15 Μαρτίου 2011

Με εντολή του Α.Τ. Χίου "κατέβηκε" πανό επειδή έγραφε τη λέξη.. μετανάστης !

Καταγγελία της ομάδας ΛΑΘΡΑ

Την Τρίτη 15/2 το απόγευμα από την Επιτροπή αλληλεγγύης τοποθετήθηκε στην πλατεία Βουνακίου πανό το οποίο έγραφε στα αραβικά «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες». Την Τετάρτη 16-2-2011 με το υπ’αριθμ 1016/49/388-α έγγραφο προς τον Δήμο Χίου, η Αστυνομική Δ/νση Χίου ζητά την απομάκρυνση του (αντιγραφή από το πρωτότυπο) «Θέμα: Ανάρτηση πανό. Σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα αναρτήθηκε πανό στην πλατεία Βουνακίου από άγνωστα άτομα το οποίο αναφέρει στην Αραβική γλώσσα τη λέξη «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ». Προφανώς το ίδιο γράφεται και σε άλλες γλώσσες. Παρακαλούμε για την άμεση απομάκρυνση του εφαρμόζοντας την σχετική νομοθεσία.»

Την Πέμπτη παραλαμβάνεται το έγγραφο από τον Δήμο Χίου με αριθμό πρωτοκόλλου 5547/17-02-2011. Την Παρασκευή 18-02-2011 το πανό είχε κατέβει από την πλατεία από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Χίου σύμφωνα με την υπόδειξη της Αστυνομικής Δ/νσης Χίου.

Αντίστοιχα, την Πέμπτη 3-3-2011 και ενώ συνεχίζονταν η απεργία πείνας των μεταναστών αναρτούμε εκ νέου δύο πανό στην κεντρική πλατεία το ένα στα Ελληνικά και το άλλο στα Αραβικά με υπογραφή «Λάθρα;» τα οποία έγραφαν «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες». Την επομένη μέρα Παρασκευή 4-3-2011 το ξενόγλωσσο πανό είχε κατέβει ξανά από την πλατεία .

Με αίτηση μας προς τον Δήμο Χίου, Δ/νση Καθαριότητας την Δευτέρα 21-02-2011 με αριθμ. Πρωτ. 5547 ζητήσαμε αντίγραφο του εγγράφου της αστυνομικής Δ/νσης. Μας απάντησαν εγγράφως στις 2-3-2011 με το υπ’ αριθμ. 5924 να απευθυνθούμε στην αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου να πάρουμε αντίγραφο της επιστολής. Έπειτα από ανεπάλληλα τηλεφωνήματα για τη χορήγηση του εγγράφου ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Ν. Μαρτάκη ο οποίος αρνήθηκε να μας δεχθεί. Σε συνάντηση με τον κ. Στεφάνου του ζητήσαμε αντίγραφο του σχετικού εγγράφου επικαλούμενοι την σχετική νομοθεσία και εκείνος αρνήθηκε να συμφωνήσει με την χορήγηση του εγγράφου γιατί επρόκειτο για έγγραφο άλλης Υπηρεσίας.

Η εντολή της αστυνομικής Δ/σης Χίου μας γυρίζει δεκαετίες πίσω όταν η διακίνηση πολιτικών απόψεων αποτελούσε κολάσιμη πράξη. Σε αυτό τον τόπο συμβιώνουμε με μετανάστες και πρόσφυγες στους οποίους απευθυνθήκαμε στη γλώσσα τους. Φαίνεται ότι η λέξη και μόνο «Μετανάστης» διασαλεύει την έννομη τάξη. Το πολιτικό δικαίωμα της διακίνησης ιδεών με πανό και άμεσες παρεμβάσεις έχει κατακτηθεί με αγώνες σε αυτό τον τόπο.

Ο Δήμος Χίου δεν υπολείπεται ευθυνών. Δείχνει να λαμβάνει “εντολές” από την αστυνομία και με υπέρμετρο ζήλο να κατεβάζει πολιτικά πανό υποστήριξης σε απεργούς πείνας την ίδια ώρα που δεν έβγαλε ούτε μία γραμμή υποστήριξης στον δίκαιο αγώνα τους. Παρανόμως αρνείται να χορηγήσει δημόσιο έγγραφο σε πολίτες κατά παράβαση των οικείων διατάξεων, περιφρονώντας επιδεικτικά τη νομιμότητα.

Όταν κατεβαίνει πολιτικό πανό με έγγραφη εντολή της αστυνομίας επειδή αναφέρει τη λέξη «μετανάστης» σημαίνει ότι έχουμε σοβαρό πισωγύρισμα στα πολιτικά δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο εμάς σε αυτό το τόπο, αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουμε ότι είναι αναφαίρετο πολιτικό μας δικαίωμα να καταθέτουμε τις απόψεις μας με άμεσο τρόπο. Και θα συνεχίσουμε.

http://www.lathra.gr/

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...