1 Ιουλίου 2011

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από το CS που εμπεριέχεται στα δακρυγόνα

Η 2-χλωροβενζοϊκή μαλονονιτρίλη ή o-χλωροβενζιδίνη-μαλονονιτρίλη[1] με χημικό τύπο C10H5ClN2 είναι συστατικό ενός “δακρυγόνου” που αναφέρεται γενικά ως κατασταλτικό Αέριο CS. Στην πραγματικότητα είναι είδος αεροζόλ, πτητικό διάλυμμα που εξατμίζεται εύκολα με 2-2-χλωροβενζοϊκή μαλονονιτρίλη, που είναι σε στερεά κατάσταση σε θερμακρασία δωματίου. Το άεριο CS είναι γενικά αποδεκτό ως μη θανατηφόρο και ανακαλύφθηκε από δύο Αμερικανούς, τον Μπεν Κόρσον και τον Ρότζερ Στάουτον στο Κολέγιο Μίντλμπουρι το 1928. Το όνομα του χημικού προέρχεται από το συνδυασμό των πρώτων γραμμάτων των επωνύμων των δύο επιστημόνων[2]

Τοξικότητα== Παρόλο που θεωρείται μη θανατηφόρο, εντούτοις είναι δυνατόν να δημιουργήσει σημαντική ζημιά στο αναπνευστικό, όπως επίσης σημαντική καταστροφή στην καρδιά και το σηκώτι[3].

Στις 28 Σεπτεμβρίου, 2000, ο καθ. Ούβε Χάινριχ δημοσίευσε μελέτη του[4], σύμφωνα με την οποία το αέριο CS μπορεί να είναι θανατηφόρο αν δεν χρησιμοποιείται μάσκα και χρησιμοποιηθεί σε κλειστό χώρο[4]. Υφίστανται επίσης αναφορές ότι η έκθεση στο αέριο CS είναι δυνατόν να προκαλέσει αποβολή εμβρύων, καθώς συνδέεται με ασυνήθιστες αλλαγές χρωμοσώματος (κλαστογενική επίδραση) σε κύτταρα θηλαστικών[5].

Όταν το αέριο CS μεταβολίζεται, ανιχνεύεται κυανίδιο στον ανθρώπινο ιστό[6]. Σύμφωνα με τις υγιεινομικές υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής του αμερικανικού στρατού το αέριο CS παράγει ιδιαίτερα τοξικούς καπνούς και οι μεγάλες συγκεντρώσεις του CS συνιστούν άμερσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του θύματος. Οι ίδιες υπηρεσίες συνιστούν άμεση ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση έκθεσης στο αέριο[7]. Εκτός του αερίου, το διαλυτικό μέσο MiBK είναι αφεαυτού επιβλαβές, και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, δερματίτιδα, εγκαύματα στους δερματικούς ιστούς και καταστροφή του ήπατος[8].

Απολύμανση
Η μόλυνση από αέριο CS μπορεί να αφαιρεθεί με πλύση με αλκαλικό διάλυμα νερού και δισουλφίδιου (διθειούχου) νατρίου[9][10], καθώς οι ενώσεις που περιέχουν χλώριο πρέπει να εξουδετερώνονται με διθειούχο νάτριο[11].

Παραπομπές – σημειώσεις

[1]Τόσο οι χλωρο-ενώσεις, όσο και η βενζιδίνη και οι ενώσεις της είναι κύριες ευαισθητοποιές ουσίες του δέρματος στη βιομηχανία
[2] Cs definition.” Επίσης, columbia.thefreedictionary.com.
[3]Hu, Howard et al. (1989). “The Use of Chemical Weapons: Conducting an Investigation Using Survey Epidemiology”. Journal of the American Medical Association 262 (5): 640–3.
[4Heinrich, U. "Possible lethal effects of CS tear gas on Branch Davidians during the FBI raid on the Mount Carmel compound near Waco, Texas." http://www.veritagiustizia.it/ Σεπτέμβριος 2000.
[5] Στο ίδιο.
[6] Στο ίδιο.
[7] Williams, Kenneth E. “Detailed Facts About Tear Agent O-Chlorobenzylidene Malononitrile (CS).” U.S. Army Center for Health Promotion and Preventive Medicine. Αρχειοθέτηση 26 Σεπτεμβρίου 2007 Wayback Machine.
[8]Safety data for methyl isobutyl ketone.” Material Safety Data Sheet hosted by The Physical and Theoretical Chemistry Laboratory Oxford University. Τελευταία ενημέρωση 16 Ιουνίου, 2005. Αρχειοθέτηση Wayback Machine 25 Σεπτ 2007
[9]Bhattacharya, S. T.; Hayward, AW (1993). “CS gas implications for the anaesthetist”. Anaesthesia 48 (10): 896.
[10]Orthochlorobenzylidenemalononitrile ClC6H4CHCCN(CN)2 στο Zarc International.
[11]Αφαλάτωση νερού με αντίστροφη όσμωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν θέτε να μελετήσετε και τα λινκ θα πρέπει να πάτε ]http://www.encyclopedist.gr/index.php?page=%C1%DD%F1%E9%EF+CS . Χοντρικά το διθειούχο νάτριο είναι έκδοχο στα αναισθητικά των οδοντιάτρων. Protect your Selves και μην ξεχνάτε τις μάσκες σας έστω και πρόχειρες στα μάτια και στις αναπνευστικές οδούς

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...