15 Μαρτίου 2011

Για τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές που πνίγηκαν στην Κρήτη


Συνομιλώντας με έναν γνωστό μου Μπαγκλαντεσιανό και αντιπρόεδρο της Μπαγκλαντεσιανής κοινότητας στην Ελλάδα(μην φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια θέση συνεπάγεται κανενός είδος προνόμιο! Ο άνθρωπος δουλεύει καθημερινά στην λάτζα και ας έχει τελειώσει Ιατρική στην χώρα του…), έμαθα τα εξής:

Οι νεκροί συμπατριώτες του που πνιγήκαν για να μην γυρίσουν με το ζόρι στο Μπαγκλαντές είναι οκτώ και όχι τρεις ή πέντε όπως έχει γραφτεί αλλού και είναι γενικά γνωστό.Έχουν και τα ονόματα τους που θα τα δημοσιεύσω όταν μου τα δώσουν.

Οι 2 είναι από το χωριό του που βρίσκεται λίγο έξω από την μητροπολιτική περιοχή της Ντάκα πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Ο λόγος που ώθησε αυτούς τους ανθρώπους σε μια τέτοια απεγνωσμένη και μοιραία ενέργεια είναι απλός:

Δεν άντεξαν στην ιδέα να γυρίσουν στο Μπαγκλαντές, μια χώρα με έκταση όσο περίπου αυτής της Ελλάδας και πληθυσμό 165 εκατομμύρια (165.000.000) Ναι καλά ακούσατε!165 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε μια χώρα που έχει την έκταση της Ελλάδας και χωρίς τα νησιά της.(Το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας είναι το μισό από αυτό της Ελλάδας και ας υπάρχει εκεί πληθυσμός 16 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Ελλάδας.)

Γι’αυτό αυτοί οι άνθρωποι γελάνε όταν ακούνε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύς κόσμος και δεν χωράει άλλον!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχει συλλέξει η κοινότητα και ένας ρόλος αυτής της κοινότητας είναι τέτοιος, στην Ελλάδα κατοικούν παράνομα ή νόμιμα περίπου 25.000 άνθρωποι που έχουν έρθει από το Μπαγκλαντές.

Οι περισσότεροι εργάζονται σκληρά σε βρώμικες, ρουτινιάρικες, ανθυγιεινές εργασίες που οι ντόπιοι αποφεύγουν.Λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας πολλοί τώρα από αυτούς είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Γι’αυτό περίπου 3.000 Μπαγκλαντεσιανοί γύρισαν στην χώρα τους τον τελευταίο χρόνο.Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό τους εδώ και μαρτυρά από την πλευρά του αυτό που προκύπτει από πολλές πηγές:Τον τελευταίο χρόνο ντόπιοι και μετανάστες μεταναστεύουν από την Ελλάδα σε μεγαλύτερο αριθμό από τους ανθρώπους που μεταναστεύουν προς την Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στο θέμα του Μπαγκλαντές και των μεταναστών του, αξίζουν να σημειωθούν αυτά:

90.000 ήταν οι εργάτες από το Μπαγκλαντές που δούλευαν στην Λιβύη.12.000 από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στην χώρα τους μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης και της ολοκληρωτικής καταστολής του καθεστώτος Καντάφι.

Το Μπαγκλαντές αυτονομήθηκε από την μεγάλη Ινδία το 1947 ως ανατολικό Πακιστάν.Το 1971 αυτονομήθηκε από το ίδιο το Πακιστάν μετά από τριβές μαζί του και με την βοήθεια της Ινδίας.Ήταν η εποχή που το μίσος μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε επίπεδα που έχει φτάσει εδώ το μίσος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,Από τότε γνώρισε διαδοχικά λιμούς, λοιμούς, φυσικές καταστροφές και πραξικοπήματα.Το 1991 επέστρεψε στον κοινοβουλευτισμό αλλά το 2007 πάλι βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με βραχύβιο στρατιωτικό πραξικόπημα. Στο τέλος του 2008 σε εκλογές που οι ξένοι παρατηρητές έκριναν δίκαιες θριάμβευσε ένα λαϊκό μέτωπο με επικεφαλής γυναίκα.Αυτή η γυναίκα η Sheikh Hasina είναι τώρα πρωθυπουργός του.Στο Μπαγκλαντές υπάρχει δραστήριο και ισχυρό φοιτητικό κίνημα που η εξουσία το υπολογίζει και τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθεις να περιοριστεί η άυξηση του πληθυσμού εφαρμόζοντας πιο αυστηρά τα μέτρα που επιβάλουν σε κάθε οικογένεια να έχει το πολύ δύο παιδιά.

Ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου αναρωτιέται κανείς με ποια ηθικά και λογικά κριτήρια απαγορεύεται σε αυτούς τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του πλανήτη.Η Ρωσία με μικρότερο πληθυσμό απλώνεται σε μια έκταση 120 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Μπαγκλαντές.

Φρικτά πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό… Μετανάστες βρίσκονται κομματιασμένοι σε κάδους κι ενώ υπάρχουν φασίστες στο νετ που πανηγυρίζουν και καλούν σε μαζική σφαγή μεταναστών και υποστηρικτών τους, η Ελληνική αστυνομία τους καλύπτει και τους αθωώνει προκαταβολικά. Η οικονομική κατάρρευση αν έπληξε μια φορά τους ντόπιους, έχει πληξει 10 φορές τους μετανάστες. Παραδίπλα στη γειτονιά μου ανακάλυψα έναν μετανάστη που είχε να φάει τρεις μέρες και ήταν κάτωχρος. Η αθλιότητα απλώνεται παντού και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για κάποιο είδος φαγώσιμου.Παράλληλα με την άνοδο της αθλιότητας έρχεται η άνοδος της αστυνομοκρατίας, μηχανοκίνητης ή μη.

Ο τόπος είναι σε διαδικασία οικονομικής ερήμωσης και όλο και περισσότεροι θέλουν να τον εγκαταλείψουν. Σε τέτοια εποχή που είναι κατά κάποιο τρόπο το δικό μας 1941, η αλληλεγγύη με τους γείτονες και όλους τους συνανθρώπους μας είναι πιο επιτακτική και αναγκαία όσο ποτέ. Να τσεκάρουμε τις γειτονιές μας και τους γείτονες μας. Να αρχίσουμε να μιλάμε μαζί τους είτε είναι ντόπιοι είτε μετανάστες.Άνθρωποι δίπλα μας μαραζώνουν από την πείνα και κάποιοι από μας δεν έχουν πάρει χαμπάρι…

http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/03/15/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF/

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...