλά επειδή πραγματοποιείται σε μια καινούρια ιστορική περίοδο, γεμάτη κινδύνους και δυσκολίες αλλά ταυτόχρονα πολλές δυνατότητες για αυτούς που οραματίζονται μια διαφορετική ζωή. Η επόμενη μέρα θα κριθεί από την μάχη που καλούμαστε να δώσουμε ενάντια στην βάρβαρη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ . Είτε θα υποκύψουμε στις προσταγές του κεφαλαίου και θα ζήσουμε χειρότερα, υποθηκεύοντας το μέλλον της γενιάς μας και όσων ακολουθούν, είτε θα καταφέρουμε να υπερβούμε την κρίση του συστήματός τους, προς όφελος του κόσμου της δουλειάς και να γράψουμε εμείς την επόμενη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας!

Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μια από τις πιο μεγαλύτερες επιθέσεις, από το ΠΑΣΟΚ την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε όλους τους τομείς της ζωής μας με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι σαρωτικές αλλαγές που επέβαλαν, πήραν πίσω κατακτήσεις και θυσίες ενός αιώνα. Στον χώρο της εργασίας δεσπόζουν σε αυτή την επίθεση η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περικοπή μισθών, αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, απελευθέρωση των απολύσεων κ.α. δημιουργούν χιλιάδες ανέργους, φτωχούς και παράλληλη μαυρίζουν τη εργασιακή προοπτική της νεολαίας. Οι επιχειρούμενες αλλαγές στην παιδεία εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές του ΔΝΤ. Τα σχολεία κλείνουν, και όλη η εκπαίδευση μαζί με το πανεπιστήμιο μετατρέπονται από δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία και θα λειτουργεί πλέον με βάση τις ορέξεις της αγοράς και των επιχειρήσεων. Είναι η εκπαίδευση στην εποχή του ΔΝΤ. Συνολικά Κάθε δημόσιο αγαθό γίνεται υπηρεσία υπό πληρωμή όπως η υγεία και οι συγκοινωνίες και ετοιμάζονται νέα εκκωφαντικά ξεπουλήματα δημόσιου πλούτου. Για να γίνουν βέβαια πράξη όλα αυτά, η κυβέρνηση καταστέλλει άγρια κάθε φωνή αντίστασης, μετατρέπεται σε ιδιότυπη χούντα. Είτε αυτό σημαίνει προκήρυξη κάθε απεργίας παράνομη, προσπάθεια κατάργησης του ασύλου, μαζικές απελάσεις μεταναστών, είτε βία από τα ΜΑΤ στις πορείες και στα σπίτια κατοίκων όπως στην Κερατέα.

Στον μονόδρομο αυτό της πολιτικής που μας προτάσσουν, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν υπάρχει εναλλακτική λύση. Απέναντι στην εξαθλίωση, την υποταγή και τον ατομικό δρόμο εμείς απαντάμε πως οι αγώνες είναι αυτοί που μπορούν να μας δώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η μαζική συμμετοχή στις απεργίες, οι συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους μακριά από την ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, η συστράτευση του μαθητικού – φοιτητικού - εργατικού κινήματος με συγκεκριμένη στοχοθεσία είναι ο δρόμος της νίκης που καλούμαστε να βαδίσουμε. Πρέπει να απαιτήσουμε την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε ίδιας κυβέρνησης, την διαγραφή του απεχθούς χρέους, την έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας με κοινωνικό-λαικό έλεγχο.

Εδώ και πολλά χρόνια έστησαν το “παιχνίδι” τους χωρίς αντίπαλο. Όχι πλέον. Ένα σύγχρονο ρεύμα αντίστασης και ανυπακοής γεννιέται σε όλο τον κόσμο. Από τις εξεγέρσεις των πεινασμένων του αραβικού κόσμου μέχρι τους αγώνες των λαών της Ευρώπης και τη χώρα μας, νέοι αγώνες και κινήματα ξεπηδούν. Από τα κινήματα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ μέχρι τα καινούρια σωματεία που δημιουργούνται, από τον ταραχώδη Δεκέμβρη της νεολαίας το 08 μέχρι τις τελευταίες απεργίες που πλημμύρισαν την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει η λογική του μονό-δρομου. Για εμάς υπάρχει μόνο η λογική του δρόμου, γιατί καμία χούντα δεν είναι ανίκητη!

Σε αυτή την προοπτική θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις! Το 10ο αντιπολεμικό διήμερο θέλουμε να αποτελέσει το μεγάφωνο της ελπίδας των συλλογικών αγώνων στην πόλη των Χανίων. Θέλουμε να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης και διασκέδασης. Ένα ανατρεπτικό πολιτισμό μακριά από τα τηλε-παράθυρα της ντροπής και του lifestyle που μας διαφημίζουν. Καλούμε στο 10ο αντιπολεμικό διήμερο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας τους μαθητές των Χανιών που έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα, τους φοιτητές, τους ανέργους, τους μετανάστες, τους ελαστικά εργαζόμενους. όλους τους νέους και τους εργαζομένους για να αποτελέσει ένα πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός και να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και κοινωνία!

Πρόγραμμα

Παρασκευή 18 Μάρτη
- 6 μ.μ. Συζήτηση με θέμα: 'Τα δημόσια αγαθά στη δίνη της οικονομικής κρίσης και οι αγώνες του εργατικού - φοιτητικού κινήματος'.
Ομιλητές: Ντίνα Ρέππα - εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων - Κινήσεων.
Παντελής Λούβρος - μέλος του σχήματος πόλης της Ν. Σμύρνης 'Μια πόλη ανάποδα'.
Ολγα Κοσμοπούλου - γιατρός των 300 μεταναστών απεργών πείνας και μέλος Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ. Θωμάς Σουνάπογλου - μέλος ΣΜΤ Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.
8.30 μ.μ. Συναυλία. Sugahspank, Ορθολογιστές, Υπόγεια ρεύματα.

Σάββατο 19 Μάρτη
6 μ.μ. Συζήτηση με θέμα: 'Κρίση και εξεγέρσεις, στην αρχή μιας νέας εποχής'.
Ομιλητές: Αρης Χατζηστεφάνου - δημοσιογράφος Infowar και μέλος του πληρώματος Free Gaza. Νασίμ Αλάτρα - δημοσιογράφος 'Ελευθεροτυπίας'.
Γιάννης Ελαφρός - δημοσιογράφος 'Καθημερινής' και 'Πριν'.
8.30 μ.μ. Συναυλία. Μαθητικά Συγκροτήματα, Ρεμπέτ Ασκέρ, Τρίφωνο, Active member.
Τα έξοδα του διημέρου καλύπτονται από την είσοδο των 7 ευρώ.

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...