13 Σεπτεμβρίου 2010

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ εναντίων μεταναστών στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στην Πάτρα

Ο μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, κατά τον οποίο ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταργήθηκε δίνοντας τη θέση του στην υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε άλλο υπουργείο, ήταν μια καλή ευκαιρία να ασκηθεί επιχείρηση “μεταναστευτικής πολιτικής” από τον κατεξοχήν αρμόδιο στη Πάτρα, την ΕΛ.ΑΣ.

Τη Τετάρτη το πρωί διενεργήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στο χώρο του αμαξοστασίου του ΟΣΕ του Αγ.Ανδρέα με αφορμή την έρευνα για ναρκωτικές ουσίες. Το αποτέλεσμα; Περίπου 160 πρόσφυγες, αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, που είχαν βρει καταφύγιο εκεί να πεταχτούν στη θάλασσα,για ακόμη μια φορά! Οι αστυνομικές δυνάμεις ανάγκασαν τους πρόσφυγες, που εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν στο χώρο του αμαξοστασίου, να φύγουν προς την παραλία της Ακτής Δυμαίων χωρίς να πάρουν μαζί τα όποια λίγα υπάρχοντα τους, μια κουβέρτα, ένα στρώμα, μερικά ρούχα. Και πάλι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν κυνηγημένοι χωρίς καμία προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε τουαλέτα, χωρίς την όποια προοπτική για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. παρενέβη πάλι δίνοντας ακόμη μια “λύση”, όπως ένα χρόνο πριν με την κατεδάφιση του καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου, παραβλέποντας την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου της 15ης Ιουνίου 2010. Σύμφωνα με αυτή, συγκροτήθηκε η “Επιτροπή για το ζήτημα των Προσφύγων και των Μεταναστών” με ευρεία συμμετοχή φορέων και οργανώσεων που θα εξέταζε προτάσεις και λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα και μέχρι να βρεθεί βιώσιμη πολιτική λύση ζήτησε τη παύση κάθε κατασταλτικής δραστηριότητας στο χώρο που διαμένουν οι πρόσφυγες στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ. Αυτή η απόφαση δεν έγινε σεβαστή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά αγωνιζόμαστε να είναι η τελευταία.


ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...