13 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολλης μια δημοτική παράταξη με τη μορφή της πλατειάς λαϊκής οργάνωσης

«Δήμοι για το λαό και όχι για το ΔΝΤ»

Αυτό είναι το βασικό σύνθημα της παράταξης Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης, που δημιουργήθηκε με τη μορφή της πλατειάς λαϊκής οργάνωσης και κατέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη. Η παράταξη στην πρώτη, ιδρυτική της – πανηγυρική - συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 6/9, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Ελληνικού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και από τους δύο δήμους επιβεβαίωσε την πρόθεση της να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση. Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική της διακήρυξη και στην οποία περιλαμβάνει την πολιτική της ταυτότητα και τα άμεσα καθήκοντα όσων συμφωνούν με τις αρχές της.

«Η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολλης είναι δημοτική παράταξη με τη μορφή της πλατειάς λαϊκής οργάνωσης, ανοιχτή οποιονδήποτε συμφωνεί με τις αρχές της και είναι διατεθειμένος με συνέπεια και ανιδιοτέλεια να τις υπηρετήσει. Δεν είναι μια ευκαιριακή συνάθροιση με την ευκαιρία των εκλογών.

Οι δυνάμεις που τη συγκροτούν έχουν μακρόχρονη και σταθερή παρουσία και δράση στο δήμο, στους φορείς, στα κινήματα, στα προβλήματα.

Δεν έχει καμιά κομματική εξάρτηση, οι θέσεις και η δράση της αποφασίζονται μέσα από την εσωτερική της λειτουργία και τη σχέση της με το λαό που εκπροσωπεί στον οποίο και μόνο λογοδοτεί.

Θεμελιώδης επιδίωξή μας είναι η οργάνωση και κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου για κάθε τοπικό ή με τοπική έκφραση γενικότερο πρόβλημα.

Γιαυτό ανάμεσα στα άλλα υποστηρίζουμε την οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές του δήμου που θα συζητούν για τα προβλήματα, θα αποφασίζουν τη θέση τους και θα εκλέγουν αντιπροσώπους για τη συγκρότηση προσωρινών ή σταθερών συμβουλίων.»

Δυσμενές οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο

Στη συνέχεια της διακήρυξης γίνεται λόγος για το δυσμενές πολιτικό πλαίσιο που επικρατεί από τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας της κεντρικής εξουσίας, σύμφωνα και με τις τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Τρόικας. Η επιλογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και οι αναγκαστικές συνενώσεις που επέβαλε, μειώνει δραστικά την οικονομική ενίσχυση των δήμων, ενώ αλλοιώνεται ακόμα περισσότερο η έννοια της τοπικής αυτοδιοίκησης της οποίας ο ρόλος δεν είναι άλλος από το να στέκεται αρωγός και να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

Η συνεχιζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, με τη μείωση του προσωπικού και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων τους δεν επιτρέπει να αισιοδοξούμε σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική.

Παράλληλα με το νόμο «σχέδιο Καλλικράτης», η διατήρηση του πλειοψηφικού συστήματος ως εκλογικού συστήματος, ο ασφυκτικός έλεγχος της κεντρικής εξουσίας στους δήμους συνιστούν ένα μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης με το οποίο η παράταξη Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Τα βασικά προβλήματα του νέου δήμου

Η παράταξη στη συνέχεια της διακήρυξης επισημαίνει ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για να μην συρρικνωθούν οι υπηρεσίες και δράσεις του δήμου και να αναβαθμιστούν, να μην πέσει το βάρος αυτό στις πλάτες των πολιτών και οι όποιες διαφορές ανάμεσα στους δύο πρώην δήμους σταδιακά να εξισωθούν προς το καλύτερο».

Στήριξη των πολιτών

«Στις συνθήκες της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της τρόικα όλο και περισσότεροι πολίτες θα στρέφονται προς το δήμο για να ζητήσουν τη στήριξή του.

Παρ’ ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο με δεδομένα τα οικονομικά του προβλήματα, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο τομέα αυτό.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

-η στήριξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των σχολείων ώστε χωρίς να ρίξουν το επίπεδο τους να μην επιβαρύνουν τους γονείς,

-η στήριξη των άπορων, των ΑΜΕΑ, των πολύτεκνων, των μοναχικών ατόμων που χρήζουν βοήθειας,

-η στήριξη της τρίτης ηλικίας μέσω των ΚΑΠΗ και άλλων δράσεων,

-η υποστήριξη της συμμετοχής των νέων αλλά και των μεγαλύτερων σε προγράμματα πολιτιστικά και αθλητικά.

- η δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης από εθελοντές σε άτομα που έχουν ανάγκη»



Μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο


«Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου πρέπει να παραμείνει δημόσια περιουσία, ελεύθερη στην πρόσβαση από όλους τους πολίτες και να μετατραπεί στο σύνολό του σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού κυρίως πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος από όλη την Αθήνα, η δε αναγκαιότητα δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου είναι δεδομένη και δεν έρχεται σε αντίθεση με τη αναγκαιότητα δημιουργίας μικρότερων χώρων πρασίνου σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Το κόστος κατασκευής του είναι της τάξης των 50 – 100 εκ και σε ένα βάθος χρόνου είναι απολύτως ρεαλιστικό να διατεθούν δημόσιοι πόροι αυτού του μεγέθους για ένα έργο που έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και των επόμενων γενεών.

Ο στόχος αυτός δεν είναι για το μέλλον, ορισμένα πρώτα βήματα που θα έχουν αποτέλεσμα για τους πολίτες μπορούν να γίνουν άμεσα, τώρα.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πολιτική που θα αντιμετωπίζει το χώρο ως αντικείμενο εκμετάλλευσης είτε για την κάλυψη ελλειμμάτων του δημοσίου είτε για οικονομική ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος.»



Παραλία ελεύθερη στους πολίτες


«Το παραλιακό μέτωπο του δήμου πρέπει να είναι η φυσική έξοδος του μητροπολιτικού πάρκου στη θάλασσα, δημόσια περιουσία, με ελεύθερη πρόσβαση.

Άμεσα, τώρα πρέπει να γίνουν τα εξής:

- να αποδοθεί στο δήμο η διαχείριση της πλαζ του Αγ. Κοσμά

-να απομακρυνθούν όλες οι παράνομες χρήσεις (νυχτερινά κέντρα, πίστα καρτ) και να αποδοθούν οι χώροι αυτοί στο δήμο.

Οι κυβερνήσεις, προηγούμενη και σημερινή, έχουν σοβαρή ευθύνη για το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί στην παραλία, αλλά και για την προσπάθεια νόμιμης ιδιωτικοποίησης και περιβαλλοντικής κακοποίησης του μισού περίπου τμήματός της όπου βρίσκεται το ΟΚΙ.

Υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων

« Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ανοίξουμε και το υπόλοιπο τμήμα της αεροπορικής βάσης πάνω και δίπλα από αυτό που ανοίξαμε τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι το σταθμό του μετρό και την εξασφάλιση της ανάπλασης και διαχείρισης από το δήμο του συνόλου αυτού του τμήματος.

Τα οικόπεδα που διεκδικούν οι κληρονόμοι Νάστου αποτελούν δημόσια περιουσία και θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Η θέση αυτή είναι απολύτως δίκαιη και εξυπηρετεί το συλλογικό συμφέρον απέναντι στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Με κύριο όπλο τη λαϊκή περιφρούρηση – χωρίς να υποτιμούμε το νομικό επίπεδο, αντίθετα χρειάζεται και σε αυτό να υπάρξει συντονισμένη και σταθερή παρέμβαση - δεν θα επιτρέψουμε να φύγει από την διαχείριση – ιδιοκτησία του δήμου και γενικότερα του δημοσίου κανένα κομμάτι αυτής της περιουσίας.»

Η προστασία του Υμηττού

«Ο δήμος έχει ένα μεγάλο μέτωπο στον Υμηττό και την παραχώρηση της χρήσης ορισμένων τμημάτων του.

Για τα τμήματα αυτά ο δήμος πρέπει να φροντίζει την καθαριότητα και συντήρησή τους ώστε να τα χαίρονται οι πολίτες.

Νέες παρεμβάσεις του πρέπει να είναι ήπιες, χωρίς καμία πρόσθετη δόμηση.

Άμεσα θα πρέπει να οργανώσει σώμα εθελοντών δασοπυροσβεστών και να φροντίσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τις αναγκαίες υποδομές προστασίας από πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει η περιβαλλοντική υπεράσπιση του βουνού στο σύνολο του.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο νέο σχέδιο ΠΔ που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ και υποστηρίζουμε την απόλυτη προστασία του Υμηττού χωρίς καμιά πρόσθετη δόμηση.»

Αντίθετη στην υποβάθμιση της πόλης

«Η επέκταση της δυτικής περιφερειακής του Υμηττού μας βρίσκει συνολικά αντίθετους κατ’ αρχήν γιατί αναπαράγει και ενισχύει το αδιέξοδο μοντέλο της μετακίνησης με το ι. χ. και δεύτερον γιατί θα έχει σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες στο βουνό και μέσα στον οικιστικό ιστό.

Υποστηρίζουμε εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης της κυκλοφοριακής πίεσης από την υπερτοπική κίνηση που δέχονται σήμερα οι λεωφόροι Κύπρου και Αργυρουπόλεως.»

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μας

«Οι λεωφόροι Ιασωνίδου, Κύπρου, Αργυρουπόλεως και Αλεξιουπόλεως αποτελούν βασικούς άξονες του δήμου με κύρια την εμπορική – επαγγελματική χρήση και αντιμετωπίζουν σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ο δήμος πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτό.

Να καταγραφούν οι δυνατές εναλλακτικές λύσεις, να μπουν σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και με βάση αυτή που θα επιλεγεί να εκπονηθεί μελέτη υλοποίησης της.»

Πολιτισμός, εκπαίδευση και αθλητισμός, κοινωνικά αγαθά

«Η φροντίδα των ήδη υπαρχόντων κοινόχρηστων χώρων (πλατειών, παιδικών χαρών, πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πεζοδρομίων) είναι στα πολύ βασικά καθήκοντα του δήμου.

Πρέπει να προστατεύονται ως δημόσιοι χώροι και να μην αναιρείται η απρόσκοπτη χρήση τους από όλους, να είναι καθαροί, να φροντίζεται το πράσινο, να γίνεται η αναγκαία τεχνική συντήρηση τους.

Γι αυτό χρειάζεται να υπάρχει υπεύθυνος του δήμου που θα εποπτεύει καθημερινά τους χώρους αυτούς και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο δήμος πρέπει να καταγράψει όλα τα αδόμητα οικόπεδα που δεν έχουν ιδιοκτήτη και να προγραμματίσει την αξιοποίηση τους ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Ταυτόχρονα να αξιολογήσει περιπτώσεις αδόμητων οικοπέδων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και να απαλλοτριωθούν και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για αυτό το σκοπό.

Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, ως κοινωνικά αγαθά κα μέσα για την απελευ­θέρωση του λαού και της νεολαίας και όχι ως εμπορεύμα­τα, ως μέσα χειραγώγησης, είτε για τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων ή για προσωπική προβολή.

-Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και όσον αφορά στη συντήρηση και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και όσον αφορά στο περιεχόμενο των σπουδών, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του ρόλου των εκπαιδευτικών και την ολόπλευρη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Αντιπαλεύουμε την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης που μειώνει δραματικά τις επιχορηγήσεις προς τους δήμους για τα σχολεία, που έχουν ήδη φέρει την κατάσταση σε πολύ άσχημο σημείο.

Είμαστε επίσης αντίθετοι με την πρόβλεψη του Καλλικράτη για μία σχολική επιτροπή ανά βαθμίδα εκπαίδευσης για όλα τα σχολεία του δήμου, που είναι ένα μέτρο γραφειοκρατικό, συγκεντρωτικό και στα πλαίσια της οικονομικής ασφυξίας θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Για όλα αυτά συνεργαζόμαστε στενά με εκπαιδευτικούς και γονείς, αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία που υπάρχει από την μακρόχρονη προσφορά μας στον τομέα αυτό.»

www.dsel

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...