16 Απριλίου 2010

Αδέρφια μετανάστες είμαστε δίπλα σας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Καθόλου τυχαία μόλις στις αρχές της εβδομάδας κοινοποιήθηκε έγγραφο προς την «Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση(απόφαση από το Αρχηγείο της Αστυνομίας), με το οποίο απαγορεύεται πλέον η εβδομαδιαία 2ωρη είσοδος μελών της ομάδας στο Κέντρο. Επειδή ακριβώς η παρουσία της ομάδας στο Κέντρο αποτελούσε μια στοιχειώδη εγγύηση αναγνώρισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και τη μοναδική τους επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό, η παρουσία μας κρίθηκε ενοχλητική. Ειδικά σε αυτή τη φάση που το Κέντρο φαίνεται να λειτουργεί σαν χώρος καταγραφής και άμεσης απέλασης, δεν θέλουν να δημιουργούνται δεσμοί και σχέσεις αλληλεγγύης της ομάδας με τους πρόσφυγες.


Σε μια περίοδο που το σύνολο των δικαιωμάτων εργαζομένων και νεολαίας βρίσκονται στο στόχαστρο, που το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας παίρνει διαστάσεις λαίλαπας, η πολιτική της μηδενικής ανοχής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πρόσφυγες έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα απτά- και σε σαφώς αντιδραστική κατεύθυνση- αποτελέσματα. Οι πρόσφυγες εξάλλου αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι αφού τους αντιμετωπίζουν σαν το νερό στη βρύση, όταν χρειάζονται φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό η κάνουλα ανοίγει, ενώ σε αυτή την συγκυρία της οικονομικής κρίσης όπου περιορίζονται δραματικά οι θέσεις εργασίας, η κάνουλα παραμένει ερμητικά κλειστή.


Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ενισχυθεί ο ρόλος της FRONTEX ( Eυρωπαϊκή Δύναμη «Φύλαξης» των Συνόρων), που στην πραγματικότητα έχει αναλάβει και την επιχειρησιακή ευθύνη τόσο για τον εντοπισμό των προσφύγων που προσπαθούν να μπουν στη χώρα μας, όσο και για την επιλογή εκείνων που θα απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Η έδρα του στρατηγείου της FRONTEX εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, ενώ υπάρχουν προθέσεις για εγκατάσταση μόνιμης πολυμελούς ομάδας στο Βαθύ, σε κτίριο του λιμανιού.

Και στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων Σάμου ο ρόλος της FRONTEX είναι πλέον καθοριστικός, αφού από το προσωπικό της κρίνεται η τύχη των προσφύγων. Εκείνοι κρίνουν αν ο κάθε πρόσφυγας δηλώνει την πραγματική του εθνικότητα και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζουν αν όντως κινδυνεύει ή πρέπει να απελαθεί. Και όλα αυτά χωρίς καμία ενημέρωση των προσφύγων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν αδυναμία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αφού δεν υπάρχει μεταφραστής για να επικοινωνήσει μαζί τους σε γλώσσα που κατανοούν. Οι μαζικές απελάσεις σε πολύ κοντινά διαστήματα (60 άτομα περίπου ανά 15ήμερο) αποδεικνύουν το «ζήλο» της FRONTEX καθώς και την κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων .


Η απαγόρευση της εισόδου της ομάδας στο Κέντρο αποτελεί πρώτα και κύρια κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των προσφύγων να επικοινωνούν με τον «έξω κόσμο». Η FRONTEX και η διοίκηση του Κέντρου μπορούν να δρουν ανενόχλητα παραβιάζοντας κάθε δικαίωμα, εξάλλου και οι καταγγελίες των προσφύγων απεργών πείνας που βγήκαν αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα είναι χαρακτηριστικές.


Καταγγέλουμε την απαγόρευση εισόδου στο Κέντρο σε κάθε συλλογικότητα που δρα στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων. Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση της απόφασης αυτής. Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους κυνηγημένοι από πολέμους, φτώχεια, εξαθλίωση και διεκδικούν ζωή αξιοπρεπή με δικαιώματα. Το μοναδικό τους «έγκλημα» είναι ότι γεννήθηκαν σε σημεία του πλανήτη που έχουν γίνει πεδίο της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης και καταστροφής από τις κυρίαρχες δυνάμεις.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17/4 (προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Πυθαγόρα , Σάμος)


• ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ
• ΕΞΩ Η FRONTEX

Samos Detention Centre for refugees PROTEST


Share/Save/Bookmark

Αρχειο αναρτησεων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...