7 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοινωθέν της εφημερίδας Surco για την καταστολή στην Χιλή


Άνθρωποι της περιοχής της Χιλής και όλου του κόσμου,

Τα συναισθήματα με τα οποία απευθυνόμαστε σε εσάς σήμερα είναι αυτά της οργής και της καταγγελίας.

Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί οι μορφές διαμαρτυρίας που προκαλούνται από τη δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια σχεδόν σαράντα ετών, μεταξύ μιας βάναυσης δικτατορίας και ενός καθεστώτος αστικής δημοκρατίας ,που ειδωμένα σε μια ιστορική προοπτική, και τα δύο καθεστώτα προσπάθησαν- όπως οι κυβερνήσεις όλων των ειδών- να καταστείλουν τα κορμιά και τις ιδέες αυτών που σκέπτονται και προσπαθούν να ζουν σε κοινωνίες που θεωρούν ανταγωνιστικές προς τις αρχές του κέρδους και του ανταγωνισμού, σε ένα Κράτος που προστατεύει την ανισότητα.

Σε πολλά σημεία αφθονούν οι μορφές της δυσαρέσκειας. Στο νότο, οι Mαπούτσε θυμούνται ότι η σύγκρουση δεν εξαφανίστηκε, αλλά μεγαλώνει δυναμικά. Στα σχολεία, οι νέοι αντιστέκονται στο να συνεχίσουν να γίνονται δέκτες μιας εκπαίδευσης που θα τους προετοιμάσει να υπακούουν και να παράγουν. Οι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, από την πλευρά μας, παρ ‘όλα αυτά, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία.

Όπως θα γνωρίζετε, εδώ και 2 χρόνια στην κοινωνία της Χιλής έχει διαχυθεί τεχνητά ένας αρρωστημένος φόβος για τους αντιεξουσιαστές γενικότερα, χάρη στην παραμορφωμένη “υπόθεση βόμβες.” Ακριβώς όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα (μεταξύ 1911-1913), εμφανίστηκαν κάποιοι λίγοι ειδικοί και αμετροεπείς δημοσιογράφοι που έκαναν χρήση των πιο εξωφρενικών θεωριών για να ΄εξηγήσουν’ ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις βρίσκονται αυτά τα υποκείμενα με ‘ανατρεπτικές ιδέες’. Θυμάστε τη διάδοση φημών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για μία δήθεν «αναρχική παγκόσμια σύνοδο κορυφής» στη Χιλή το 2009; Ήσασταν μπροστά στις τηλεοράσεις όταν ειπώθηκε ότι τις βόμβες τις είχε προμηθεύσει στους αναρχικούς ένα υποκείμενο που συνδέεται με νεοναζιστικές ομάδες; Γιατί, ξαφνικά ξεχάστηκαν όλες αυτές οι ανακαλύψεις;

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με αυτήν την δημιουργική σπατάλη ενέργειας έχουμε δει να παρελαύνει κατά την τελευταία περίοδο …

Όλα αυτά απέδειξαν ότι οι αναρχικές ιδέες ποτέ δεν ήταν, ούτε θα γίνουν κατανοητές από το ισχύον σύστημα, αφού καθώς είναι διαμετρικά αντίθετες με τις δικές του προκαλούν την άμεση αφυδάτωση όσων υπερασπίζονται την ιδιοκτησία και την καταπίεση και παρασιτούν σε αυτές.

Το εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ως απόρροια αυτών, έχει προετοιμάσει τις συνειδήσεις και έχει αδρανοποιήσει κάθε προσπάθεια να δοθεί απάντηση από την πλευρά της κοινωνίας. Αυτό ήταν ένα απαραίτητο έτσι ώστε η Δεξιά, κάνοντας χρήση εργαλείων καταστολής που ο Συνασπισμός ήξερε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά λόγω της σοσιαλίζουσας νεοφιλελεύθερης απαλότητας του , θα φέρει την επίθεση του Κράτους ένα βήμα παραπέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο περιβόητος θλιβερός εισαγγελέας Alejandro Peña, ένα σκοτεινό υποκείμενο που δεν έχει καμία ηθική υπόσταση( έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για αντισυνδικαλιστική δράση) έχει τεθεί σε δράση ανακαλύπτοντας αυτό που δεν υπάρχει και αγνοώντας τα επιχειρήματα ενάντια στα δικά του. Έτσι, στις 14 Αυγούστου συνελήφθηκαν 14 σύντροφοι και συντρόφισσες να στήσει μια υποτιθέμενη παράνομη τρομοκρατική σχέση, υπεύθυνη για κάποιες από τις πάνω από εκατό βόμβες, οι ο[ποίες κατά τα φαινόμενα απείλησαν "την ειρήνη και τη δημοκρατία" της χιλιανής κοινωνίας. Αυτό έφτανε για να εμφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη ηγέτες, σαφώς στημένοι και υποτιθέμενες χρηματοδοτήσεις για τις εκρηκτικές ύλες.

Φαίνεται πως αναβιώνει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του Κράτους-επιχειρηματία και της κοινωνίας, όπως φαίνεται αρκετά συνεπής με όλη αυτήν την φάρσα. Φυσικά, εμείς οι προγραμμένοι δεν προσκληθήκαμε στο φαγοπότι της κατανάλωσης, της υπακοής και του πατριωτισμού της γιορτής των 200 ετών[1]. Πρέπει να εξαφανιστούμε, λένε, πριν καθίσουν όλοι στο τραπέζι έτοιμο να ριχτούν στις πρόστυχες καταχρήσεις που χαρακτηρίζουν αυτό το σύστημα. Δεν θα γίνει όμως έτσι.
Κάνουμε μια χειρονομία αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που σήμερα βρίσκονται σε σύγκρουση με το Κράτους και το Κεφάλαιο. Δυνατά, τους λέμε, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος με επικίνδυνες στροφές με απότομη κλίση. Λευτεριά στους φυλακισμένους αυτού του επαίσχυντου μιντιακού-δικαστικού θεάτρου. Ο καθένας(με τους δικούς του) ας βρει τη δική του μέθοδο του αντίστασης και δημιουργίας, με στόχο μια νέα κοινωνία.

Αναρχική εφημερίδα ‘El Surco’
Santiago, 26 Αυγούστου 2010


[1] Σ.τ.Μ. 200 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους της Χιλής

gr.contrainfo.espiv.net/

athens.indymedia


Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...