9 Απριλίου 2010

Ιρλανδία - φρικτή ρατσιστική δολοφονία σε βάρος Νιγηριανού μετανάστη

Μόλις λιγότερο από ένα χρόνο μετά την βίαιη εκδίωξη των Ρόμα από το Μπέλφαστ (ενός από τα ασχημότερα ρατσιστικά πογκρόμ της δεκαετίας στην Ιστορία της Δυτικής Ευρώπης), το Σάββατο 4 Απριλίου βρέθηκε δολοφονημένος ο Νιγηριανός μετανάστης Toyosi Shittabey στην περιοχή Tyrrelstown του Δουβλίνου (πρωτεύουσα της Ιρλανδίας). Όπως αναφέρουν κάτοικοι οι ρατσιστές δολοφόνοι αφού τον μαχαίρωσαν, του έτριβαν το μαχαίρι στην κοιλιά γελώντας και φωνάζοντας "n...r". Έχουν συλληφθεί δύο δράστες (αδέρφια). Ωστόσο δεν έχουν καταδικαστεί για δολοφονία αλλά για ρατσιστική επίθεση (πράγμα που σημαίνει πως η ποινή τους θα είναι ελαφρότερη).

Η Ιρλανδία βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση (κάτι που επιβεβαιώνει η προσωπική μου παραμονή στην χώρα). Οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Η πολιτεία αδιαφορεί, η κοινωνία βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη, βάση πρόσφατης έρευνας το 70% των Ιρλανδών πολιτών υποστηρίζει την άμεση απέλαση όλων των ξένων (εντος ή εκτός της ΕΕ) και ανταποκρίνεται στο σύνθημα "Η Ιρλανδία στους Ιρλανδούς". Τα καθεστωτικά media της χώρας δεν αφιερώνουν ιδιαίτερο χώρο στο γεγονός. Το anarchy federation καθώς και το Ιρλανδικό indymedia από ότι δείχνει αποτελούν μια εξαιρετικά μικρή κοινότητα καθώς στα 3 χρόνια παραμονής μου δεν είδα καμία δράση.

Εξαιρετικά δυσάρεστα νέα από μια χώρα που έχει στείλει εκατομμύρια ανθρώπους μετανάστες και κατά την διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης δέχτηκε μεγάλα κύματα μεταναστών. Έλληνες που έχουν ζήσει στην Ιρλανδία (όπως κι εγώ) επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο καθημερινά τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ρατσισμού, μάλιστα κάποιος σύντροφος μου την περιέγραψε σαν "η μικρή Ρωσία"

R.I.P Toyosi Shittabey
Εκεί που πας δεν έχει φασίστες.

Υ.Γ 1: Ο Ιρλανδικός λαός χρειάζεται βοήθεια άμεσα. Έχουν περάσει μόλις 3 μήνες που μετακόμισα Λονδίνο και με σιγουριά επιβεβαιώνω πως μαζικά πογκρόμ ναζιστικού χαρακτήρα (παρόμοια με αυτά που συνέβησαν στην Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 90) δεν θα αργήσουν. Είναι θέμα χρόνου

Υ.Γ2: Παρακαλώ την ομάδα του indymedia να μην απορρίψει την δημοσίευσή μου μιας και δίνει στοιχεία σχετικά άγνωστα για την κοινωνία της Ιρλανδίας που λανθασμένα πολλοί σύντροφοι την έχουν ως πρότυπο αντίστασης.

Νοιώθω απέραντη λύπη για το γεγονός, παράλληλα θλίψη και κατανόηση για τους μετανάστες που επέλεξαν την χώρα αυτήν ως μόνιμη κατοικία τους, ένας από τους οποίου ήμουν κι εγώ.

Πηγή
http://gombeennation.blogspot.com/2010/04/racist-killing-of-toyosi-shittabey-in.html
http://www.rte.ie/news/2010/0408/shittabeyt.html
http://www.joehiggins.eu/2010/04/march-and-rally-in-memory-of-toyosi-shitta-bey-this-saturday/

Πηγές που επιβαιβεώνουν τα υψηλά επίπεδα ρατσισμού στην Ιρλανδία
http://loranablog.wordpress.com/2008/09/26/the-social-network-as-a-tool-to-isolate-socially-dangerous-people/
http://michaelwillow.com/2010/01/18/irlandia/
http://www.moreintelligentlife.com/story/diary-ireland-a-xenophobic-melting-pot

από Πρωην μετανάστης στην Ιρλανδία


Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...