19 Απριλίου 2010

Aστυνομικοί σκηνοθέτησαν τις συνθήκες του δυστυχήματος 24χρονου

Εδώ και πέντε χρόνια παλεύει να αποδείξει ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο τροχαίο, όπου έχασε τη ζωή του ο 24χρονος γιος της, σκηνοθέτησαν τις συνθήκες του δυστυχήματος, για να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Η Ειρήνη Δανδουλάκη, μητέρα του αδικοχαμένου Νίκου Γκαλέγκου, προσμένει πλέον τη δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και προσέφυγε. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Το χρονικό

Στις 10 Απριλίου του 2005, τα αδέλφια Λούης και Νίκος Γκαλέγκος, ηλικίας 25 και 24 ετών αντίστοιχα, μαζί με την 21χρονη αρραβωνιαστικιά του πρώτου, είχαν πάει σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωναν φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής. Στη διάρκεια του γλεντιού, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, συνομήλικος φίλος τους τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από σπασμένα τζάμια. Εφημέρευε το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Επειδή δεν έβρισκαν ταξί, τα αδέλφια ανέλαβαν να μεταφέρουν τον τραυματία. Ο μεγαλύτερος, ο Λούης, τον επιβίβασε στη μηχανή του, ενώ τον ακολούθησε ο Νίκος με τη δική του μηχανή, με συνεπιβάτη την κοπέλα του αδελφού του. Λόγω του δυσάρεστου συμβάντος, το πάρτι διαλύθηκε και πολλά από τα άτομα που διασκέδαζαν αποφάσισαν να πάνε στο νοσοκομείο για συμπαράσταση.

Η πομπή αποτελούνταν από περίπου 15 μηχανές ανάμεσα στις οποίες και εκείνη που μετέφερε τον τραυματία.

«Όταν περνούσαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την πομπή αντιλήφθηκε μια διμοιρία αστυνομικών. Οι αστυνομικοί θορυβήθηκαν. Έτρεχαν να φορέσουν τα κράνη και γενικά να ετοιμαστούν… Εκ των υστέρων είπαν ότι τους πέρασαν για αναρχικούς», αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν οι συνήγοροι της οικογένειας.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έστησαν μπλόκο στη Λ. Μεσογείων, κοντά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Όταν περνούσαν τα παιδιά, τα περιπολικά πετάχτηκαν μπροστά τους. Άρχισαν να τα καταδιώκουν και να τα βρίζουν. Τη μηχανή με τον τραυματία την ανέτρεψαν με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στη διαχωριστική νησίδα. Ο τραυματίας λιποθύμησε. Έχανε πολύ αίμα. Οι αστυνομικοί έβριζαν και κλωτσούσαν και εκείνον και τον οδηγό. Το ίδιο συνέβη και με τ’ άλλα παιδιά.

Προσπαθούσαν να διαφύγουν στους παράδρομους. Το Νίκο Γκαλέγκο που είχε στη μηχανή τη φίλη του αδελφού του, τον καταδίωκαν δύο περιπολικά. Κάποια στιγμή μπήκε στη Λεωφόρο Κατεχάκη και κατευθυνόταν προς τη Λ. Αλεξάνδρας. Στη διασταύρωση της Κατεχάκη και της Ανδρειανείου, ήταν στημένο ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες, γκρι χρώματος με φάρο. Μόλις περνούσαν τα παιδιά, πετάχτηκε στην πορεία τους. Ο Νίκος αναγκάστηκε να κόψει ταχύτητα, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω του το περιπολικό που τον ακολουθούσε αλλά και όλα τ’ άλλα που συμμετείχαν στην καταδίωξη.

Όπως καταγγέλλεται, η περιοχή αποκλείστηκε για περίπου 20 λεπτά. «Στο διάστημα αυτό προσπαθούσαν να εξαφανίσουν τα ίχνη του αυτοκινήτου με τις συμβατικές πινακίδες. Μετακινούσαν τα παιδιά και τη μηχανή, για να το εμφανίσουν ως τροχαίο. Αυτόπτες μάρτυρες λένε πώς άνοιγαν το στόμα του οδηγού, ενώ είχαν πεταχτεί τα μυαλά του έξω, και του έριχναν ουίσκι στο στόμα για να βρεθεί μεθυσμένος. Αμέσως μετά κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Ο 24χρονος ήταν νεκρός, ενώ η κοπέλα βαριά τραυματισμένη, σε κωματώδη κατάσταση».

Από την πλευρά της οικογένειας αναφέρεται ότι στο νοσοκομείο μπαινόβγαιναν αξιωματικοί της Αστυνομίας και αρχικώς προσπαθούσαν να πείσουν τους συγγενείς του θύματος ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, μετά όμως υποστήριζαν ότι είναι ένα σύνηθες τροχαίο και πως δεν είχε προηγηθεί καταδίωξη.

Στις 6 Μαΐου 2005, η μητέρα των παιδιών, Ειρήνη Δανδουλάκη, κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου αστυνομικού για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε την υπόθεση απέρριψε τη μήνυση της μητέρας και την έθεσε στο αρχείο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους, η απορριπτική διάταξη βασίστηκε στη μαρτυρία ενός ειδικού φρουρού και ενός «αυτόπτη» ταξιτζή. «Ο τελευταίος υπέπεσε σε τόσες αντιφάσεις, ώστε πριν το τέλος της προκαταρκτικής έρευνας, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών διέταξε τη διενέργεια έρευνας για ψευδορκία.

Έτσι η οικογένεια υποχρεώθηκε, στις 15 Μαΐου 2009, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι μία μέρα μετά το τραγικό συμβάν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή σε αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, ενώ σε διεθνείς αγώνες της Ρεάλ Μαδρίτης αναρτώνται τεράστια πανό διαμαρτυρίας για «τη θανάτωση του και τη συγκάλυψη». Όπως αναφέρεται, διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση έχουν γίνει και από τη Διεθνή Αμνηστία.

Πηγή: Πατρίς

Share/Save/Bookmark


Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...